Güzelyurt Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz “CMC atıkları” konusunda güncel konuşma yaptı.

Gündüz, CMC’nin bir mülkiyet, ekonomik, stratejik ve rant sorunu olduğunu vurguladı.

Bugün ülkede yaşanan kanser vakalarının bir nedeninin de CMC olarak gösterildiğine işaret eden Gündüz, CMC bu topraklardan ayrılalı 42 yıl olmasına rağmen, geriye maden atıkları, ağır metallerle kirlenmiş toprak, hava, su ve kanserin kaldığını söyledi.

Halkın CMC’nin temizleneceği masallarıyla kandırıldığını ileri süren Gündüz, kirliliğin, özelde Lefke, genelde ise tüm ülke için tehdit oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Bölgenin bir an önce temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Gündüz, alanı kiralayan şirketin sözleşmesinin iptal edileceğinin söyleminin iddialı olduğunu ileri sürdü. Gündüz, sözleşmenin ne zaman iptal edileceğini, iptal edilirse ne yapılacağını ve temizlik adı altında yeniden birilerine maden arama izni mi verileceğini sordu.

Menteş Gündüz, Lefke’nin artık maden ve madencilikle anılmasını istemediklerini vurgulayarak, bölgenin artık sağlık, inanç, eko ve agro turizmle anılmasını istediklerini kaydetti. Bölgenin korunması gerektiğini ifade eden Gündüz, 2. derece SİT alanının iptal edilmesi gerektiğini de vurguladı.

KALYONCU: “KONU YARGIYA TAŞINIYOR…  LEFKE’DE YENİDEN MADEN ARANMASI GİBİ BİR DURUM KESİNLİKLE YOK”

Başbakan Ömer Kalyoncu da, Gündüz’ün sorularına cevap verdi. Kalyoncu, Mağusa Serbest Liman ve CMC atıkları konusunun, yapılan bir sözleşmeyle PORT İSBİ’nin elinde olduğunu anlattı.

“Geçmişte öyle bir sözleşme yapılmış ki, adam kazmayı eline aldığı günden itibaren sözleşme başladı” diyen Kalyoncu, ancak bölgede hiçbir ciddi bir iş yapılmadığını belirtti. Başbakan Kalyoncu, kendilerinin ise sözleşmeyi iptal ettiklerini vurgulayarak, konunun yargıya taşınacağını belirtti.

Başbakan Kalyoncu, bu konuda yargının doğru davranacağına inanç belirtti. Lefke halkının onayı ve görüşü alınmadan bir şey yapılmaması gerektiğini ifade eden Kalyoncu, bölgenin bu temizliği yapabilecek firmalara verilmesi, bunun belli bir de süresi olması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Kalyoncu, bölgede yeniden maden aranması gibi bir durumun kesinlikle olmadığını sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili yeniden söz alan Menteş Gündüz, kendisinin kötü yönde bir eleştiri yapmadığını belirterek, Başbakan’ın verdiği cevaplara teşekkür etti. Gündüz, yapılacak güzel işlere destek olacaklarını ve konun takipçisi olacaklarını kaydetti.