Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Ramadan Kamiloğlu, 2007’de 20 ile başladıkları açık kalp ameliyatı operasyon sayısının bugün bine ulaştığını kaydetti.

Hastalara yılda 500 stent takıldığını söyleyen Kamiloğlu,“ Bu yıl 35 yaşında bir hastaya koroner bypass operasyonu yaptık. Vücudumuzun en sağlam organı olarak korumamız gereken kalp tehlikeli olarak büyüyen bir tehdit alında” dedi.

Dr. Ramadan Kamiloğlu, “Dünya Kalp Günü ve Haftası” nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında hastanede görev yapan Kalp ve Damar cerrahları da hazır bulundu.

“BAKAN IVUS TETKİKİ İÇİN TÜRKİYE’YE GİTTİ”

Kamiloğlu, basın toplantısında, Sağlık Bakanı Salih İzbul’un Türkiye’de kalp operasyonu geçirmesiyle ilgili de açıklama yaparak, İzbul’un kardiyoloji uzmanları tarafından yapılan IVUS tetkiki için Türkiye’ye gittiğini söyledi

Kamiloğlu, “Bizde yapılmayan bu tetkikte anjiyoyla kalp damarına giriliyor; buradaki darlığın çapı ve basınç ölçülüyor. IVUS, ana kornerin başlangıç kısmında şüphede kalınan lezyon varsa yapılıyor. Hastaya stent mi takılacağı, bypass mı yapılacağı da bu işlemden sonra belirleniyor” dedi.

“KALPLE İLGİLİ UNUTULMAMASI GEREKEN NOKTALARA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK”

Bugünkü basın toplantısında kalp sağlığı için yapılması gerekenlere de dikkat çeken Kamiloğlu, açıklamalarında Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi servisindeki uzmanlarla gerçekleştirdikleri operasyonların sayısına ve içeriğine de değindi.

“KARŞINIZA SADECE BAŞHEKİM OLARAK ÇIKMADIM…”

Kamiloğlu, “Bugün karşınıza sadece başhekim olarak çıkmadım. Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği şefi ve ekibi, ayriyeten “Kıbrıs Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği” Başkanı ve Yönetim Kurulu olarak buradayız. Amacımız, bu haftayı vesile bilerek kalple ilgili unutulmaması gereken noktalara dikkat çekmek” dedi.

2007’DEN ÖNCE…

Ülkede tanı aşamasında kalan birçok kalp hastalığının tedavisinin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi servisinde 2007’den itibaren tam teşekküllü olarak yapıldığını kaydeden Kamiloğlu şunu ekledi:

“Önceleri kalp krizi geçiren ve yoğun bakımdan bile çıkmadan tedavi edilmesi gereken hastalar stent ve bypass için riskli bir yolculukla Türkiye’ye veya Güney Kıbrıs hastanelerine nakledilmek zorunda kalıyordu.

Kalp krizi geçiren hastaların uçak yolculuğu yapmaması gerektiği günlerden, bu günlere geldik. Bu kısa sürede, dünya standartlarına ulaşmanın, Amerika’daki ve Avrupa’daki kalp ve damar cerrahisindeki güncel tedavi yöntemlerindeki gelişmeleri adamıza taşıdık. Buna önderlik yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

BİR SONRAKİ HEDEF KALP NAKLİ

Günümüzde ani ölümlere neden olabilen aort anevrizmasının stentle ameliyatsız tedavisinin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki servislerinde rutin ve başarılı şekilde yapıldığını ifade eden Kamiloğlu şunları da kaydetti:

“İlaç tedavisine yanıt vermeyen, son dönem kalp yetmezliği olan hastaların tedavisi de bu sene başladı. 2009’dan itibaren son dönem kalp yetmezliği üzerine ileri seviye eğitim ve araştırmalarına devam eden uzman ekibimizle son dönem kalp yetmezliği olan 4 hastamızın operasyonunu başarıyla gerçekleştirildi. Bir sonraki hedefimiz, yapılacak organ bağışları sayesinde kalp yetmezliği olan hastaları kalp nakliyle yeni bir kalbe kavuşturmak.”

“BÜYÜK DAMARLARDAKİ PIHTILAŞMALAR AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLİYOR… BİR ADADA BİR İLK…”

Bu yıl adada daha önce uygulanamayan, tıbbi olarak “pulmoner emboli” ve “derin ven trombozu” olarak adlandırılan büyük damarlardaki pıhtılaşmaların ameliyatsız tedavisine başlandığını kaydeden  ve bunun ilk defa Kalp ve Damar Cerrahisi servisinde yapıldığını belirten Kamiloğlu şunları ekledi:

“Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin en genç ve dinamik bölümü olarak, dünyada sadece gelişmiş merkezlerce ve adamızda kliniğimiz tarafından yapılabilen bu özellikli ameliyatlar nedeniyle Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinin haklı gururunu paylaşmak isteriz.

