Başbakan Ömer Kalyoncu, siyasi mevkilerde bulunan kişilerin, ülkede yaşayan insanların bayramlarına katılması kadar doğal bir şey olmadığını vurgulayarak, sosyal medya ve gazetelerde yer alan eleştiri ve kınamaların aslında ırkçı bir düşüncenin ürünü olduğunu söyledi.

Başbakan Kalyoncu, “Eğer biz ülkemizde bulunan vatandaşların dini ve milli günleri ile ilgilenmezsek, onlarla ilgilenecek birileri bulunur ve sonunda gelişmelerden hiç birimizin hoşlanmayacağı durumlar ortaya çıkar” dedi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında saat 10.15 sıralarında toplandı.

Başbakan Ömer Kalyoncu Bakanlar Kurulu toplantısına girerken basına yaptığı açıklamalarda, pazar günü Nevruz kutlamalarına katılmaları konusundaki eleştirileri değerlendirerek, bugün görüşülecek konular hakkında bilgi verdi.

“BİZ HER TÜRLÜ TERÖRE KARŞIYIZ”

“Her yurttaşın durumuyla ilgilenmek gibi bir durumları olduğunu” söyleyen Başbakan Kalyoncu şöyle devam etti:

“Nevruz’a katıldık diye teröre destek verdik anlamı çıkmaz. Biz her tülü teröre karşıyız,  PKK’nın uyguladığı yöntemlere de, IŞİD’in uyguladığı yöntemlere de karşıyız. Dolayısıyla hem Türkiye’de, hem de Avrupa’da yaşanan terör olaylarını kınadık ve lanetledik. Bunun üzerine bina inşa etmeye çalışanlar boşuna gayret içindedirler. Bu ülkeye terörizmi, esas taşıyıp hortlatacaklar bu tür ırkçı düşünce içerisinde olanlardır.”

“GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN ALINMASI YÖNÜNDE GEREKLİ ADIMLARI ATTIK”

Son günlerde Türkiye’de Nevruz’un milli bayram olması yönünde teklifler bulunduğunu anımsatan Başbakan Kalyoncu, ülkede her türlü güvenlik tedbirinin alınması yönünde gerekli adımları attıklarını ve atmaya devam ettiklerini vurguladı.

Başbakan Kalyoncu, bu yönde daha önce bir güvenlik toplantısı yapıldığını anımsatarak, oradan çıkan sonuçları bugün Bakanlar Kurulu’na götüreceklerini kaydetti.

7 YASA TASARISI

Bugün Bakanlar Kurulu’nun gündeminde bu konuyla ilgili olarak 7 yasa tasarısı bulunduğuna açıklayan Başbakan Kalyoncu, bu yasa tasarılarını şöyle sıraladı:

“Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Yasa Tasarısı, Teknik Araçlarla İzleme Yasa Tasarısı, Polis Tarafından Kullanılan Muhbirlerin Ödüllendirilmesi Yasa Tasarısı, Kontrollü Teslimat Yasa Tasarısı, Gizli Soruşturtma Görevlendirilmesi Yasa Tasarısı, Etkin Pişmanlık Yasa Tasarısı, Ceza Değişiklik Yasa Tasarısı.”

Yasaların kişi hak ve özgürlüklerine, özel hayatına, gizliliğine dikkat edilerek uygulanacağına işaret eden Başbakan Kalyoncu, yasaların Meclis’te de görüşülerek, tartışılacağını kaydetti.

“POLİS VE GÜVENLİK GÜÇLERİNİN ELLERİ GÜÇLENDİRİLECEK”

Yasa tasarılarıyla, polis ve güvenlik güçlerinin elini güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Başbakan Ömer Kalyoncu, güvenlik konusunda ülkede her türlü tedbirin alınması yönünde tavırlarını net bir şekilde ortaya koyduklarını belirtti.

Meclis’ten geçen Denetimli Serbestlik Yasası konusuna da değinen Başbakan Kalyoncu, yasanın kendilerinden önceki hükümet döneminde Meclis’e sunulduğunu ve kendi hükümetleri döneminde geçtiğini anımsattı. 

