Deniz Abidin

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Örgütlenme Sekreteri Murat Kanatlı, Birleşik Kıbrıs Partisi ile yürüttükleri çalışmalara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Kanatlı, bu coğrafyada seçime seçim deme koşullarının mümkün olmadığını söyleyerek, taslak olarak hazırlanan seçim ve halk oylaması yasasının kötü olmasından dolayı tekrar iade edildiğini anlattı. Kanatlı, anti-demokratik yasaların acısının birgün çekileceğini ifade ederek, "tek liste yapalım"iddiasıyla daha da bölgeciliği yaratan bir yasa yapıldığını söyledi. Kanatlı, sandığa  gitmeyen ciddi miktarda bir oran olduğunu belirterek, bu insanların gitmeme gerekçesini kendilerini siyasi olarak ifade edecek bir yapının olmayışı olarak nitelendirdi. Kanatlı, kollektif bir yapının ortaya çıkması gerektiğini belirterek, Kıbrıs konusunda taraf olabilecek irade ortaya koyacak bir yapının ortaya çıkması gerektiğini kaydetti. Kanatlı, toplumun hep pasif durumda kaldığını vurgulayarak, kollektif bir taraf olarak bir dönem "Bu memeleket bizim biz yöneteceğiz platformu" içinde bir tavır geliştirdiğini anlattı.

"İç siyasette  sorunumuz, koltuktur"

Kanatlı,  şunları söyledi, "2003 yılında UBP döneminde biz o Meclis'ten referandum kararı çıkarttık. İşte bizim kollektif bir akla ihtiyacımız var. 2004 sonrası insanlar bunun kalıcı olacağını düşündü. Ancak, bugün geleceği planlayacak durumda değiliz. Gençler kendilerini ifade edemediği zaman da göç ediyor. İç siyasette ise sorunumuz, koltuk sorunudur. Bu aslında politik bir tespittir. Bize anlatılmaya çalışılan, 3-5 tane kötü adam var, bir takım kararlar aldılar ve ülke bu hale geldi. Aslında 3 tane kötü adam 3 kötü karar almadı. Sorunun temel kaynağı KKTC denen devletin kendisindedir. Sistemin ve rejimin kendisindedir. Buraya istediğiniz kadar genç ve temiz insan oturtsanız bile durum değişmez.  Dönüyor ve sizi o çarkın içine alıyor. O çarka çomak sokacak bir sistem gerekiyor. Bu iş artık yama kaldırmaz"

"Turuncu- yeşil kısır döngü kırılmalı"

Kanatlı, kamuoyu önüne birçok proje çıkarıldığını, ancak hepsinin çöktüğünü belirterek, YKP olarak taraflar arasında bir mesai harcanarak, bütün detayların görüşüleceği bir ve yol yürünmesi gerekecekse yürüneceği bir oluşum içine girdiklerini anlattı. Kanatlı, şöyle devam etti, "Bizim ihtiyacımız olan insan hak ve özgürlüklerinde taraf olabilecek bir siyasi gücün ortaya çıkarılmasıdır. Ortada bir  Turuncu yeşil kısır döngüsü vardır. Bunu kırabilecek iradenin ortaya çıkması bizim için önemlidir. Siyaseten yan yana gelmiş insanların başka bir siyasi yapı içine girerek erimesi çok zordur. Bileceğiz ki BKP de YKP de yaşamaya devam edecek. Bu kadar zamandır biz bir şeyi öğrenemedik. Ortak bir bahçede yeni birşey üretememiz ve birbirimizin bahçesine dalıp, birbirimizin ürününü ortadan kaldırmaya çalışmamızdır. Bu kültür de geliştirecek şekiilde bir kollektif hareketin ortaya çıkması gerekiyor"

"Siyasi Partiler Yasası DP için çıkarıldı"

