Kamu-Sen, Merkezi Cezaevinde vardiya çalışan 18 yeni çalışana vardiya ödeneklerinin ödenmediğini ifade ederek, bu ödeneklerin geriye dönük olarak da verilmemesi halinde “İyi İdare Yasası” ve diğer yasalar tahtında hukuki dava açacağını bildirdi.

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na gönderdiği mektubu basınla da paylaştı.

Özkardaş, Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası 12. maddesinin; “Bu yasa kapsamında olup da vardiya, rota veya düzensiz mesai çalışanlara Başbakanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanacak bir tüzükte, vardiya ödeneği verilmesini öngörmektedir”, ayrıca geçici 1. Maddesinin de;  “Bu Yasada çıkartılması öngörülen Tüzükler, bu Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihten (1 Ocak 2011 tarihinden) itibaren en geç 6 ay içinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girer” dediğini işaret etti.

Bunun yanı sıra “Bu yasa uyarınca çıkartılması öngörülen Tüzüklerin yürürlüğe girinceye kadar, bu Yasa kurallarına aykırı olmaması kaydıyla bunlara karşılık teşkil eden mevzuat kurallarının uygulanmasına devam edilir” denildiğini ifade eden Özkardaş, 47/2010 sayılı Yasa'nın bu amir hükmüne rağmen, Merkezi Cezaevi kadrolarına Kamu Hizmeti Komisyonu’nca atanan ve 47/2010 Yasa'ya tabii olan 18 gardiyan erine vardiya çalışmalarına rağmen vardiya ödeneği verilmediğini kaydetti.

Yasa'nın 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen ve en geç altı ay içinde tüzüklerin çıkartılacağı hükmü varken, tüzükler çıkartılmayarak yasaların çiğnendiğini savunan Özkardaş, mektubunda şunları dile getirdi:

“Ayrıca Tüzüklerin çıkartılmamış olması da vardiya çalışan gardiyanların vardiya ödeneği almasına engel değildir çünkü Yasa'nın Geçici 1'inci maddesinin 2'inci fıkrası, Tüzükler yapılıncaya kadar bunlara karşılık olan vardiya ödeneklerinin verilmesini de emretmektedir.

Konuyla ilgili yazılı girişim yaptık ancak Maliye Bakanlığı Merkezi Cezaevinde vardiya çalışan yeni 18 personele ödenek verilemeyeceğini söylemiştir.

47/2010 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesinden bu yana dört yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, ilgili Tüzükleri yapmayarak, yasaları ihlal edenler, çalışanların mağdur olmasına da neden olmaktadırlar.

KAMU-SEN olarak, vardiya çalışan yeni 18 Merkezi Cezaevi çalışanına, vardiya ödeneklerinin geriye dönük olarak da verilmemesi halinde, Yasal zorunluluk olan Tüzükleri çıkartmayarak, çalışanları zarara uğratanlar hakkında, ‘İyi İdare Yasası’ ve diğer yasalar tahtında hukuki dava açacağımızın bilinmesini isteriz.”