Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde oluşturulan “Kan Donör Veri Bankası”ndaki kayıtlı gönüllü bağışçı sayısı 3 bini aştı.

Toplumda kan verme alışkanlığını yaygınlaştırmak ve bu yönde bir bilinç oluşturulmasını sağlamak amacıyla başlatılan proje, acil kan ihtiyaçlarında önemli bir başvuru kaynağı oluşturarak yaşam kurtarıyor.

Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında 17 Nisan 2014 tarihinde imzalanan protokol ile başlayan proje, acil kan ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla verileri toplayarak, ihtiyaç olduğu zaman ulaşılabilmesini sağlıyor.

Thalassaemia, Kanser ve Diyaliz hastaları için aylık rutin olarak yaklaşık bin ünite kana ihtiyaç duyulan ülkemizde, acil veya planlı ameliyatlar ile trafik kazalarında kullanılacak kan ihtiyaçları da göz önüne alındığında, her ay 2 bin ünitenin üzerinde kan isteniyor.

2323’e mesaj at hayat kurtar

Gönüllüler, adı soyadı ile birlikte kan grubunu yazıp Kuzey Kıbrıs Turkcell hatlarından 2323'e SMS (kısa mesaj) göndererek, 'Kan Donör Veri Bankası'ndaki yerlerini alabiliyor. Bu başvuruların tümü 'data base' (veri tabanı) olarak kan bankasına aktarılıyor.

ceyhun-bikmaz-(5).jpg

“Sürekliliği olan bir ihtiyaç”

Kan Bankası Sorumlusu Ceyhun Bıkmaz toplumsal bir duyarlılıkla herkesi bir kez daha kan bağışı yapmaya davet etti.

“Kan acil değil, sürekliliği olan toplumsal bir ihtiyaçtır” diyen Ceyhun Bıkmaz, Kuzey Kıbrıs Turkcell ile 2 yıldır ortak yürütülen Kan Donör Veri Bankası projesinin son derece yaşamsal bir işlevi olduğunu belirtti.

Ceyhun Bıkmaz, Turkcell’le işbirliği sonucu 3 bini aşkın gönüllü bağışçının Kan Bankası’ndaki yerini aldığını belirterek, “Hedefimiz 10 binlere ulaşmaktır. Bağışçı sayımızı artırarak, çok daha fazla hayat kurtarmak ve toplumsal bir bilinç yaratmak istiyoruz” diye konuştu.

18 ile 65 yaşları arasındaki her sağlıklı kişinin kan verebileceğini belirten Ceyhun Bıkmaz, “Erkekler 3 ayda bir; kadınlar ise 4 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 3 ünite kan verebilirler. Düzenli aralıklarla yapılan kan bağışı sağlık açısından herhangi bir sakınca içermediği gibi tam aksine birçok yararının olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

ayhan-baris_.jpg

“Yaşam alanı oluşturuyoruz”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Marka İletişimi Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış da yaptığı açıklamada, Kan Donör Veri Bankası’na teknoloji altyapı desteği sunmaktan son derece mutlu olduklarını söyledi.

Toplumsal fayda odaklı bu projenin çok daha ileriye taşınması için katkılarının süreceğini belirten Ayhan Barış, “Kan Donör Veri Bankası ile ciddi bir yaşam alanı oluşturmak hepimizin ortak arzusudur. Hepimiz, gönüllü bağışçılar olarak Kan Bankası içerisinde yerimizi almalıyız. İhtiyaç olduğu zaman bir başkasının hayatını kurtarmak ya da hayatımızın kurtulacağını bilmek son derece önemlidir. Sıfırdan başladığımız projede 3 bini aşkın gönüllüye ulaştık, bu rakamı hep birlikte çok daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum” diye konuştu.