Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 4 Ocak Pazartesi saat 10.00’da yapacak.

TÖRE

Güncel konuşmalar bölümünde ilk sözü alan UBP milletvekili Zorlu Töre, “ülkede yaşanan ekonomik ve mali sorunlar ve devlet ciddiyeti” konusunda konuşma yaptı.

Töre, esnafın ve çiftçinin sorunlarına çözüm bulunmadığını, Türkiye’den gelen su konusunda da çözüm üretilmediğini söyleyerek, hükümetin çözüm ve icraat konusunda sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Hükümette görev almalarına, iktidar ortağı olmalarına rağmen yaşanan sorunlarla ilgili gelişmeler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen Töre, “Rumlarla birleşmek için bir kriz ortamı mı yaratmaya çalışıyorlar?” diye sordu.

Töre, hükümeti, ülkeyi devlet ciddiyeti ile yönetmeye davet etti.

Kıbrıs sorunu ile ilgili halk arasında huzursuzluk yaşandığını söyleyen Töre, toprak konusunda rahatsızlık ve huzursuzluk yaşandığını belirtti. 

Töre, TÜK’ün borçlanarak üreticiyi ödeyememesinin nedenlerini sordu.

KALYONCU: “PROTOKOL İMZALAMAZSAK SIKINTI YAŞARIZ”

Töre’nin ardından söz alan Başbakan Ömer Kalyoncu, “Statükonun esiri konumunda olan bir KKTC halkı ve devletinden söz ediyoruz. Üç yılda bir Türkiye ile ekonomik protokol imzalamazsak, ekonomik sıkıntı yaşayacağız. Bunu yaratan sadece Kıbrıslı Türkler değil” dedi. 

Bu statükodan çıkmak gerektiğini söyleyen Kalyoncu, KKTC’nin statüsünün dünya dışında bir pozisyonda olduğunu, anlaşma ile dünya içinde bir statüye gireceğini ifade etti. Kalyoncu, müzakerelerde toprak konusunun henüz görüşülmediğini, nerede taviz verileceğinin bilinmediğini söyledi.

Ekonomik protokolün henüz imzalanmadığını, çok büyük bir kısmının hazır durumda olduğunu ifade eden Kalyoncu, üreticinin içinde bulunduğu koşulların bilindiğini, 13. maaşlar ödendiğinde, çiftçilerin de ödeneceğini belirtti.

“SORUNUN KAYNAĞI SU VE PROTOKOL”

Kalyoncu, sorunun kaynağının suyla ilgili sıkıntının aşılamaması ve ekonomik protokolün imzalanmaması olduğunu kaydetti.

Kalyoncu, TÜK’ün borçlanamamasının sebebinin eski borçlarından kaynaklandığını söyledi.

ŞAHALİ: “ÜRETİCİYE AVANS ÖDEMELERİ 13. MAAŞLA YAPILACAK”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, TÜK’ün borç faizlerinden dolayı borçlanamadığını belirtti.

Üreticiye avans ödemesinin 13. maaşlar ödendiğini zaman yapılacağını söyleyen Şahali, 15 milyon TL’nin hazır olduğunu, geriye kalanın da 13. maaşlar ödendiğinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

TATAR: “MALİ PROTOKOL EN KISA SÜREDE İMZALANMALI”

Daha sonra UBP Milletvekili Ersin Tatar, son ekonomik gelişmeler konusunda güncel konuşma yaptı.

Tatar, 13. maaşlar konusunda halkın büyük beklenti içinde olduğunu belirtti.

Devletin mükellefiyetlerini yerine getireceğini söyleyen Tatar, tarih verilemediğinden dolayı sorun yaşandığı kaydetti.

Mali protokolün en kısa sürede imzalanması gerektiğini dile getiren Tatar, bazı noktalarda irade eksikliği bulunduğunu söyledi.

Tatar, “Ekonomilerin gelişmesi biraz da beklentilere bağlıdır. Karar ve protokollere imza atılamazsa beklentilerin de gerisine gidilir” diye konuştu.

Tatar, sıkıntıların aşılması için irade ortaya konması gerektiğini vurguladı. 
2016 yılı için protokol imzalanması halinde bütçede 400 milyon TL açık olacağını söyleyen Tatar, imzalanmadığı halde ne olacağının düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki düşmenin, ülkeye yansımadığını belirten Tatar, iç açıcı bir durumda bulunulmadığını söyledi.

SORULAR

Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorular bölümüne geçildi ve  CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın sunduğu, Yüksek Öğretim Kurumlarına ait T izinli otobüslerin T izni vergilerine ilişkin yazılı sorusu okundu.

AKANSOY: “YENİERENKÖY BELEDİYESİ İÇİN BUGÜN GÖRÜŞME YAPILACAK”

Daha sonra UBP milletvekillerinin Yenierenköy Belediyesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin sorusunu yanıtlayan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin bölgede ilaçlama yaptığını, çöplerin toplanması konusunda yüksek hassasiyet bulunduğunu, buna yönelik hareket edildiğini belirtti.

Akansoy, belediye çalışanlarının maaşlarında kesintiler yapılması konusuna da bakanlığın tek başına karar vermediğini söyledi.

Yenierenköy Belediyesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Akansoy, bugün öğleden sonra yeniden görüşüleceğini ve çalışanlara 11 Aralık tarihinde maaş ödemesi yapıldığını belirtti.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da söz alarak, bugünkü görüşmeden sonuç alınmasını ümit ettiklerini, soruları durumu aydınlatmak amacıyla sorduklarını söyledi. Çavuşoğlu, çözüm için katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.

DP UG milletvekili Menteş Gündüz’ün ‘Rusya Türkiye arasında yaşanan gerilimden narenciye nasıl etkilenir’ konusundaki sorusunu yanıtlayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, bu siyasi krizin tarımsal ihracatı olumsuz etkileyeceğini, bu konunun her yönüyle ele alındığını kaydetti.

Şahali, yeni pazar arayışlarında belli başlı gelişmeler yaşandığını, hasarın giderilmesinin mümkün olabileceğini, kayıp yaşanmaması için hazırlık yapmaya devam ettiklerini söyledi.

DP UG Milletvekili Menteş Gündüz de, açıklama için bakana teşekkür etti.

UBP Milletvekili Ali Pilli’nin çiftçiler ve hayvancıların alacaklarının ne zaman ödeneceğine yönelik sorusunu Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali yanıtladı.

Şahali, hayvancı ve üreticilerin ödemelerinin yapılabilmesi için ciddi bir gayret içinde olduklarını, 13. maaşların ödendiği gün, bir kısım ödeme yapılacağını söyledi.

UBP Milletvekili Ali Pilli, tarım ve hayvancılıkta reformun şart olduğunu, brucellanın da önlenmesi gerektiğini belirtti.

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, hayvancı ve üreticilerin ödemeleri, kayıtlılık konularında yeni düzenlemeler yapılacağını kaydetti.

Sözlü sorular bölümünde DP UG Milletvekili Fikri Ataoğlu’nun Türkiye’de şap hastalığının tespit edildiğini ve yayıldığını, buna yönelik ne önlem alınacağını sorması üzerine Bakan Şahali, konuyu yakın takibe aldıklarını, standart prosedürlerin uygulanacağını, buna yönelik hazırlık yapıldığını, paniğe gerek olmadığını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, yeni yılın sağlıklı, huzurlu, savaştan uzak, mutlu günler getirmesini dileyerek, oturumu kapattı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 4 Ocak Pazartesi saat 10.00’da yapacak.