Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Genel Kurul’a sunuşlar yapıldı.

Bu bölümde Danışma Kurulu’nun, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın merkez şubesinden Güzelyurt şubesine para transferi sırasında meydana gelen soygun olayı hakkında oluşturulan araştırma komitesi başkanlığına CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu’nun Başkan Vekilliğine de DPUG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu’nun getirildiği bilgisi verildi.

Bu sırada TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı hükümetin bozulması konusunda söz aldı. Halkın hükümetin neden bozulduğunu bilmediğini söyleyen Çakıcı, istifa eden milletvekillerine değindi.

UBP’nin “hiçbir gerekçe göstermeden bir yola girdiğini” savunan Çakıcı, “Bu meclis aritmetiği bugünden itibaren değişmiştir ve bu aritmetikle herhangi bir senaryo, protokolün imzalanmasıyla ilgili bir film oynayamazsınız. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yoktur. Erken seçimle bir hükümet gelir bunu imzalar, başkasının hakkı yoktur” dedi.

Çakıcı Başbakan Kalyoncu’yu hükümetin neden bozulduğunu açıklamaya çağırdı.

Hükümetin ne polisin sivile bağlanması, ne kamu reformu ne de sağlık reformu konusunda hiçbir yasayı geçirmediğini söyleyen Çakıcı, bu durumu eleştirdi.

Çakıcı Hüseyin Özgürgün’ün Meclis Genel Kurulu’nda bulunmamasını da eleştirerek, bunu Özgürgün’ün  “hesap vermekten korkmasıyla” açıkladı.

DİNÇYÜREK

Bunun üzerine söz alan Hakan Dinçyürek, “Sayın Çakıcı her halde son zamanlarda hesap kitapla pek haşır neşir değil. Bizler partilerimizden neden istifa ettiğimizi açıkladık. Farz edin ki istifa etmedik, nerede duracaktık? Demokrat Parti’de. Yani olası bir durumda aritmetik yine değişmeyecekti. Biz istifa ettiğimizde bir makam alamayacağımızı bilerek istifa ettik. Benim DP’nin ne tabanı ne örgütleriyle bir sıkıntım yoktur olamaz da” diye konuştu.

Hükümet istifa ettiyse bunun muhatabının hükümet olduğunu dile getiren Dinçyürek, istifasının herhangi bir aritmetik değişikliğine yol açmadığını söyledi.

“Bağımsız milletvekillerinin menfaat elde etmesin ama meclisteki kürsüden konuşma hakları da teslim edilsin” diyen Dinçyürek, içtüzük yapılırken sanki hiç bağımsız milletvekili olmayacakmış gibi bağımsız milletvekilinin ne zaman söz alacağına dair hiçbir madde konmadığını belirtti. Dinçyürek bu konuda gereğinin yapılmasını istedi.

KALYONCU

Hükümeti bozan UBP’nin meclis oturumunda bulunmadığını kaydeden Başbakan Ömer Kalyoncu, “UBP’deki muhalif kanat sürekli mecliste oldu, diğer kanat ise hiçbir şekilde mecliste olmadı” diye konuştu.

Bunun nisaba etki ettiğini ifade eden Kalyoncu, bu durumun bile hükümetin kurulduğu ilk günden beri tartışıldığını söyledi.

“39 milletvekiliyle kurulan hükümetin başarısız olması için sanki gereken her şey yapıldı” diyen Kalyoncu, son maaşın ödeme konusunda yaşanacak sıkıntının önceden görülebilecek bir durum olduğunu anlattı.

Maaşların bir gerekçe olarak öne sürüldüğünü ancak hükümeti bozmaya önceden karar verildiğini anlatan Kalyoncu, “UBP yetkililerinin hiçbir zaman attıkları imzaların arkasında durmadığını, buna Türkiye ile imzalanan mali protokollerin de dahil olduğunu” belirtti.

Kalyoncu, “UBP’nin hükümet programının da arkasında durmadığını” ifade ederek, UBP’nin KKTC devletine saygı duymadığını ve ‘kendi kendimi yöneteceğim’ iddiasında olmadığını belirtti.

Reformlar konusuna da değinen Kalyoncu, komitelerde yaşanan sorunlardan bahsetti.

“Mali protokolden haberimiz yoktur diyenlere sesleniyorum. Bu protokol Bakanlar Kurulu’nda başbakan tarafından sunumu yapılmış bir protokoldür.

Nasıl olur da haberim yoktur diyorlar” diye konuşan Kalyoncu, “Yoksa burada kamuoyunda imaj oluşturma maksadı mı güdülüyor” diye sordu.

CTP’nin hükümetten gitme konusunda herhangi bir çekincesi olmadığını söyleyen Kalyoncu, “Biz su meselesinde önemli bir direnç gösterdik. Bundan rahatsız olanlar olabilir. Ama bu memlekette kendine güvenen politikacılar olduğunun görülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Kendisinin hükümetin bozulduğu gün DNA farklılığı konusundan bahsettiğini hatırlatan Kalyoncu, “UBP’nin belirli sınavlar yapılmadan istihdam yapma taraftarı olduğunu” belirtti.

Daha sonra DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ekonomik protokolü kamuoyuyla paylaşmayı düşünüp düşünmediklerini sordu. Kalyoncu’nun bunu UBP’li bakanlarla paylaştıklarını söylemesi üzerine Denktaş kendileriyle de paylaşıp paylaşmayacaklarını sordu. Kalyoncu bunun üzerine “Neden hazırlık mı yapmak istiyorsunuz?” dedi.