Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kuzey Kıbrıs’ın gelişim sürecinde bu topraklarda yaşayan tüm vatandaş ve soydaşlarının, hak ettikleri saygın hizmet ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi için, Kuzey Kıbrıs Hükümetince yapılan her türlü çalışmayı önemsemekte olduklarını belirtti.

Muhtelif konularda, sorunlara günün gerçeklerine uyumlu çözüm getirecek yasal düzenlemelerin, Hükümetçe bir an evvel yapılmasının, Kıbrıs sorununun sürdürülebilir bir çözüm temeline kavuşmasında önemli rol oynayacağını vurgulayan Derya Kanbay, “Yapılan düzenlemelerin çağdaş insan haklarıyla uyumlu olması, Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik dinamiklerini gerçekçi olarak dikkate alması hepimizin temel beklentisidir” dedi.

Kanbay, “Bekleyen yapısal reformların da gecikmeksizin yapılması KKTC için hayatidir. Böylesi bir Kıbrıs, bölgemiz için artı değer ifade eden bir partner olacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. kuruluş yıldönümü kutlamaları, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bayrak Radyo Televizyonu’ndan saat13.00’de yaptığı konuşmayla başladı.

Konuşmanın ardından 21 pare top atışı yapıldı.

ÇAĞDAŞ DÜNYANIN KAPILARININ ARALANMASI…

Kanbay konuşmasına, “Bu anlamlı günde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırası önünde saygıyla eğilirken, Kurtuluş Savaşımızın şanlı şehitlerini rahmet ve minnetle, tüm kahraman gazilerimizi de bir kez daha şükranla anmaktayız” diyerek başladı.

Cumhuriyet sayesinde bugün Türkiye’nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak dünyanın saygın devletleri arasında yerini aldığına dikkat çeken Kanbay, şu ifadeleri kullandı:

“Milletinin karakterini çok iyi tahlil eden Büyük Önder Atatürk, bir taraftan Türk milletinin tabiatına ve adetlerine en uygun yönetim şeklinin Cumhuriyet idaresi olduğunu saptamış, diğer taraftan, ‘Cumhuriyet yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir gelecek yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur’ diyerek bizlere çağdaş bir dünyanın kapılarını aralamıştır.

Gücünü halktan alarak egemenliğini kendi elinde tutan, iktidarın millete ait olduğu bir yönetim şekli olan Cumhuriyet sayesinde bugün ülkemiz, demokrasisini geliştirme yolunda önemli merhale katetmiş, kimi zaman çalkantılı süreçlerden geçerek, ancak birlik ve beraberlik ruhu ile çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir. “

“KKTC’DE GÖREV YAPMAK…”

“Büyük Önder Atatürk’ün ilke ve devrimlerine bağlı kalarak, özellikle O’nun ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesinden ilham alarak kurduğunuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görev yapmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum” diyen TC Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay, Kıbrıs Türk Halkı’nın da kendine “Milli Bayram’’ olarak kabul ettiği “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı”nı Kıbrıslı Türklerle birlikte kutlayarak, bu coşkuyu birlikte yaşamanın kendisi için ayrı bir sevinç ve gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

“KIBRIS TÜRKÜ’NÜN HAKLARINI KORUMAK VE SAVUNMAK”

50 yılı aşan bir süredir devam etmekte olan Kıbrıs sorununda, Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının, Ada’da iki toplumlu, iki kesimli, her iki halkın kurucu iradelerinin ve siyasi eşitliklerinin temel alındığı, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma hedefiyle hareket etmekte olduğunu ifade eden Derya Kanbay şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk’ünün de bu adada yaşayan Kıbrıslı Rumlar kadar tam bir güven ve insanca bir düzen içinde varlıklarını sürdürmeye haklarının olduğunu ve günlük yaşamın sanki doğal bir parçası gibi, yıllardır devam eden Kıbrıs meselesinin bu haliyle sürdürülebilir olamayacağını hepimiz bilmekteyiz.

Kıbrıs Türk’ünün 1974 öncesi koşullara dönmesine izin vermemekte kararlı olan ülkemiz, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabayı desteklemekte, her platformda Kıbrıs Türk’ünün haklarını korumakta ve savunmaktadır.”

Kanbay, Türkiye Cumhuriyeti’nin, geçmişte omuz omuza verdiği mücadelede olduğu gibi, bugün ve gelecekte de Kıbrıslı Türk kardeşlerine, her türlü desteği sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

SU PROJESİNİN AÇILIŞI...

17 Ekim tarihinde TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından “ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi” tesislerinin açılışının gerçekleştirildiğine de dikkati çeken Derya Kanbay, inşaası bitirilen Alaköprü ve Geçitköy Barajları’nın yanı sıra, 80 km. uzunluğunda, 250 m. derinliğe döşenen deniz geçiş hattının ve kara boruları hatları dahil 107 km.lik kısmın tamamlanmasıyla da projenin en önemli ayağının sona erdiğini, Geçitköy barajının dolmaya başladığını kaydetti.

Kanbay, ülke içindeki isale hatlarının yapımına büyük bir hızla devam edilmekte olduğunu ve çeşmelerden suyun akmasına çok az bir zaman kaldığını ifade etti.

“Mühendislik bakımından birçok ilki ve kompleks uygulamaları barındıran zor bir proje olan su temini projesi, bu nedenlerle ‘Asrın Projesi’ olarak nitelendirilmiştir” diyen Kanbay,  Kuzey Kıbrıs’ın içme, kullanma ve sulama suyu dahil 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan bu dev projenin, türünün dünyadaki ilk ve tek örneği olan proje olarak tarihe geçmeyi de başardığını vurguladı.

Kanbay, “Günlük yaşamın varlığını derinden etkileyecek olan ‘Barış Suyu’ ile Kuzey Kıbrıs, insanıyla, doğasıyla ve ekonomisiyle yeniden hayat bulacaktır” dedi.

“BEKLEYEN YAPISAL REFORMLARIN GECİKMEKSİZİN YAPILMASI KKTC İÇİN HAYATİ”

“Kuzey Kıbrıs’ın gelişim sürecinde bu topraklarda yaşayan tüm vatandaş ve soydaşlarımızın, hak ettikleri saygın hizmet ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi için, Kuzey Kıbrıs Hükümetince yapılan her türlü çalışmayı önemsemekteyiz “ diyen Derya Kanbay, “Muhtelif konularda, sorunlara günün gerçeklerine uyumlu çözüm getirecek yasal düzenlemelerin, Hükümetçe bir an evvel yapılması, Kıbrıs sorununun sürdürülebilir bir çözüm temeline kavuşmasında önemli rol oynayacaktır” ifadesini kullandı.
Yapılan düzenlemelerin çağdaş insan haklarıyla uyumlu olması, Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik dinamiklerini gerçekçi olarak dikkate almasının herkesin temel beklentisi olduğunu vurgulayan Kanbay, “Bekleyen yapısal reformların da gecikmeksizin yapılması KKTC için hayatidir. Böylesi bir Kıbrıs, bölgemiz için artı değer ifade eden bir partner olacaktır” dedi.

Kanbay konuşmasını, “Son olarak, Cumhuriyetimizin temel değerleri doğrultusunda ülkelerimizi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusuyla daha da ileriye götürecek olan yarınlarımızın teminatı gençlerimizin, Kıbrıslı Türk kardeşlerimin ve sizlerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını bir kez daha kutlar, hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım” ifadesi ile tamamladı.