Gamze Pir Baykur

Son zamanlarda yaşanan hırsızlık olaylarının artması, Mağusa Suriçi esnafını tedirgin etti. Yeni Bakış’a konuşan esnaf devletin bir an önce önlem almasını ve kale girişlerine `Mobese kameraları kurulmasını önerdi.

Esnaf ne dedi?

Kasım Uluçaylı

Kaleiçi gibi bir yerde birkaç kamerayla tedbir alınabileceğini vurgulayan Kasım Uluçaylı, kurulacak olan 6 mobese ile hırsızlık probleminin çözülebileciğini söyledi. Uluçaylı, bu tür olayların artma nedeninin ise denetimsizlikten kaynaklandığını ve mutlaka bu yönde adım atılması gerektiğini vurguladı.

Hasan Özbil

Esnafın kendi tedbirini kendinin alması gerekliliğini savunan Hasan Özbil, esnafın dükkanlarına sigorta yaptırması ve kamera taktırması gerektiğini söyledi. Özbil, polislerin ise daha sık devriye yapması gerektiğini kaydederek,  kuyumcu olmadığı halde tedirgin olduğunu belirtti. Sadece kuyumcuların değil kendilerinin de tehlikede olduğunu dile getiren Özbil, devletin ise bölgeye mobese kamera koyması gerektiğini ifade etti.Hasan Özbil, suçların artmasını nüfusun fazlalaşmamasına bağlarken, işsizlik ve borçların artmasının da en büyük etkenler arasında yer aldığını söyledi.

Cafer Şekeroğlu

Kaleiçinde kuyumculuk yapan Cafer Şekeroğlu ise, alım gücü düşen insanların nereye saldıracaklarını şaşırdığını ve kuyumcuların ise ilk hedef olduğunu söyledi.Şekeroğlu, önlem alınmasının aslında çok kolay olduğuna dikkat çekerek, esnafın kendi tedbirini kendisinin alması gerektiğini belirtti. Şekeroğlu, İş yerini parmaklı kepenkleri olduğunu ve her gece vitrinini boşalttığını söyledi. Şekeroğlu, geçmişte Gazi İlkokulu’nun yanında polis karakolu olduğunu anımsatarak, yeniden pilot polis şubesi kurulması ve polisin devreye gezmesinin çözüm olabileceğini savundu. Cafer Şekeroğlu, kaleiçinin karanlık ve aydınlatmanın yetersiz olduğunu belirtti. Kaleiçinde 12 kuyumcu 2 banka olduğunu dile getiren Şekeroğlu, kaleiçine biraz daha özen gösterilmesini ve denetimlerin artması gerekliliğini savundu.

Haldun Birsoy

Kuyumcular olarak soygun karşısında tedirgin olduklarını belirten Haldun Birsoy, bu işin gündüz vakti silahlı soyguna kadar gidebileceğinden korktuklarını söyledi. Birsoy, ülekeye giriş çıkışlarda titiz davranılması gerektiğini savunarak, kişilerin kime hangi amaçlı geldiği, cebinde kaç parası olduğuna kadar araştırılması gerektiğini dile getirdi. Gece devriyelerinin artması gerektiğini ifade eden Haldun Birsoy “Polisimize güveniyoruz, suçları yakalacayacaklarına inancımız tam” şeklinde konuştu. Mobese kameralarının şehrin her yerine takılmasının herkes için yararlı olacağını anlatan Birsoy, kameraların, trafik kazalarına bile çözüm olacağını savundu.

Yusuf Yenidoğanay

Kuyumcuların da üzerlerine düşen görevler olduğunu dile getiren Yusuf Yenidoğanay da, güvenliği maksimum düzeye çıkarmaları gerektiğini kaydetti. Her hırsızlık olayında kendilerinin de tecrübe kazandıklarını ifade eden Yenidoğanay, mevcut kamera sistemlerinin iki katına çıkarılması gerektiğini belirtti. Yenidoğanay, polise düşen görevler de olduğuna dikkat çekerek, devlete vergi ödeyen kesim olarak devletten de beklentileri olduğunu dile getirdi. Yenidoğanay polisin, mevcut suçluların kaydını, analizini, parmak izlerini ve DNA’larını çıkarması gerektiğini ifade etti. Kuyumcuların aynı bölgede olduklarını belirten Yusuf Yenidoğanay, bu tür yerlerde mobese kameralarının olması ve özellikle giriş çıkışlara konması gerektiğini, polisin devriye gezmesinin şart olduğunu söyledi. Kaleiçinde aydınlatma sisteminin yetersiz olduğunu anlatan Yenidoğanay, kaleiçinde kalan birinin gece evine gitmeye korktuğunu ifade etti. Yusuf Yenidoğanay, teknolojinin artık çok geliştiğini ve önlemlerin teknolojik olarak alınması gerektiğini belirtti. Dünyada uydudan görüntüler alarak suçluların tespit edildiğini dile getiren Yenidoğanay, ışık ve kameranın teknolojik bir sistem olduğunu ve maliyetinin de ucuz olduğunu sözlerine ekledi.