Özkardaş, yaptığı yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in “garantörlük sisteminin iflas ettiği ve kaldırılması gerektiği” konusundaki açıklamalarını eleştirdi.

Özkardaş açıklamasında, “Kıbrıs Türk halkı için oldukça hayati önem taşıyan eşit egemenlik hakkı ile can ve mal güvenliği ve buna  bağlı olarak Türkiye'nin garantörlüğü konusu tam da görüşmelerin başladığı ve herkesin umutlandığı bir dönemde tartışmaya başlanması çözümden kaçmak anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Mavroyannis’in açıklamalarına atıfta bulunan Özkardaş, garantörlüğün, Kıbrıs Türk halkının var oluşu ve güvenliği için olmazsa olmaz olduğunu, Avrupa Birliği (AB) veya başka bir uluslararası gücün Türkiye'yi dışlayarak garantör olmasını kimsenin kabul etmeyeceğini kaydetti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Dünyada en çok silah üreten ve dünyanın bir çok mazlum ülkelerinde çatışmalar ve savaşlar çıkartarak bu silahları satan kan emici emperyalist ülkelerin, BM ve Güvenlik Konseyi Daimi üye devletlerinin , Bosna-Hersek, Kosova ,Sırbistan, Suriye, Afganistan, Libya ve daha dünyanın bir çok ülkesinde kendilerine sığınan insanları dahi korumamışlar, milyonlarca insanın ölümüne neden olmuşlardır. Dolayısıyla, şimdi sürdürülen müzakerelerin önüne Garantörlük meselesini takoz gibi koymak, ancak çözümsüzlük oyununa hazırlanan bir kılıf olur.”