Eniz Orakcıoğlu

YKP Örgütlenme Sekreteri ve partisinin LTB Meclis Üyesi Murat Kanatlı,  yeni belediyeler yasasını Yeni Bakış’a değerlendirdi. Kanatlı, “Belediyeler Birliğinin görevi çöp kutusu dağıtmak değil, yapısal konulara çözüm getirmektir. Belediyelerin en önemli kayıplarından biri "Kıymet artı" tüzüğünün hala daha geçmemiş olmasıdır ve  Benli bununla ilgili hala işlem yapmıyor. Hala daha emlakla ilgili yasal değişiklik yapmıyor ama Benli buna devrim diyor. Devrim oldu dediği ise belediyelerin cebine biraz daha fazla para girmesidir, Ahmet Benli hayatında devrim görmemiş” şeklinde konuştu.

“Benli’nin devrimden anladığı başka”

 Murat Kanatlı,  yeni belediyeler yasasının belediyelerin kötü gidişine dur demeyeceğini ve borç batağında olan belediyeleri toparlamayacağını söyleyerek, “Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli’nin Devrim dediği yasa gerçek anlamda trajedidir, ama bunu kimse konuşmamaktadır. Sayın Benli’nin bu yasayı devrim diye nitelendirmesi de kendisinin devrimden anladığının başka bir şey olduğunu ortaya koymaktadır. Yeni geçen yasal düzenlemeyle sendikaların birçok hakkı budanmış durumdadır, belediyeler zaten borç batağında olmaya devam edecekler ama bu düzenlemeyle İçişleri Bakanlığı ve Belediyeler toplu iş sözleşmesinin bütün maddelerine müdahale edebilir ve kısıtlayabilir hale geldi. Bundan sonra artık sendikalar neyin pazarlığını yapıp, kimin hakkını arayacaklar buda ayrı bir tartışma konusudur, çünkü yasa çok net belirtiyor ki TÜFE’nin üzerine çıkacak herhangi bir karar verilemez” dedi.

“Başsavcı ne yapıyor”

Kanatlı, sözlerine şu şeklide devam etti; “Belediyeler battı, peki Başsavcı ne yapıyor. Sonuç olarak belediyelerin batmasına sebep olan birileri ve belediyelerin paralarını kullanan birileri vardır ve bu kişi suç işlemiştir. Yine birilerinin bu bağlamda bir işlem yapması gerekmektedir. Yasal mevzuatın üzerinde alınan çalışanlara ne olacak, bu inanların ekmeği ve maaşlarıyla oynayarak sorun mu çözeceksiniz? Erenköy’ün bir önceki belediye başkanı ve Lefkoşa’nın 2 önceki belediye başkanını yargılamadığınız ve bu paraları almadığınız sürece bu işler olmaya devam edecek, çünkü örnek teşkil ediyor. İnsanlar yapılanın suç olduğunu ve sonunda ceza alıp ceza evine gideceğini bilse yapmayacaklar. Bu olmadığı için bu sorunlar halen daha devam eder, daha dün Mağusa, Girne ve Lefke’de istihdam fazlaları ve yeni istihdamların yapıldığıyla ilgili basına haberleri düştü”

“Yeni yasa hikâye”

Belediye meclislerinin hala güçsüz olduğunu belirten Kanatlı, “hala daha bu yasal mevzuat belediye başkanınının krallığına izin veriliyor. 1995 yılında beridir geçen yasanın tüzüklerini hala daha çıkarmayan hükümet, nasıl yeni yasa çıkaracak. 1995 yılındaki yasa 30 kusur tüzük emrederdi bunlardan 5-10 tanesini geçirdiler. Tüzükleri geçirmeyen bir hükümet yeni yasa mı yapacak, tamamen hikâye” şeklinde konuştu.

“Benli hayatında devrim görmemiş”

Kanatlı, sözlerine şu şekilde son verdi; “Belediyeler Birliğinin görevi çöp kutusu dağıtmak değil, yapısal konulara çözüm getirmektir. Belediyelerin en önemli kayıplarından biri "kıymet artı" tüzüğünün hala daha geçmemiş olmasıdır ve Hala daha Benli bununla ilgili işlem yapmıyor. Hala daha emlakla ilgili yasal değişiklik yapmıyor ama çıkıp  devrim oldu diyor. Devrim oldu dediği ise belediyelerin cebine giren biraz daha fazladır. Benli hayatında devrim görmemiş.”

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi