Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi çağrısı yaparak, “Bu yanlışa son verilmelidir. Yapılması gereken, saatlerin eskiden olduğu gibi, bir saat geri alınmasıdır” dedi.

Kanber yazılı açıklamasında, tüm sektörlerdeki çalışma saatleri birbirilerini etkilediği ve sosyal hayat da buna bağlı olduğu için farklı ve uyumlu olmayan düzenlemelerin sıkıntı yaratacağını kaydetti.

Oda başkanı Kanber, konuyla ilgili olarak gerek trafik gerekse mesai saatleri uygulaması açısından Çarşamba günü saat 10.30’da Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda basın toplantısı yaparak, odanın görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Mahmut Kanber açıklamasında şöyle dedi:

“Tüm coğrafi bilgilerde de ifade edildiği gibi Greenwich zaman dilimine ve hesaplamalarına göre Kıbrıs artı iki olarak tabir edilen Doğu Avrupa zaman diliminin bir parçasıdır. Bunun hesaplanması güneşin doğuşu ve batışına göre yapılmıştır. Yaz saatleri olarak ifade edilen saatler ise çeşitli gerekçelerle yapay olarak düzenlenmektedir. Ülkemizin standardını şimdi yapıldığı gibi yaz saatine göre belirlemek, ülkeyi güneşin doğuşunun erken olduğu bölgelerin yaşam koşullarına göre düzenlemek anlamına gelmektedir. Bu bölgeler Greenwich zaman hesaplamalarına göre artı üç olarak tabir edilen zaman diliminde bulunmaktadırlar. Yani biz kendimizi, artı üç zaman diliminde bulunan ülkelere göre daha batıda olduğumuz halde doğuda bir ülkeymişiz gibi konumlandırmış oluyoruz. Yani coğrafi konumumuz İran’daymış gibi hareket etmiş oluyoruz. Dolayısıyla, orada hava ağarırken, burada herkesin uyku saati olmuş olur. Bu durum da kış döneminde ülkede ciddi sorunlar yaratmaktadır. Kalktığımızda, dışarıda otobüs beklediğimizde, işe vardığımızda hava karanlık ve soğuk olur. Biyolojik olarak da uyku mahmurluğu kaçınılmaz olmaktadır. Bu yanlışa son verilmelidir. Yapılması gereken saatlerin eskiden olduğu gibi bir saat geri alınmasıdır. Yaz saati uygulaması olsa da olur, olmasa da. Çünkü bizim saatimiz, bölgenin saati kış saati diye geçmişte ifade edilen saattir.

Tüm sektörlerdeki çalışma saatleri birbirilerini etkilediği ve sosyal hayat da buna bağlı olduğu için farklı ve uyumlu olmayan düzenlemeler sıkıntı yaratacaktır.

Konuyla ilgili olarak gerek trafik, gerekse de mesai saatleri uygulaması açısından 7 Aralık Çarşamba günü saat 10.30’da Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda bir basın toplantısı yaparak, Odamızın görüşlerini tüm kamuoyuyla paylaşacağız.”