Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, on yıldan fazladır üzerinde çalışılan yeni "Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı"nın son bir yıldır sendikalardan görüş alınmadan bir takım değişikliklere uğramış haliyle Meclis'e sevk edilmeye çalışıldığını bildirdi.

Özkardaş, birçok eksiklik, anomali ve Anayasa’ya aykırılıklar içerdiğini savunduğu tasarının, sendika ve siyasi partilere gönderilip görüşleri alınmadan Meclis’e gönderilmesi halinde, Katılımcılıktan, şeffaflıktan ve demokrasiden bahsedilmemesini istedi ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.

Mehmet Özkardaş, yasa tasarısında Kamu Hizmeti Komisyonu’nun etkisini tamamen ortadan kaldıracak bir çok sınav kurullarının oluşturması, yükselme yeri kadrolarının dışa açılmasına , ek mesai, vardiya ödeneği ve on-call gibi hizmetlerin karşılığının izine dönüştürülmesi, ek mesai , “vardiya ödeneği ve on-call ödeneklerin toplamının brüt maaşını aşamaz” denilerek, özellikle sağlık personelinin angarya çalıştırılmak istenmesine kadar bir çok yasa dışılık bulunduğunu öne sürdü.

Özkardaş yasada “Tahsisatların toplamının brüt maaşın yüzde 5'i geçemeyeceği, tehlike iş güçlüğü riskinin ise en çok yüzde 3 olacağının” da belirtildiğini kaydetti.

Özkardaş, yöneticilik hizmetleri sınıflarının müdür, kaymakam gibi üst düzeydeki kamu görevlilerinin; herhangi bir yıldaki performansları olumsuz olursa, eski maaşlarıyla eski görevlerine döndürüleceklerini kaydederek, bunun bundan sonra da müdürlerin siyasi baskıyı her an enselerinde hissederek görev yapacakları anlamına geldiği görüşünü ifade etti.

Tasarıyla açık barem sisteminin de kaldırılacağını belirten Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, tasarıda gördükleri diğer sorunlara da yer verdi.