Kamu – İş, 27. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla 6 Aralık Pazar günü saat 10.00’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10.30’da da Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün anıtına çelenk sunacak.

Kamu-İş, saat 11.00’de ise Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrine çelenk koyacak.

SAMİ DİLEK MESAJ YAYIMLADI

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, 27. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kamu-İş’in geride bıraktığı 27 yılda üyelerinin ve tüm çalışanların demokratik, sendikal ve ekonomik haklarını koruduğunu ve genel haklarını daha da ileriye götürmek için bir misyon üstlendiğini vurguladı.

Dilek, Kamu-İş’in insan haklarına, sendikal özgürlüğe, demokratik örgütlenme kurallarına ve adalete önem veren bir sendika olduğunu belirterek, üyelerinin hakları yanında, çağdaş sendikacılığı yakalamak için yurt içinde ve yurt dışında genel sendikacılık eğitimine büyük önem verdiklerini kaydetti.

Dünyada sendikacılığın son derece bilimselleştiğini ve kendilerinin de onlara paralel bir şekilde davranış içerisine girdiklerini ifade eden Dilek, bu süreçte devlet ve işverenlerin de aynı çalışmalar içerisinde demokratikleşme sürecinde olmaları gerektiğini dile getirdi.

Kamu-İş’in kurulduğu günden bugüne kadar tüm dünyanın etkilendiği siyasi istikrarsızlıklar, ekonomik krizler ve daha birçok olumsuzluklara karşı, çalışanların haklarının ileriye götürülmesi için mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Dilek, şöyle devam etti:

“Kamu-İş çalışanların ve tüm Kuzey Kıbrıs halkının büyük ihtiyacı olan genel sağlık sigortasının gündeme getirilmesini ısrarla istemektedir ve iktidarda bulunan siyasi partilerin, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerini Avrupa standartlarında bir sağlık sigortası yasasının temellerini atmaya katkı koymalarını beklemektedir.

Ayrıca, gün geçtikçe artan iş kazaları, bulaşıcı bir hastalık haline gelen meslek hastalıklarını önlemek için geçtiğimiz yıllarda geçen ve hala daha uygulanmayan iş sağlığı ve iş güvenliği yasalarını, etkin bir şekilde uygulanır hale getirmek için tüm tarafları mücadeleye çağırırız.”

Sami Dilek, yıllardan beri kriterleri değiştirilmeyen asgari ücretin artık “sefalet ücreti” haline geldiğini savunarak, “Açlık ücreti haline gelmiştir. Tarafların derhal oturarak, gerçek verileri ortaya koyarak asgari ücret tespit edilmelidir. Bu hususta tüm sivil toplum örgütleri ve sendikaları birlikte mücadeleye çağırırız” dedi.

Dilek, her geçen gün Toplu İş Sözleşmelerine müdahalelerin arttığına da işaret ederek, bu konuda da şunları dile getirdi:

“İşçi hakları konusunda, demokratikleşme yerine, baskılar artmakta, müdahaleler hat safhaya gelmektedir. Hükümet edenler, ne Uluslararası Çalışma Örgütü kararlarına, ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nde yasalaşan Toplu İş Sözleşmesi yasasına ve ne de kendi Anayasamıza uymamakta ve saygı göstermemektedir.”

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, Kıbrıs’ta siyasal bir çözüm bulunmasını ve müzakerelerin takvimlendirilerek, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü, Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve iki kesimlilik ilkelerine dayalı görüşlerin dikkate alınarak, seri ve etkin müzakerelerin devam etmesi ve sonuca ulaşılmasını desteklediklerini kaydetti.

Dilek, Kamu-İş’in 27 yıllık geçmişinde yaptıklarının gurur kaynağı olduğunu da belirterek, “Kamu-İş sendikal hakların, demokrasi, adaletin ve insan haklarının teminatı olacaktır. Sendikal hakların, Toplu İş Sözleşmelerinin ve çalışanların haklarının geriletilmemesi için gerekli çalışmaların yapılacağı duygularıyla, Sendikamızın 27’nci kuruluş yıldönümünü en içten duygularla kutlar daha nice nice 27 yıllar dileğiyle, tüm üyelerimize esenlikler dileriz” ifadeleriyle mesajını tamamladı.