Hükümetlerinin, uyuşturucuyla mücadele konusunun ısrarla üzerinde durulduğunu ifade eden Başbakan Kalyoncu, bu konuda Başbakanlık’ta oluşturulan komitenin etkili bir faaliyet sürdürdüğünü anlattı.

Satıcıların değil, ancak uyuşturucu kullanan insanların bu işin mazlumu durumunda olduğunu kaydeden Başbakan Kalyoncu, onların tedavi edilmesi için de gerekli tedbirlerin alınması yönünde hükümetin bir faaliyet içerinde olduğunu belirtti.

Başbakan Ömer Kalyoncu, yasa ile hükümet yanında güvenlik güçlerinin de elinin güçleneceğini vurguladı.

PORT İSBİ KONUSU

Başbakan Kalyoncu, Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olan başka bir konun ise, Port İsbi konusu olduğuna dikkat çekerek, Port İsbi’nin geçmişte devletten iki tane serbest liman işletmesi için sözleşmeyle iki bölge aldığını anlattı.

Sözleşmelerden birinin Mağusa Serbest Limanı ve diğerinin ise Gemikonağı’nda atıkları temizleyip, orasının serbest liman bölgesi olarak kullanılmasını içerdiğini ifade eden Başbakan Kalyoncu, geçmişte yapılan sözleşmede “istediği zaman temizler, istediği zaman kullanır” gibi ifadeler bulunduğunu ve hükümetin bu sözleşme karşısında çaresiz bir vaziyette olduğunu belirtti.

“GEMİKONAĞI BÖLGESİYLE İLGİLİ SÖZLEŞME İPTAL EDİLECEK”

Gemikonağı bölgesiyle ilgili olarak, sözleşmeyi iptal edeceklerini açıklayan Başbakan Kalyoncu, sözleşmenin iptaliyle gelişmelerin izleneceğini, çünkü Port İsbi’nin mahkeme yoluna başvurabileceğini kaydetti.

Bölge halkının Port İsbi’ye karşı gerekli tavrı koyacağına inanç belirten Başbakan Kalyoncu, Port İsbi’nin yıllardır, bölgede hiçbir faaliyet göstermediğini, temizlik girişiminde bulunmadığını vurguladı.

“İPTAL EDİLEBİLECEK SÖZLEŞMELER YAPILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”

Başbakan Kalyoncu, “Böyle derme çatma sözleşmelerle, binlerce dönümlük arazilerin belli kişilere verilmesine karşıyız. Zamanı geldiğinde eğer bir şey yapılmıyorsa, iptal edilebilecek sözleşmeler yapılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

MALİ PROTOKOL KONUSU

Başbakan Kalyoncu bugün gündemlerinde olan bir diğer konun ise, Mali Protokol olduğunu belirterek, heyetlerin çok uzun zamandır Türkiye heyetleriyle görüştüğünü hatırlattı.

Mali protokol konusunda, yargı ve Elektrik Kurumu’nun durumu konusunda müzakerelerin devam edebileceği noktasında olunduğunu belirten Başbakan Kalyoncu, geriye kalan konularda anlaşıldığını söyledi.

Sorunların aşılamayacak konular olmadığına dikkat çeken Başbakan Kalyoncu, müzakere ederek sorunları aşıp en kısa sürede, belki önümüzdeki hafta mali protokolün imzalanacağını belirtti.

BRT’NİN DURUMU

Açıklamaları sonrasında bir gazetecinin BRT konusundaki sorusunu da yanıtlayan Başbakan Ömer Kalyoncu, BRT’de şu anda 520 kişinin çalıştığını ifade ederek, 136 kişinin kadrolu olarak çalıştığını, kadrolu çalışan sayısının 480’e çıkarılacağını, yaptıkları yasanın bu şekilde düzenlemeler içerdiğini belirtti.

Başbakan Kalyoncu, “BRT’de herhangi bir kişinin işine son verme gibi bir düşüncemiz yoktur. Yapılan konuşmalardan öyle bir netice çıkarılması doğru olmaz inancındayım” dedi.