Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, otobüs işletmecilerinin haklı taleplerinin yanında durup, toplu taşımacılığa geçiş noktasında irade ortaya koymanın zamanının gelip geçtiğini belirterek, hükümetin bu konuyla ilgili şu ana kadarki kararlı tutumunu desteklediklerini bildirdi.

Kanber yaptığı açıklamada, bu durumun sayısız örneklerinden bir tanesinin de Girne Amerikan Üniversitesi’nin otobüs taşımacılığıyla ilgili gümrükte bekleyen yedi otobüs için yeni taşıma izni talebinde bulunması olduğunu kaydetti.

Ülkedeki her kurum ve kişi için talepte bulunmanın pek çok haklı gerekçesi olabileceğini, ancak, diğer bazı üniversiteler gibi ‘toplu taşımacılığın olmadığı’ gerekçesini ileri sürerek, yeni otobüsler için taşımacılık izni talebinde bulunmasının kendileri açısından kabul edilebilir olmadığını belirten Kanber, “Gerçekler yanlış yapmak için değil, doğruyu yapmak için gereklidir” dedi.

Kanber, “Üniversitelerin bir eğitim kurumu olarak bu anlayışla hareket edip, toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmalarını beklemek kesinlikle hakkımızdır” ifadesine yer verdi.

“Devlet hastanelerimiz tamam değil ‘hastane kuralım’, devlet okulları tamam değil, ‘yeni okullar kuralım’ derken bu anlayışla elde avuçta bir şey kalmayacağının hala anlaşılmadığını” belirten Kanber, sadece güç odaklarının işine yarayan yaklaşımlarla ne devletin, ne de hükümetlerin anlamının kalacağını ifade etti.

Kanber, KTEZO’nun herkesin her işi yaptığı ekonomik toplumsal modellerin, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi KKTC’de de çöktüğünün bilincinde bir kurum olduğunu belirterek, şunları ekledi:

“Kalkınma, gelişme, kalite ve standartların iş bölümü temelinde hayata geçmesi için her alanda mücadele etmekteyiz. Birilerinin yaptığı ve büyüdüğü değil, üretimden hizmetlere her alanda dayanışmanın öne çıktığı, tekelciliğin kırıldığı, gelir dağılımın dengelendiği, dolayısıyla ekonomide adaletin sağlandığı bir modele geçmek zorundayız.”