KAMU-İŞ Genel Başkanı Sami Dilek, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra istihdam edilen personelin maaşlarının düzenlenmesine itirazı olmadığını ancak sendikaların yıllardan beri mücadele ederek kazandığı Hayat Pahalılığı tahsisatı ödeneklerinin kaldırılmasını veya durdurulmasını asla kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Dilek yazılı açıklamasında, Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş-Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nda, Hayat Pahalılığı ödeneği hakkını düzenleyen maddenin uygulanmasının durdurulması hakkındaki yasa gücündeki kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda karara bağlanarak, 1 Ocak 2015 ve 31 Aralık 2015 tarihlerini kapsayan Hayat Pahalılığı tahsisatı ödeneklerinin durdurulduğunu kaydetti.

KAMU – İŞ ve diğer sendikaların da hükümetin, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra istihdam edilen personelin maaşlarının düzenlenmesine itirazı olmadığını, maaş ve ücretlerinin artırılmasından yana olduğunu ifade eden Dilek, şunları kaydetti:

“Ancak yıllardan beri mücadele ederek Hayat Pahalılığı tahsisatı ödeneklerinin yasalaştırılmasını sağlayan sendikalar, bu sistemin kaldırılmasını veya durdurulmasını asla kabul edilemeyeceğinin ve diğer sendikalarla birlikte mücadele vereceğini hükümet edenlere duyurmak istemektedir.

Kamu çalışanlarının aylık (maaş-ücret) ve diğer ödeneklerini düzenlenmesi yasası sadece maaş ve ücretleri geriye çekmemiştir. Maaş ve ücretleri geri çektiği gibi, sendikal hakları da geriye götürmüştür. Toplu İş Sözleşmesi’ne müdahaleler de beraberinde getirmiştir.

Hükümet temsilcileri ile özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Aziz Gürpınar ile yapılan görüşmelerde sözlü ve yazılı olarak, Toplu İş Sözleşmelerine olan müdahaleleri de bu yasadan kaldırılacağı sözü verilmiştir. Ne yazık ki yapılan toplantı ve görüşmeler, dikkate alınmamış, Çalışma Bakanı’nın sendikalarla yapılan çalışmaları göz ardı edilmiş ve hükümet sadece düşük baremlileri öne sürerek tırpanlanmış olan sendikal hakları unutmuştur.

KAMU-İŞ sendikal hakların iadesini ve toplu sözleşmelere müdahalenin kaldırılması yönünde kitlesel mücadelesini devam ettirecektir.”