Genel Kurul’da daha sonra iç tüzük gereği Bütçe Uygulama Sonuçları bilgiye getirildi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, “Su Yönetimi” konusunda konuşma yaptı.

Su Yönetiminin  Kıbrıslı Türkler tarafından yapılması konusunda hükümetin ne yaptığını soran Çakıcı, bu konuda değişik sesler çıkmakta olduğunu söyledi.

Türkiye’den suyun geldiğini, bunun memnuniyet verici olduğunu, doğru bir proje olduğunu ifade eden Çakıcı, önemli olan bunun Kıbrıs Türkü tarafından mı yoksa özelleştirilmiş bir yapı tarafından mı yönetileceği olduğunu vurguladı.

Çakıcı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’ye geldiğinde su yönetimi konusunda kendisi ile görüşülüp görüşülmediğini sordu.

Hükümetin iki tarafının da bu konuda farklı düşünmekte olduğunu söyleyen Çakıcı, burada suyu Kıbrıs Türk halkının yönetmesi gerektiğini söyledi.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu ise söz alarak, üslubun önemli olduğunu, hükümetteki partileri ve TC ile KKTC’yi kavga ettirecek söylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Suyun gelişinin biyolojik dengeyi bozacağı söylemlerinin doğru olmadığını kaydeden Kalyoncu, bu olumlu gelişmenin  KKTC halkı lehine nasıl çevrileceğinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Cumartesi iki tören yapıldığını ifade eden Kalyoncu, “Biz KKTC tarafı olarak üzerimize düşeni yaptık” dedi.

Kalyoncu, kendisinin Başbakan olarak törende yaptığı konuşmada, suyun denetim ve yönetiminin yasa ile kontrol altına alınması gerektiğini söylediğini ifade etti.

Su yönetiminin yapılamaması için bir neden olmadığını, KKTC devralana kadar DSİ’nin bunu yöneteceğini kaydeden Kalyoncu, belediyelerin devralmasının da olumlu olabileceğini söyledi.

Suyun bir insanlık hakkı olduğunu ve kar amaçlı yapılamayacağını vurgulayan Kalyoncu, bu nedenle işin içinde belediyelerin olması gerektiğini kaydetti.

Kalyoncu, çalışma yemeğinde konunun gündeme gelmediğini ancak defalarca daha önce görüşlerini dile getirdiklerini ifade etti.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, suyun gelmesinin önemine dikkat çekerek, su kaynakları tarafından sıkıntı çekilirken Anavatan Türkiye tarafından suya kavuşturulmanın büyük bir olay olduğunu söyledi.
Projenin gerçekleşmesinin gururunun yaşanmakta olduğunu vurgulayan Özgürgün, teferruatlar içinde boğulmamak gerektiğini, suyun kontrolünün devlet tarafının yapılmasının zorunlu olduğunu, yönetiminde ise özel sektörün dışlanamayacağını söyledi.

“Önemli olan suyun gelmesidir” diyen Özgürgün, gelecekte Kıbrıslı Rumların da suyu kullanacağını  şimdiden görmekte olduğunu vurguladı.

Projeyi gururla selamladığını ifade eden Özgürgün, Kıbrıslı Türklerin bunu akılcı bir tavırla işletmesinin görev olduğunu, hükümetin de bu konuda titiz çalışmaları olduğunu söyledi.

DİNÇYÜREK

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Türkü’nün adadaki varlığını perçinleyecek suyun KKTC’de olmasının önemine dikkat çekti.

“TC’den su gelmesini gölgede bırakmak için politik sloganların yer aldığı kısır döngüden geçilmekte olduğunu” kaydeden Dinçyürek, fotoğrafın bütününe bakılması gerektiğini, hükümetin yapacağı düzenlemeleri de açıklaması gerektiğini söyledi.

Suyun yönetimini KKTC’nin yapmayacağını söyleyenin olmadığını, suyun yönetimini devletin yapacağını kaydeden Dinçyürek, yerel yönetimler önde olsa bile arkasında devletin olacağını söyledi.

Belediyelerin suyu devletten 2-3 şekilde almakta olduğuna işaret eden Dinçyürek, “10 kuruşa alınan suyun 10 TL’ye satıldığını” ve buna itiraz edilmediğini ifade etti.

Su için 600 milyon TL’lik daha yatırıma ihtiyaç olduğunu belirterek, bunun ne zaman yapılacağını soran Dinçyürek, belediyelerin tecrübelerinin dışlanmaması gerektiğini, en akılcı çözümlerle düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Dinçyürek, suyu yönetirken, nasıl işletileceğinin planlanması gerektiğini söyledi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, su konusunda mecliste konuşma yapılmadığının doğru olmadığını, CTP’nin tavrının net olduğunu söyledi.

Erhürman, suyun yönetiminin kamu tarafından yapılacağını, özerkliğin de partizanlıktan uzak olarak uzmanlarca yapılacağı demek olduğunu söyledi.

Belirsiz olanın yönetim işletme ayrımı olduğunu ifade eden Erhürman, Geçitköy’den alınacak suyun arıtılarak belediyelerin depolarına ve tarımda kullanılacak depolara kadar ulaşacağını belirtti.

Belediyelerin de depolarından alınacak suyun dağıtılacağını ve dağıtımı yapan tarafından tahsil edileceğini belirten Erhürman, suyun geri kazanımı için başka arıtma tesislerine ihtiyaç olacağını, bunun zaten yapılmakta olduğuna dikkat çekti.

TC’den gelen su dahil bütün su kaynaklarının belediyelerin depolarına gideceğini ve BESKİ’nin bunun dağıtımını ve tahsilatını yapacağını belirten Erhürman, bugüne kadar olan uygulamanın da bu olduğunu söyledi.

Yönetimin özerk su kurumunda, dağıtımın BESKİ’de olacağını, yatırımların da yap-işlet- devret ile yapılacağını belirten Erhürman, yatırım yapılacağında özerk su kurumu ve BESKİ’nin ihaleye çıkacağını ifade etti.

CTP olarak bu konuda kafalarının net olduğunu belirten Erhürman, diğer partilerle bir araya gelerek de konuşabileceklerini söyledi.

SANER

UBP Milletvekili Ersan Saner de, isminin geçtiği gerekçesi ile yaptığı konuşmada, Ercan Havaalanı’nın özelleştirildiğini, oranın yönetiminin nerede olduğunu sordu.

GSM operatörlerinde yapılan devirden sonra devletin söz hakkı bulunmadığını savunan Saner, suyun protokole uygun yönetilmesi gerektiği konusunda açıklamaları olduğunu söyledi.