Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı, 2015 yılının Haziran ayında yürürlüğe girecek olan “Ürün Güvenliği Yasası”nın, piyasaya sürülen ürünlerin çevre ve insan sağlığı açısından güvenli olmasını sağlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Kamalı yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde “Ürün Güvenliği Yasası” ile ilgili basında çıkan haberler nedeniyle yasal mevzuatın ne olacağı hususunda açıklama yapma ihtiyacı hissettiklerini belirtti.

Avrupa Birliği’nde bazı ürün grupları için aranan uygunluk işareti olan CE belgelendirilmesi ve diğer uygunluk değerlendirilmelerinin hazırlanacak tüzükler çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uygulamaya konulacağına dikkat çeken Kamalı, “TSE, Türkiye’de Avrupa Birliği tarafından bazı konularda, tanınmış bir uygunluk değerlendirme kuruluşudur ancak tek uygunluk değerlendirme kuruluşu değildir” dedi.

Tüm ürünlerde TSE işareti aranacağı yönündeki bilginin tamamen yanlış olduğuna dikkat çeken Kamalı, bu konuda Avrupa Birliği’nde hangi uygunluk değerlendirme kuruluşları ve işaretleri tanınıyorsa, KKTC’de de onların tanınıp, bu kuralların uygulanacağını kaydetti.

Ürün Güvenliği Yasası’nın, malların taklit ve imitasyonu ile değil, güvenlikleri ile ilgili olduğunu vurgulayan Kamalı, “Ürünün kalitesi ve standardı değişkenlik gösterebilir ancak bu ürünün güvenli olmadığı anlamına gelmez. Ama ürünün mutlaka en yüksek düzeyde güvenlik gereklerini karşılaması gerekir” dedi. 
 
Yürürlüğe girecek olan, “Ürün Güvenliği Yasası”nın, ürünün piyasaya sunulmadan önce ve piyasada denetlenmesine yönelik olarak gümrük, ticaret, sanayi, çevre, çalışma, ulaştırma ve sağlık işleri ile ilgili bakanlıklara görevler yüklediğini belirten Kamalı, şöyle devam etti:

“Bu nedenle, ilgili Bakanlıkların teknik düzenlemelerine göre ve işbirliği içerisinde gerekli denetimleri yerine getirmeleri gerekecektir. Ancak üretici ve ithalatçının da, çıkarılan mevzuatları iyi takip etmesi ve ticari işlemlerini buna göre şekillendirmesi elzemdir. Konu ile ilgili bilgilendirme çalışmalarımız yapılmaktadır.”