Başbakan Ömer Kalyoncu, ekonomik sorunların sadece ülkede değil dünyada da olduğunu kaydederek, “Dünyadaki ekonomik krizin önümüzdeki zaman diliminde derinleşeceği söyleniyor. Bütün bunlara sürekli dikkatli yaklaşmamız gerek. Kıbrıs sorun var, ona da aynı biçimde dikkatli davranmamız gerekir” dedi.

Kalyoncu, bugün öğleden sonra Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası’ndan (Kamu-Sen) bir heyeti kabul etti.

Kamu-Sen’in bazı yönetim kurulu üyeleriyle, iş yeri temsilcilerinden oluşan heyete Mehmet Özkardaş başkanlık etti.

ÖZKARDAŞ

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Başbakana Kıbrıs ve ülke sorunlarıyla ilgili görüşlerini aktaracaklarını, görüş alacaklarını ifade etti.

“Ülke çok zor bir dönemeçten geçiyor” diyen Özkardaş, dünyadaki ekonomik krize işaret ederek, dövizin ülkede sürekli yükseldiğini kaydetti.

“ÇALIŞANLAR EKONOMİK OLARAK ZORDA”

Özkardaş, “Kamu çalışanları ve emeklileri, son 8 yıldır gerçeği yansıttığına inanmadığımız Hayat Pahalılığı dışında herhangi bir artış almadı” dedi.

Piyasanın sürekli zamlandığını, esnafın siftah yapmadan kepenk indirdiğini söyleyen Özkardaş, “Çalışanlar ekonomik olarak zorda. Alım gücümüzün yaklaşık yüzde 60’ı kayboldu. Bunu hepimiz biliyoruz, siz de biliyorsunuz” dedi.

Mahkemelerdeki boşanma, alacak-verecek davalarının günden güne arttığını, bu sayının 10 binleri bulduğunu ifade eden Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, suç oranlarının arttığına işaret etti.

1445011672.jpg

“ÇÖZÜM SÜRECİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”

Özkardaş, Kıbrıs konusuna da değindiği konuşmasında, Kamu-Sen’in başlatılan müzakereleri memnuniyetle karşıladığını söyledi.

KALYONCU: “SORUNLARIN BİTTİĞİ YERDE HAYAT DA BİTER”

Başbakan Ömer Kalyoncu ise kabuldeki konuşmasında, talep geldik sonra kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiklerini, sıraya koyarak herkesle görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Bütün sorunların üstesinden gelmenin mümkün olmadığını ifade eden Kalyoncu,“ Bana sorarsanız sorunların bittiği yerde hayat da biter ama tabii ki elden geldiğince sorunları çözerek yolumuzu yürümemiz lazım” dedi.

“SADECE ÜLKEMİZDE DEĞİL, DÜNYADA EKONOMİK SORUN VAR”

Başbakan Ömer Kalyoncu şunları da kaydetti:

“Hayat her zaman ileriye doğru bir akış içinde... Zaman zaman sendeleyebiliriz. Birkaç adım geri atabiliriz ama genelde hayatta ileriye doğru bir ilerleyiş var.

Tespitiniz doğrudur. Ekonomik bir problem var. Ülkemizde de var. Sadece ülkemizde değil… Bu ekonomik krizin dünyada da derinleşeceği söyleniyor, önümüzdeki zaman diliminde derinleşeceği söyleniyor. Bütün bunlara sürekli dikkatli yaklaşmamız gerekiyor. Kıbrıs sorunu var. Ona da aynı biçimde dikkatli davranmamız gerekir. Hem çözüm istiyoruz, hem de geçmişe dönmememiz lazım diyoruz…Bu konuda haklısınız. ”

Başbakan Ömer Kalyoncu, Kamu-Sen ile gerçekleştirdikleri görüşmeye görüş alışverişiyle devam edeceklerini belirtince, Kamu-Sen Genel Başkanı Özkardaş yeniden söz aldı.

Başbakanın konuşmasını kestiğini iddia eden Özkardaş, “Siz ‘basın bir görüntü alıp çıksın’ diyebilirdiniz. Bir sendika başkanının sözünün kamuoyunun önünde ‘pat’ diye kesilmesini hoş karşılamıyorum. Özür dileyerek bunu belirtmek istedim” dedi.

Başbakan Ömer Kalyoncu ise bunun üzerine sendikaların görüşlerini özgürce söyleyebildiğini belirterek, görüşmeyle ilgili bütün konuların basının önünde konuşulacağı gibi bir algı oluştuğunu, bu nedenle bir uyarı yaptığını söyledi. Kalyoncu, Özkardaş’ın sözünü kesme niyetinde olmadığını vurgulayarak, özür diledi.

KAMU-SEN TALEPLERİNİ YAZILI ŞEKİLDE DE VERDİ… “YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE GİDİN”

Öte yandan, Kamu-Sen, Başbakana sunduğu ve basına da dağıttığı yazılı açıklamada, bazı konulardaki sıkıntılara işaret etti, önerilere yer verdi.

“GÖÇ YASASI’NIN BİRKAÇ MADDESİ DEĞİL, TÜMÜ KALDIRILSIN”

Kamu-Sen, kamu çalışanlarının ödeneklerini düzenleyen ve “Göç Yasası” olarak nitelendirilen 47/2010 sayılı yasanın hukuka aykırı olduğunu savunan Kamu-Sen yasanın birkaç maddesinin değil, tümümün kaldırılmasını istedi.

Kamu-Sen, Özelleştirme Yasası’na da değindiği yazılı açıklamasında, “Bu Yasa'nın mali konularla ilgili mükellefiyetleri zamana yayılacak şekilde düzenlenerek meclisten geçirilmesi için özelleştirme kapsamında istihdam edilenlerin oluşturulduğu komite önerilerini destekliyoruz” dedi.

Kamu-Sen, Tapu Dairesi’nde “ Zincirci” kadrolarında çalışanlarla ilgili hazırladıkları Yasa Tasarısı’nın teknik kurulca görüşülmesini talep etti.

İNTİBAKLAR

Sendika ayrıca, yirmi yılı aşkın süredir tapu memuru olarak görev yapan kitabet hizmetlerindeki 4 kişinin intibaklarının yapılmasını istedi.

“MALİYE BAKANLIĞI HALA ÇAĞRI YAPMADI”

Sendikasız çalıştırmanın önüne geçilmesini talep eden Kamu-Sen, “Yolsuzlukların üzerine gidileceği sözü tüm partilerce verilmiş, ancak hayata geçirilmemiştir. Hükümetinizden bu konuda somut adımlar bekliyoruz” dedi.

Kamu-Sen, Kamu Görevlileri Yasası'nın ilgili maddesinin kamuda yetkili sendikalarla hükümetin ekonomik ve sosyal iyileştirilmesi için görüşmelerin yapılmasını emrettiğini belirterek, “Maliye Bakanlığı hala görüşmeleri başlatacak çağrıyı yapmadı” dedi.