Kamuda, Fetullahçı Terör Örgütü’yle (FETÖ) ile ilişkisi tespit edilen 41 bin 811 memurun gö-revine son verildi. Dün Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), FETÖ ve diğer terör örgütleriyle ilişkisi olan kamu çalışanları görevlerinden uzaklaştırıldı.

Kamudaki işlerine son verilenlerden 28 bin 163’ü Millî Eğitim Bakanlığı, 2 bin 18’i Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, 733’ü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, bin 519’u Diyanet İşleri Başkanlığı, 439’u Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personelinden oluşuyor. Ayrıca 7 bin 669 emniyet, 323 jandarma, 2 sahil güvenlik görevlisi ve 24 merkez valisi görevlerinden alındı. Söz konusu KHK kapsamında kamu görevinden çıkarılanlara ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacağı, haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edileceği kaydedildi. Bu kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetlerinin alındığı, görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecekleri, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekleri bildirildi. İhraç edilenler listesinde daha önce gündeme gelen ilginç isimler de bulunuyor. Bunlardan bazıları şunlar:

FETÖ’NÜN EKRAN YÜZÜ

- FETÖ’nün Hava Kuvvetleri İmamı Adil Öksüz’ün hocası olan ve tutuklanan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz, ihraç edilen isimler arasında. Aydüz, FETÖ’nün ‘ekran yüzü’ olarak biliniyordu.

- TRT’de ihraç edilenlerden biri olan Aykut Yıldır’ın FETÖ’nün akademik kariyer imamı olduğu belirlenmiş, bilgisayarında bazı maillerde önemli delillere ulaşılmıştı. Yıldır, görevden el çektirilmişti.

- Üniversitelerden toplam 2 bin 346 akademisyen ve personel ihraç edildi. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Süleyman Büyükberber ve eşi Nuray Büyükberber de ihraç edilenler arasında yer alıyor. FETÖ’nün kadrolaşma merkezi hâline gelen Gazi Üniversitesi’nde 118 akademisyen ihraç edildi.

- Hacettepe Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Murat Tuncer ve FETÖ’nün doktoru olarak bilinen ve hâlen kaçak olan Prof. Tuncay Delibaşı da ihraç edilenler arasında yer alıyor. Hacettepe Üniversitesi’nde 66 akademisyen, Marmara Üniversitesi’nde 46, İstanbul Üniversitesinde ise 168 akademisyen görevlerinden ihraç edildi.

ÖSYM’DE 10 UZMAN

- FETÖ’nün sınavlarda kopya merkezi olarak kullandığı ÖSYM’de ise 10 sınav uzmanı ihraç edildi. Ayrıca 53 özel okul ile bir özel öğrenci yurdu, kapatılan özel öğretim kurumları listesinden çıkarıldı.

- İhraç edilenlerden biri de Munzur Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Candan Badem’di. Badem, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası önce açığa alınmış, 3 Ağustos’ta da gözaltına alınmıştı.

- Yine ihraç edilenler arasında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Doç. Yücel Demirer, Yar. Doç. Hakan Koçak gibi, kamuoyunda büyük tepki çeken ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza atan isimler de yer aldı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlarından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Gürsul’un görevine son verildi.

- Görevlerine son verilenler arasında CHP’nin Parti Meclisi üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Keten ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Caner Yenidünya da bulunuyor.

76 ASKERİ HAKİM-SAVCI

Bu arada Milli Savunma Bakanlığı, FETÖ soruşturması kapsamında 76 askeri hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini açıkladı. İhraç edilenler arasında, tutuklanan eski Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Muharrem Köse de var.

YARBAY ALKAN ORDUDAN İHRAÇ

Osmaniye’de şehit kardeşi Yüzbaşı Ali Alkan’ın cenazesinde söylediği “Düne kadar çözüm diyenler ne oldu da sonradan savaş diyor” sözleriyle gündeme gelen Jandarma Yarbay Mehmet Alkan, Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edildi. Karara sosyal medya hesabından tepki gösteren Alkan, “Hayatımın hiçbir döneminde FETÖ ile irtibatım olmamıştır, selam dahi vermedim ama yıllardır bu örgütle beraber olanlar tarafından FETÖ’cü diye atıldım” diye yazdı. (Türkiye Gazetesi)