Başbakan Ömer Kalyoncu, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun demokratikleşmesi yönünde hükümet programında düzenleme olduğunu, bu konuda ilgili tarafların görüşünü alarak yasal çalışmaları sonuçlandıracaklarını söyledi.

Kalyoncu, hükümet programının üçlü kararname ile atama yapılmamasını değil, yeni müşavir yaratılmamasını öngördüğünü de belirterek, “Yeni birilerine müşavir olma hakkı tanımayacağız... UBP’yi mevcut müdür ve müsteşarlarla çalışmaya mahkum edemezdik. Ancak şart şudur; müşavirler arasından atama yapılacak” diye konuştu.

Kalyoncu, Emekliler Eşgüdüm Komitesi mensuplarından oluşan heyeti kabulünde üçlü kararname ve Kamu Hizmeti Komisyonu yasa çalışmaları dahil bir dizi konuda açıklamada bulundu.

1439393529.jpg

KHK

Kamu Hizmeti Komisyonu yasasının demokratikleştirilmesi gerektiğini, 9 ay içerisinde yeni bir yasal düzenlemenin hayata geçirileceğini vurgulayan Kalyoncu, şu ifadeleri kullandı.

“KHK’nın demokratikleşmesi gerekiyor. Her partinin de kendine özgü bir yasa tasarısı var. Partimizin de bu konuda yasal çalışması var.TDP’ninde bir yasa çalışması var. Cumhurbaşkanı Akıncı aldı bunu, değişikliğe uğrattı, getirdi ve Bakanlar Kurulu’nun önüne koydu.”

Kalyoncu, KHK yasa çalışmasının herkesin görüşü alınarak düzenleneceğini de ekledi.

ÜÇLÜ KARARNAMELER

Üçlü kararname konusuna ve yeni müşavir yaratılmayacağına ilişkin ifadelerine de açıklık getiren Başbakan Kalyoncu,hükümet programında üçlü kararnameyle atama yapılmamasının değil, yeni müşavir yaratılmamasının öngörüldüğünü söyledi.

Hükümet programına göre hareket ettiklerini belirten Kalyoncu, bir müdürün görevden alınması halinde yerine atanacak olanın müşavirler arasından olmasına veya yeni müşavir yaratılmamasına özen gösterildiğini anlattı.

Kalyoncu, “Yeni birine müşavir olma hakkı kazandırmayacağız” dedi.

Müşavirlerin göreve çağrılmaya başlandığını anlatan  Kalyoncu, üçlü kararname uygulaması nedeniyle birikimli insanlardan yeterince yararlanılamadığını, konuyla ilgili yasanın meclisten geçirileceğini söyledi.

Koalisyon ortakları Ulusal Birlik Partisi’nin mevcut müsteşar ve müdürlerle çalışmaya zorlanmasının doğru olmayacağını da vurgulayan Kalyoncu, “UBP’yi mevcut müdür ve müsteşarlarla çalışmaya mahkum edemezdik. Ancak şart şudur: Müşavirler arasından atama yapılacak” dedi.

1439393542.jpg

VERGİ KESİNTİLERİNİN İADESİ YÜKÜMLÜLÜK

Kalyoncu, 2010’da emeklilerden kesilen verginin iadesiyle ilgili mahkeme kararı hakkında ise, “Geriye dönüklerin ödenmesi gerekir. Bu, yükümlülüklerimiz arasındadır” dedi.

KIBRIS SORUNU

Kıbrıs konusunda da Kalyoncu, mevcut durumun sürdürülemez olduğunun herkes tarafından kavranması gerektiğini kaydetti.

Kalyoncu, varılacak antlaşmanın Kıbrıslı Türklerin güvenlik endişelerine, ekonomik sıkıntılarına, özgürlük ve mülkiyetteki endişelerini karşılaması gerektiğini ifade  etti.

Kalyoncu, halktan gizli bir şeyin yapılmasının mümkün olmadığını da söyledi ve  “Bilgilendirme olmazsa süreç arap saçına döner” dedi.

BİLGİ ALMA HAKKI İÇİN TEDBİR ALACAĞIZ

Yurttaşın bilgi edinme hakkıyla ilgili şikayetler üzerine de Kalyoncu, bu konuda tedbir alacaklarını söyledi.

Kalyoncu, emeklilerin hastanelerde otomasyon sisteminden dolayı yaşadığı sıkıntıları  Sağlık Bakanı ile görüşeceklerini ekledi.

1439393560.jpg

TOLGA

Emekliler Eşgüdüm Komitesi adına konuşan Mustafa Tolga, 2009’dan itibaren Başbakanlık görevini yürütenler ile randevu almaya çalışmalarına rağmen alamadıklarını söyledi ve  Başbakan olarak atanmasından sonra 13 gün içerisinde randevu vermesinden dolayı Kalyoncu’ya teşekkür etti.

Tolga, hastanelerde otomasyon sistemi ve devlette çalışan doktorların kliniklerinde reçete ve tahlil yazamamalarından dolayı özellikle yaşlı kesimin büyük sıkıntılar çektiğini,  doktor görmek için poliklinik önünde sabah 04:00’ten itibaren bekleyenler olduğunu belirtti.

Tolga, hayat pahalılığı oranlarının bilinçli olarak küçültüldüğünü, 6 yıldır KKTC’deki hayat pahalılığının TC’deki hayat pahalılığının gerisinde seyretmesinin de bunun göstergesi olduğunu savundu.

Tolga, iki bölgeliliği savunduğundan dolayı emekli örgütlerinin çözüm karşıtı olarak gösterilmeye çalışıldığını da ileri sürdü.

COŞKUNER

Emekliler Eşgüdüm Komitesi Dönem Sözcüsü Derviş Coşkuner de, Kalyoncuya yeni görevinde başarılar diledi.

Emekliler Eşgüdüm Komitesi; Emekli Mücahitler Derneği,  Güvenlik Kuvvetleri Emekli Astsubaylar Derneği, Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği, KKTC Polis Emeklileri Derneği ve Vakıflar ve Din İşleri Emeklileri Derneği’nden oluşuyor.