Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası(Kamu-Sen), Maliye Bakanlığı’na Türk Lirası’nda yaşanmakta olan değer kaybından dolayı dar ve sabit gelirlilerin uğradığı kaybın giderilmesi için söz konusu kesimin maaşlarına eşit artış yapılması çağrısında bulundu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’na  ilettikleri ve ülke ekonomisiyle ilgili 10 öneri içeren mektubu basın ile de paylaştı.

Mektupta kamu çalışanları, emekliler de dahil devlet maaşlarına yansıtılan hayat pahalılığının “gerçekleri yansıtmadığı”, Türk lirasındaki değer kaybından dolayı alım gücünün kaybolduğu ve döviz türünden taksitlerin ödenemez duruma düştüğü kaydedildi.

Mektupta, “Hükümet olmak demek, çare üretmek demektir. Tüm yaşanan bu olumsuzluklara, ‘Ne yapalım imkanlarımız bu kadardır!’ demek kolaycılık ve sorumluluktan kaçmak demektir” denildi.

Alım gücü düşük olanların maaşlarına eşit artış yapılmasının yanında, göç yasası olarak nitelenen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın kaldırılması, eski KTHY ve ETİ Teşebbüsleri Ltd çalışanlarının maaşlarında yaşadığı  mağduriyetin giderilmesi de talep edildi.

VERGİ VE BANKALAR

Vergi ve kayıt dışılıktan oluşan kaybın yıllık 500 milyon doları bulduğu ve bunun için önlem alınması gerektiği kaydedilen mektupta, bankalar krizinde kaybolan 700-750 milyon TL’nin tahsil edilmesi, Kalkınma Bankasından alınan kredilerin ödenmeyen taksitlerinin tahsili için çalışılması ve bankaların uyguladığı faiz ve masrafların düşürülmesi için girişim yapılması istendi.

OKUL ÜCRETLERİ

Döviz cinsinden ücretlerini belirleyen özel okulların, döviz kurlarını daha düşük bir seviyede sabitlemesinin sağlanması talebi de yer alan mektupta, ithalatta döviz üzerinden alınan fonların, resimlerin, harçların ve vergilerin aşağıya çekilerek ithalatta alınan vergi kurlarının sabitlenmesi istendi.

Son olarak ise özel sektör çalışanlarının ücret dahil sosyal haklarının “insani düzeye” çıkartılması talep edildi.