KAMUDA MİLAT OLACAK: 30 yıla yakın bir süredir yürürlükte olan ve uğradığı değişikliklerle ana felsefesinden oldukça uzaklaşan mevcut Kamu Görevlileri Yasası, yakın bir zamanda tarihi değişikliklerle yeniden gündeme gelecek. 3’lü kararnamelerden, terfi tayin sistemine kadar bir çok değişikliği içeren tasarı yakın zamanda hayata geçirilecek

LİYAKAT DÖNEMİ: Üçlü kararname ile gerçekleştirilen siyasi atamaların sayısının birçok ülke örneğinin üzerinde olması kamu yönetimini oldukça siyasileştirirken, neredeyse kadrolu personel sayısına eşitlenen geçici personel ve işçi istihdamları, liyakate dayalı yönetim ile tamamen ortadan kalkmış olacak

“KAMU İÇİN OLUMLU ADIM”: Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı ve Demokrat Parti Ulusal Güçler Milletvekili Menteş Gündüz kamudaki düzenin iyileştirilmesi için olumlu bir adım olduğunu kaydederek, tasarının Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlandığını belirtti

İşte Kamu Görevlileri Yasası’nın hayata geçmesiyle uygulanacak düzenlemeler:

• İstihdam şekilleri yeniden düzenlenecek ve geçici memur istihdam imkanı ortadan kaldırılacak

• Üçlü kararname atamalarının kapsamı daraltılacak, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesi ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaları liyakate dayandırılacak 

• Danışman pozisyonları oluşturulacak

• Kamu görevine ilk atanma ve terfilerde ilgili kurumların temsilcilerine söz hakkı sağlayacak sınav kurulları oluşturulacak

• Terfi ve kademe ilerlemesinde kıdem yerine liyakati öne çıkaran düzenlemeler getirilecek

• Performansa dayalı yönetim anlayışı geliştirilecek ve performans değerlendirme sonuçları ödül-ceza ile ilişkilendirilecek;

Bertuğ TOPAL

Kamuda reform için Meclis’te düğmeye basıldı. “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı” Meclis Komitesi’nde görüşüldü.

AB Koordinasyon Merkezi’nce başta sendikalar olmak üzere tüm ilgili kesimlerle görüşülerek hazırlanan ve ‘Kamu Reformu’ diye adlandırılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı üzerindeki komite çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Birçok düzenleme var

Kamu reformu diye adlandırılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, “Geçici Personel İstihdamı”na son verilmesi, “Üçlü Kararname atamalarının daraltılmasına”, “terfilerde kıdem yerine liyakat”, “kurumlar arası mobilite ve hakların geliştirilmesine” kadar birçok konuda kamu düzenini rahatlatacak düzenlemeler içeriyor.

3’lü kararname atamaları daraltılacak

Tasarı,  3’lü kararname atamalarının daraltılmasını da içeriyor. Terfilerin günümüzde olduğu gibi sadece kıdem değil liyakat yöntemiyle yapılmasını da içeren tasarıyla memurların işe ilgi ve motivasyonunun artırılması hedefleniyor.

Müşavirlik tarih oluyor

Komitede ikinci görüşmesi tamamlanıp madde madde oylamaya geçilecek olan tasarı hayata geçmesiyle beraber Müşavirlik ortadan kalkacak. Halkın kamu düzeninde en büyük şikayeti olan müşavirlik böylece tasarının hayata geçmesiyle ortadan kalkacak. Siyasi atamalar sadece “müsteşar” seviyesinde tutulacak. Tasarı,  müsteşarların görevden alınmasının ardından görev yerine yeninde gitmesini düzenleyecek. Tasarı ayrıca ‘Geçici Personel İstihdamı’na da son verecek.
Taslak, kamuda geçici görevler için istihdamı öngörülen sözleşmeli personellerle ilgili de objektif kriterler öngörüyor.

Terfilerde yeni düzen

Yasa tasarısı ise “liyakat” da öne çıkıyor. Yasa tasarısı terfileri performansa bağlamak suretiyle sadece kıdemle verilmeyeceğini ifade ediyor. Düzenleme ile kamu düzenine yeni bir soluk gelecek. Düzenlemenin hayata geçmesiyle memurların motivasyonunda da artış bekleniyor.

***
Gündüz: Tarihi bir yasa olacak

Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı ve Demokrat Parti Ulusal Güçler Milletvekili Menteş Gündüz kamudaki düzenin iyileştirilmesi için olumlu bir adım olduğunu kaydederek, tasarının Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlandığını belirtti. Gündüz, tasarının genel görüşmelerinin bittiğini ifade ederek madde madde görüşüleceğini belirtti. Tartışma gerektirecek bazı konular olduğunu kaydeden Gündüz, tekrardan değerlendirilip genel kurula yollayacaklarını belirtti. Gündüz, yasanın getireceği düzenlemeleri şöyle anlattı: “Müşavirler konusu ortadan kalkacak. Kamu reformu geçtikten sonra bunlar tarih olacak. Kamuda daire müdürleri münhal edilerek alınacak. İnsanlar müşavirler için artık boş boş oturur diyemeyecek çünkü hepsi bir yerde çalışıyor olacak. Daire müdürü olabilmek için belirli bir süre gerekecek. Yeni kurulacak birim varsa sadece münhale açılacak. Ciddi bir çalışmamız oldu. İzin özlük hak hukuk ceza her türlü konuyu içerdiği için dikkatli çalışıyoruz. Baskı altında kalmadan standart olması gereken neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Hedefimiz en erken zamanda bu yasa tasarısını hayata geçirmek.”

Şahali: Ciddi bir çalışma yapılıyor

Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, Kamu Görevlileri Yasası’nın 150 maddelik bir tasarı olduğunu ifade ederek komitede tasarının ikinci okumasının tamamlandığını belirtti. 3’üncü okumaya geçileceğini kaydeden Şahali, bu kısımda tasarının madde madde oylanacağını kaydetti. Madde madde oylanmanın ardından komite ve sivil toplum örgütlerinin görüşleriyle harmanlanacağını kaydeden Şahali, “Tahminim 3-4 toplantı sonra tamamlanır, ve ardından Meclis’e gönderilecek. Tayin terfilerde çok daha objektif bir yaklaşım olacak. Liyakatın ön plana çıktığı, başarı ve sicil değerlendirmelerine göre terfilerin olacağı bir yasa hazırlıyoruz. Toplumun en fazla uyarıldığı konu olan üst kademe ilerlemesi değişecek” dedi.

“Şube amiri de sınavla”

Yasa tasarısının hayata geçirilmesi ile Şube amirlerine kadar tüm kesimlerin Kamu Hizmeti Komisyonu’nun sınavı ile belirleneceğini kaydeden Şahali, sistemin bir adım daha ileriye taşındığını söyledi. Şahali, “Müsteşarlar eğer kamuda görevli değilse zaten dışarıda kalacak. Eğer devlette ise eski görevine geri dönecek. Emekliliğinde kalıcı menfaat elde edemeyecek. Sadece yaptığı 4 yıl müsteşarlık dönemi emekliliğine yansıyacak. 4 toplantıdan sonra Meclis’e gidebilir. 4-5 maddede sıkıntı vardı onlar da aşılabilir noktadadır” diye konuştu.