Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkçe bilmeyen ve okur-yazar olmayan tüm seçmenlere sağlıklı şekilde seçime katılmaları ve oy kullanabilmeleri için eğitici ve bilgilendirici çalışmalar yapılması yönünde YSK'ya tavsiye kararı gönderdi.

Şikâyet başvurusunda ilgili dernek, her vatandaş gibi yardıma ihtiyaç duymaksızın oylarını kullanmak istedikleri, eğitim filmlerinin Türkçe dışındaki dillerde de hazırlanmasının kendi iradelerini yansıtma konusunda yardımcı olacağı belirtilerek bu tür eğitim videolarının yayınlanması talebi ile iki seçmenin YSK'ya başvurduğunu, ancak YSK'nın taleplerini reddettiğini belirtti. İlgili dernek, uluslararası hukuk ve ulusal hukuk tarafından güvence altına alınan seçme hakkının kullanımı noktasında hak ihlallerinin önüne geçilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

Şikâyet başvurusunu inceleyen Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Ulusal mevzuat hükümleri ile uluslararası hukuk kuralları göz önünde bulundurulduğunda, YSK'nın, tüm seçmen kitlesi için oy verme süreci hakkında anlaşılır yöntemler ile bilgilendirme çalışması yapması devletin pozitif yükümlülüklerinin gereği olduğu, fakat bu hizmetin, eşitlik ilkesi çerçevesinde yürütülmesinin önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu. Oy kullanma usulü de dâhil seçim süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirici çalışmaların yapılması ve bu çalışmaların Türkçe dışındaki dillerde de hazırlanmasının insan haklarının gereği olduğunu vurgulayan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, seçmenin tercihini özgür iradesiyle belirlemesi ve sandığa yansıtabilmesi için kamu makamlarının gerekli tedbirleri alması gerektiğinin altını çizdi.

Yaptığı incelemeler sonucu şikâyet başvurusunu haklı bulan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Türkçe bilmeyen ve okur-yazar olmayan tüm seçmenlere sağlıklı şekilde seçime katılmaları ve oy kullanabilmeleri için eğitici ve bilgilendirici çalışmalar yapılması, bu bağlamda? kamu spotu, filmler, yayınlar gibi yöntemler kullanılarak önümüzde yapılması muhtemel ve YSK'nın denetiminde yapılacak genel ve yerel seçimlerde makul sürede bu faaliyetlerde bulunmaları yönünde yeni bir işlem tesisi hususunda Yüksek Seçim Kurulu'na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.