Kanatlı, son siyasi gelişmelere de değinerek, TC Yardım heyetiyle yaşanan kriz sonrasında hükümetin çöktüğünü, ardından UBP'nin gelmesi sürecini anlatarak, tüm bu gelişmeler devam ederken aniden bir siyasi partiler yasasının çıktığını ve Milletvekili transferi olmayacağının belirtildiğini kaydetti. Kanatlı, "Olmadı mı? Hükümet nasıl kuruldu?" diye sordu ve  "bu yasa DP için çıkarıldı" dedi. Kanatlı, amacın, YKP ve BKP gibi partilerin siyaset yapma alanını daraltmak olduğunu belirtti. Kanatlı, YKP olarak,  iki yıl önce kurultay yapmalarına rağmen yüksek mahkemenin kendilerinden hesaplarını göndermelerini istediğini belirterek, "yeni kurultaya hazırlanıyoruz. Şimdi tut da bu kadar işin içinde eski hesapları bul" diye konuştu. Kanatlı, siyasi partiler yasasının amacının belli olduğunu belirterek, DP'nin hayatta kalmasıyla ilgili her türlü yardımın yapılmakta olduğuna dikkat çekti.

"Yapısal bir müdahaleye ihtiyaç var"

Konuşmasında LTB'nin içinde bulunduğu durumla ilgili tespitlerde de bulunan Murat Kanatlı, bugün itibarıyla gelir açısından LTB'de biraz ilerleme olduğunu söyleyerek, 180 milyon dolarlara kadar ulaşan bir borç olduğunu ifade etti. Kanatlı, bu durumda yapısal bir müdahaleye ihtiyaç olduğunu belirterek, toplu iş sözleşmesinin bir ay ertelenmesi yönünde karar alındığını, ancak Başkan'ın bu konuda herhangi bir toplantı yapmadığını anlatarak, "Meclis üyelerine yaşanan sıkıntı aktarılmalıydı. Toplu iş sözleşmesi toplantısı yaptık. Orada da taraflar uzlaşarak bir ay erftelenmesine karar verdiler. Burada da bir gerginlik yoktu. Başkan diyor ki ben 15 gün öncesinden sendikaya bildirdim. Ne başkan ne de sendika bizi acil toplantıya çağırmadı. Biz muhalif meclis üyeleri olarak bir girişim yapabilirdik. İki taraf da bunu kapalı kapılar ardında bir pazarlıkla çözmeye çalıştılar"diye konuştu. Kanatlı, insanların  bir yaşam standartı kurduğuna dikkat çekerek, idarecinin bu durumu ön görerek birşeyler yaparak bu durumu çözmesi gerektiğini kaydetti.

"Bütçeye katkı gibi algılandı"

Kanatlı, sigaraya getirilen yüzde 3'lük vergi ile ilgili ise bunun yeni bir tartışma olmadığını, "1995 yılında geçen yasanın hala daha tüzüğünü çıkaramayanlar nasıl yeni yasa yapacak?" diye sordu. Kanatlı, Lefkoşa'da satılanların denetlenmesini sağlayacak kontrollerin maliyetini bir şekilde giderecek yapıda olması gerektiğini, ancak bu ilişkinin koptuğunu söyledi. Kanatlı, bunun bütçeye katkı gibi algılandığını belirterek, herkesin de bundan sürekli olarak şikayetçi olduğunu söyledi. Kanatlı şunları söyledi, "Normalde belediyeler yasasında olan bir hakkı sırf maliyeden sorumlular beceremediğinden dolayı fiili olarak belediye kendi sınırı içinde yasayı uyguluyor. İnsanlar şikayetçi, çünkü bu durumda yasayı uygulamayan Gönyeli'den yüzde 3 daha pahalı olacak. birşey yapıldığında altı dolu değilse, 850 civarında personeliniz varsa ve verimlilik açısından vatandaşa iyi anlatamıyorsanız, bu algının kırılması gerekiyor. Aksi takdirde bu Lefkoşalının yararına olacak birşeydir"