Bertuğ Topal

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, hükümetin bir süre önce gündeme getirdiği Esnaf ve Zanaatkarlar Federasyonu konusunun yine hükümet tarafından rafa kaldırıldığını ifade ederek, ülkede esnafın asıl ihtiyacının başka bir federasyon değil, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın mevcut tasarısının yenilenmesi olduğunu kaydetti.

Kanber, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası yeni yasa tasarısının hazırlandığını kaydederek, hükümetin bu tasarıyı yasallaştırması durumunda esnaf ve zanaatkarlar için çok önemli bir atılım olacağını söyledi.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, hükümet tarafından gündeme getirilen ancak daha sonradan geri çekilen Esnaf ve Zanaatkarlar Federasyonu ile ilgili süreci ve Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın yeni yasa tasarısını Havadis’e anlattı.

“Federasyon ihtiyacı varsa mevcut odalar üzerinden yapılmalı”

Kanber, ülkede bir federasyon ihtiyacı varsa ise bunun mevcut yasayla kurulmuş odalar üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. Kanber, odalarının ülkee 1994 yılından bugüne Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Yasası ile hizmet veren bir esnaf kuruluşu olduğunu ifade ederek kendilerinin de Ticaret Odası, Sanayi Odası, Müteahhitler Birliği, Mimar ve Mühendisler Odaları gibi bir kurum olduğunu söyledi.

“Esnafın hak ve hukukunu koruyoruz”

Kanber, yürüttükleri birçok faaliyetle birlikte esnaf ve zanaatkarın doğrudan hak ve hukukunu korumakla mükellef olduklarını ifade ederek bunları yürütürken karşılarına çıkan sözde Esnaf Federasyonu Yasa Tasarısı’nın kabul edilebilir ne duygusal anlamda ne mantıksal anlamda ne de hukuksal anlamda bu karşılığı olmadığını söyledi.

“Şu an gündemde değil”

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, federasyon yasa tasarısını hukukçuları ile de çalıştıklarını ancak her ülkenin esnaf odalarına meslek tanımı yapan bir tane kuruluşu olduğunu söyledi. Kanber, “Federasyon Tasarısı gündeme geldi, şu anda gündemde değil. Bizim de hükümet ile yaptığımız görüşmeler, istişare ve girişimlerdeki ifadelerinde kendileri de bunun doğru olmadığı noktasında hem fikir oldular” dedi.

“Hükümet geri adım attı”

Hükümet ile bir çok kez tasarı konusunda konuşmaları olduğunu belirten Kanber, hükümet yetkililerinin de tasarının yanlış olduğunu ve düzeltileceğini ifade ettiğini söyledi. Kanber, “Hükümet bu konuda geri adım attı. Biz bundan sonraki süreçte bizim kendimizin olan yasa tasarısını hayata geçirmek istiyoruz. Tasarımız mevcut yasamızın üstüne daha nitelik kazandıran, esnaf zanaatkarın tanımını yeniden yapan, eğitimin daha geliştirilmesi, uluslararası standartlara uygun mesleklerin tanımının yapılması gibi ardı ardına gelen birçok şeyi bulunduruyor” dedi.

“Bizim tasarımız da federatif yönetimden bahsediyor”

Kanber sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yasa tasarımız biraz da federatif yöntemden de bahsediyor. Federatif yöntemler büyük coğrafyalarda ulaşılamayan ve hizmetin eşit götürülemediği alanlarda şarttır. Ancak ülkemizde şu federasyonun tasvif edileceği gibi bir yanlış algıdan da kurtulalım. Ülkemizde yaklaşık iki bin 500 tane irili ufaklı dernekler var. Bu Federasyon Yasa Tasarısı ile tarif edilen tüm derneklerin hepsinin oda sıfatına gelerek bir yasası olacağıdır. Bu model dünyanın hiçbir yerinde yok. Dernekler Yasası ile yürütülenler, gönüllülük üzerine kurulmuştur. Tıpkı şu anda Esnaf Sanatkarlar Merkez Birliği’nin gönüllülük üzerine kurulmuş bir dernek olduğu gibi. Dolayısıyla böyle bir kurumsallaşmamış bir yapının üzerine federasyonu koymak ve bu bahsettiğimiz tüm dernekleri de oda yapmak ülkede bir facia yaratır. Federasyon yasa tasarısında tüm birlikler dernek oda sayılır demek bu tasarının copy paste olduğunu gösterir.”

“Mücadelemiz sürecek”

Kanber, kendilerini birincil yerel iş gücü, yerel esnaf, yerel zanaatkar, yerel üretici ve yerel istihdam için mücadele ettiklerini ifade ederek tek hedeflerinin bunları başarmak olduğunu söyled. Kanber, buna karşı bir hükümetin olması durumunda ise bunu çıkıp halka anlatmalarının şart olduğunu belirtti. Kanber, “Siz bu hedefleri olan bir odanın üzerine başka bir şey koyarsanız bundan bir rahatsızlık duyulduğu anlamını taşır. Siyasilerle olan görüşmelerimizde bu tasarının nereden geldiğinin bilinmediği ile ilgili bir biçim var. Dolayısıyla bunu toplumun sorgulaması lazım. Eğer kandırıldılarsa da açıkça bunun açıklanması gerekir” dedi.

“Bizimle mukayese edilemez”

“Bizim gibi kurumsal bir yapının başka bir yapı ile mukayese edilebilmesi için en az bizim kadar iş yapmış olması gerekir. Bunların olmadığı bir yapının bizimle karşılaştırılması kabul edilebilir değil. Esnaf üzerinde çok tedirginlik vardır. Bizim arzumuz bir an evvel Esnaf Ve Zanaatkarlar Odası Yeni Yasa Tasarısı’nın Meclis gündemine gelmesi. Dolayısıyla biz bu sorunları çözeceğiz. Bizim eksiğimiz ne idi ki durup dururken böyle bir federasyon yasa tasarısı çıktı. Biz eksiğimizi bilmeden bir şey yapamayız. Ancak eksiğimiz siyasetse açıkçası Esnaf Zanaatkarlar Odası’nın siyaset yapma amacı yoktur. Yasasında da yoktur, kuralında da yoktur.”

“En kısa zamanda yasal değişiklik yapılmalı”

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın kapsamını genişletecek, esnafa Avrupalı hizmet standardı getirecek yeni yasa tasarısının en kısa sürede hayata geçmesini istediklerini ifade eden Kanber, “Federasyon Yasa Tasarısı’nın gündemden hızla kalkıp, bizim yasa tasarımızın da gündeme gelmesini istiyoruz. Bizim tasarımızla ilgili bakanlıkta birkaç değişiklikten sonra Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi bekliyoruz. Biz var olmayan bir şeyi değil, mevcut yasamızın geliştirilmesini istiyoruz. Bu yeni tasarı içerisinde devletin yapması gereken ancak tasarının yasallaşma halinde bizim yapacağımız bazı konular var. Böylelikle devletin işini de kolaylaştırmış olacağız.  Esnaf zanaatkarlarla ilgili bir karar verilecekse bu noktada bizim ana noktada olmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.