Ceren Ercih

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, Haftanın Analizine konuk olarak Nihan Yücel’in sorularını yanıtladı. Kalyoncu, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan almasının ardından 15 gün içinde hükümeti kurmayı hedeflediğini kaydetti. 

“UBP İLE KOALİSYON KURULABİLİR” 

Ömer Kalyoncu ilk olarak hükümet kurma süreciyle ilgili soruyu yanıtladı. CTP-BG Milletvekili Kalyoncu konuşmasında; “Önce hükümet istifa edecek. Cumhurbaşkanı partilerle görüşecek, bir değerlendirme yapacak. Yapılan açıklamalarda tüm partilerle görüşmeye açık olduğumuzu kabul ettik. Bu yeni bir koalisyon olacak. Eski hükümetimizle devam edebileceğimiz gibi Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile de yeni bir koalisyon kurulabilir. UBP’nin de buna hayır demediğini görebiliyoruz” dedi. 

“ALIŞKANLIKLAR VAR” 

‘Ülkemizin sorunları var ve bu sorunları çözmek gerekiyor. Herkes elini taşın altına koymak da çekince göstermiyor’ şeklinde konuşan Ömer Kalyoncu, günlük yaşamda yıllardır var olan sorunların bulunduğunu ve bir türlü çözüm üretilemediğinin altını çizdi. Özellikle devlet mekanizması ile yurttaş arasındaki ilişkiler arasında sorunların bulunduğunu belirten Ömer Kalyoncu, sözlerine şöyle devam etti; “Bunlar çözülebilecek sorunlardır ama bir türlü çözebilmiş değiliz. Kamu Reformu bu çerçevede ele alınmış yasalardan birisidir. Buna bağlı başka teşkilat yasaları daha var gündeme gelecek olan. Ama onlar da tek başına çözülebilecek gibi değil, alışkanlıklar var.” 

“ÇATIŞMA HEVESLİSİ DEĞİLİZ” 

Kıbrıs sorunu konusunda müzakere süreci ile ilgili düşüncelerinin de sorulması üzerine Ömer Kalyoncu, politikada güçler dengesinin önemli olduğuna dikkati çekti. 

Kalyoncu şunları kaydetti; “Farklı bir tutum var Rum tarafında. Sayın Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanıyken şimdiki cumhurbaşkanına göre Sayın Eroğlu’nun tutumu farklıydı. Rum tarafının tutumu çok daha farklıydı. Ne oldu da değişti ? Sadece bu yöndeki seçimden dolayımı mı bu değişim? Hayır. Politikada güçler dengesi önemli bir rol oynar. Bu hidro-karbon yatakları meselesi, bunlara yapılan müdahaleler belli bir sonuçlar doğurdu. 

“ÇATIŞMA HEFESLİSİ DEĞİLİZ” 

Çatışma heveslisi değiliz. Savaştan yana asla değiliz ama gücünü hissettirmediğin taktide bazı hakların elinden alınabileceği de bir realitedir. Hidrokarbon yatakları meselesinde de Türkiye’nin bizim adımıza yaptığı araştırmalar ve Uluslararası tekellerin Rumlar adına son vermesi, masaya dönüşü kolaylaştırdı.” 

“GEÇMİŞTE GAYRİ YASAL LİMANLARDAN GİRDİLER DOLAYISIYLA BU EVLİLİKLERDE GEÇERLİ DEĞİLDİR İFADESİ VARDI” 

Rum Başpiskopos 2. Hrisostomos’un Ada TV ve Star Kıbrıs’a verdiği demecinde “Türkiye’den gelen Türkler evlerine dönsünler” yönündeki açıklamanın da hatırlatılması üzerine Kalyoncu şunları söyledi: “Daha önce KıbrıslıTürklerle evli olanlara da karşı çıkılıyordu. Şimdiki durumu biraz daha iyi. Çünkü geçmişte gayri yasal limanlardan girdiler dolayısıyla bu evliliklerde geçerli değildir ifadesi vardı. Hriosostomos’un söylediği masada geçerli olacak şey değildir. Olumsuz bir girişimdir. Bunu belirleyecek olan sadece Hrisostomos değildir.” 

“TÜRKİYE İLE BİR PROTOKOL İMZALANACAK” 

Partilerle görüşme sırasının belirlenip belirlenmediği de sorulan Ömer Kalyoncu sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşın arasında öyle bir şey var. Bunlar konuştular, bağladılar vb. öyle bir şey yok. Biz zaten hazırlıklarımızı yapıyoruz. Onlar da çok netleşmedi daha. Belli bir zamandan beri yapılan bir hazırlıklıdır bu çünkü Türkiye ile bir protokol imzalanacak.”