Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, hemşirelerin vardiya çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Özkardaş, taleplerinin Sağlık Bakanlığı tarafından olumlu karşılanmaması halinde uyarı grevi başlatacaklarını belirtti.

Özkardaş, hemşirelerin vardiya sisteminin “kötü bir vardiya sistemi” olduğunu savunarak, biyolojik dengelerinin bozulduğunu, aile ve sosyal yaşamları kalmadığını, beslenme ve uyku bozuklukları, kalp krizi riski ve bir çok hastalığa yakalanma risklerinin normal mesai çalışanlara oranla çok daha fazla olduğunu kaydetti.

Hemşire eksikliğinin yüksek olduğu bir sistemde vardiya çalışmanın psikolojik olarak da insanı yıprattığını belirten Özkardaş, “En zor, stresli ve yıpratıcı işte çalışmalarına rağmen risk ödeneği ve meslek ödeneği olmayan hemşireler, zoraki ek mesai çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Hemşirelerimiz artık bu yükü kaldıramaz olmuşlardır” ifadelerini kullandı.

Özkardaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Vardiya çalışan hemşirelerin çalışma saatleri hesaplanırken, vardiyada gündüzde geçen bir saatleri 1.1, gece vardiyasındaki her saatleri ise 1.2 ve Cumartesi- Pazar günleri ise 1.3 ile çarpılarak hesaplanmalıdır. Aksi halde 25-30 yıl vardiya çalışıp yıpranan, aile düzeni bozulan, çocuklarıyla ilgilenemeyen, cumartesi pazarları dahi nöbetlerde geçen ve birçok hastalığa maruz kalan hemşirelerin daha fazla bu duruma katlanmasını kimse beklemesin.”

Özkardaş, sağlıkta yetkili olan Kamu-Sen’in hastanelerde hemşirelerle yaptığı toplantılarda vardiya çalışma saatlerinin “insani şekilde düzenlenmesi” için sağlıktaki Teknik Kurul’un gündemine "Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nı" alarak, çalışma saatleriyle ilgili maddeyi değiştirmesi yönünde çalışma başlatılması kararı alındığını belirtti.

Bu kararın Sağlık Bakanlığı’na iletileceğini kaydeden Özkardaş, olumsuz görüş alınırsa hastanelerde öncelikle uyarı grevleri başlatılacağını, daha sonraki gelişmelere göre de bu grevlerin sürelerinin uzatılacağını ifade etti.