2007 yılında, 20 açık kalp ameliyatı ile başladığımız operasyon sayısı günümüzde 1000 rakamına ulaşmıştır. Yıllık takılan stent sayısı 500. Bu yıl koroner bypass operasyonu yaptığımız bir hastamızın yaşı 35. Bu rakamlara bakarak, vücudumuzda en sağlam organ olarak korumamız gereken kalbimizin ne kadar tehlikeli olarak büyüyen bir tehdit altında olduğunu anlamamız zor değil.”

Tüm gelişmelere rağmen kalp hastalıklarının hem dünyada hem de KKTC’de en sık ölüm nedeni olduğunu kaydeden Kamiloğlu, koruyucu hekimliğin gelişmesinin önemli olduğunu söyledi.

1443786067.jpg

SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN HAREKETLİ BİR VÜCUT ŞART

“Kalbimizi sadece hastalık oluştuktan sonra önemsemek yerine, kalbimize sağlıklıyken de değer vermeyi öğrenmeliyiz” diyen Başhekim Kamiloğlu, sağlıklı bir kalp için sağlıklı ve hareketli bir vücuda ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kamiloğlu, “Girne, Lefkoşa gibi hızla gelişen şehirlerimizde yapılan inşaatlar kadar, yeşil alanlar yapılabilse, kalp hastalıklarından dolayı ölümlerin azalacağını ve kalp hastalıkları için her ay harcanan milyonlarca liradan tasarruf edilebileceğini hatırlatırız” dedi.

“GÜNLÜK STRESLER GECE İYİ BİR UYKU İLE TELAFİ EDİLMELİ”

Egzersizin yanında, kalp sağlığını korumak amacıyla sigara içilen, sağlıksız ortamlardan uzak durulması gerektiğini de belirten Kamiloğlu, “Günlük stresler, gece iyi bir uyku ile telafi edilmelidir. Alkol ve şeker tüketimi minimuma indirilmelidir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, çocukluktan itibaren öğretilmeli” dedi.

Başhekim Kamiloğlu, ailelere ve öğretmenlere bu konuda büyük görev düştüğünü kaydetti.

“175 BÜYÜK OPERASYON”

Kamiloğlu hastanede 175 büyük operasyon yapıldığını da belirttiği konuşmasında bazı verileri ise şöyle paylaştı:

“Büyük Operasyonlar: 175 adet, Açık Kalp Ameliyatları: 120 adet (Bunların 13’ü çalışan kalpte (off pump) bypass), Aort Disseksiyonu: 2 adet, Kapak + Ablasyon: 1 adet, Bentall: 3 adet, Kapak Ameliyatları: 13 adet, Kapak + Bypass Ameliyatları: 11 adet, Diğer Operasyonlar (Damar + Akciğer): 32 adet, Evar: 7 adet, Periferik Stent: 48 adet, Orta Operasyonlar: 1 adet, Küçük Operasyonlar: 16 adet, VAD: 4 adet.”

KAMİLOĞLU’NDAN SAĞLIK BAKANI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Bir basın mensubunun, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin kalp ve damar cerrahisinde yapılamayacak operasyon yok diyebilir miyiz? sorusu üzerine, Kamiloğlu, “Evet, diyebiliriz” ifadesine yer verdi.

Kalp ve damar cerrahisi alanında yurt dışına gidilmesine gerek olmadığını ifade eden Kamiloğlu, Sağlık Bakanı Salih İzbul’un Türkiye’de operasyon geçirmesiyle ilgili de bir açıklama yaptı.

“BASIN ORGANLARINDA HASTANEYE VE SİSTEME OLAN GÜVENİ SARSICI HABERLER ÇIKMASI DOĞRU DEĞİL”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ramadan Kamiloğlu şunları söyledi:

“Bugün basında pek çok yazı çıktı. ‘Sn. Bakan niye Türkiye’ye gitti’ diye. Bakanın gitme sebebi IVUS tetkikidir…

Bizde, IVUS gerektiren vaka sayısı yılda 3-4’ü geçmiyor. Onlar da Türkiye’ye gönderiliyor. Bu Kardiyolojinin yaptığı bir tetkiktir. Bu işlemi yapılmadan operasyonun kaç damarda yapılacağı kesinleşmiyor… Ana kornerin başlangıç kısmında eğer şüphede kalınan bir lezyon varsa bu tetkik o zaman yapılıyor. Bu tektin sayesinde hastaya stent mi takılacağı yoksa bypassa mı gidilecek o belirleniyor.

Bildiğiniz gibi Sayın Bakan anjiyosunu burada oldu. IVUS’tan sonra başarılı bir ameliyat geçirdi. Ameliyatı orda geçirdi çünkü hastanın bir oraya gitmesi, bir buraya gelmesi doğru değil.

Bu vakalarla ilgili bazı basın organlarında hastaneye ve sisteme karşı güven sarsıcı haberlerin çıkması da doğru değil.”