Eniz Orakcıoğlu

Akdeniz köyü sakinleri, köylerindeki bazı  evlerin damlarına GSM operatörleri tarafından dikilen antenlerin kansere yol açtığını savunarak, antenlerin köye takıldığı günden itibaren köyde kanser vakalarının çoğaldığını iddia etti.

Akdeniz köyü sakinleri GSM operatörlerinin antenlerini köy içine kurduğu günden itibaren kanser vakalarında artış göründüğünü ve birçok yakınlarını kanserden kaybettiklerini savunarak, “Artık sağlığımızla oynamasınlar, bu antenleri köy dışına taşısınlar” dedi

Sorunu yetkililerle paylaşmalarına karşın kimsenin ilgilenmediğinden dert yanan köylüler, “Canımıza tak etti, bu sorununu peşine bırakmayacağız ve  gerekirse eylem yapıp  bu antenleri köy içerisinden çıkaracağız” şeklinde konuştu

Özellikle antenlere yakın olan evlerde   daha çok kanser vakası görüldüğünü savunan köylüler, 6 ayda 10 köylünün kanserden hayatını kaybettiğini ileri sürdü

Köylü ne dedi?

Cemal Güneralp; “Kanser vakaları artı”

Akdeniz Köyü Muhtar Azası Cemal Güneralp, GSM operatörlerinin köy içerisine yerleştirdiği antenlerin kendilerine zarar verdiğini savunarak, “Antenlerin köy içerisinden, köy dışına taşınmasını istiyoruz.Köyde evlerin damına dikilmiş 2 baz istasyonu var ve biz köylüler seneler var bu antenlerin kaldırılması için birçok bakana ve milletvekiline de durumu anlatarak bizlere yardımcı olmaları için ricada bulunduk. Ama kimse kılını bile kıpırdatmadı. Antenler bu köye takıldığı günden beri kanser vakalarında artış görülürken, kanserden dünya kadar insan hayatını kaybetti. Kaldı ki köylülerin hepsinin de kanser vakalarının artışına sebep olarak bu antenleri görmekte ve doktorlar da bu düşüncemizi doğrulamaktadır” dedi.

Mehmet Sadrazam; “Ailemden birçok kişiyi kanserden kaybetti”

“Bütün köylü baz istasyonlarından şikayetçi, bu sorunun ortadan kalkması için bakanlığa da giderek sorunumuzu dile getirdik ama çözülmedi. GSM operatörlerinin verici antenleri köydeki evlerin damına kurulduğu günden beri birçok köylü kansere yakalanarak hayatını kaybetti. Bende ailemden birçok kişiyi kanser denilen illetten kaybettim, eşim kanserden öldü, bunun yanında yengem de aynı şekilde kaldı ki yengemin evi antenin altındaydı. Bu antenlerin köyden uzak bir yere taşınmasını istiyoruz.”

Yeliz Sadrazam; “Ölenlerin sayısı çoğaldı”

“GSM iletişiminin kapsama alanını genişletmek için bina çatılarına kurulan antenlerin Akdeniz köyünde yaşayan insanlara çok zarar verdiğini düşünüyoruz, çünkü antenler takıldıktan sonra kanserden ölenlerin sayısı bir hayli çoğaldı, bundan dolayı da halkın genel görüşü bu şekilde. Özellikle antenlerin bulunduğu bölgede yaşayan insanlarda kanser hastalığı daha çok görünmektedir. Artık bu antenlerin köyün dışına taşınarak köylünün rahat bir nefes almasını istiyoruz.”

Okan Sadrazam; “İnsanların hayatı ile oynanıyor”

Akdeniz köyünde kanser vakalarının artışı görüldüğü doğrudur. Bunun bir zamanlar 2 sebebi olduğu düşünülmekteydi biri borulardan akan kirli suyken, bir diğeri GSM antenleriydi. Su problemi bir nevi çözülmüş olsa da GSM operatörlerinin baz istasyonu sorunları hala devam etmektedir. Köyde kanserden vefat eden kişilerin sayısı oldukça fazla olmakla birlikte, bu kişilerden biri de benim annemdi, geçtiğimiz günlerde yine kanser hastalığından yengemi kaybettik. Köy halkı bu konuda ciddi anlamda şikâyetçi ve talebimiz yetkililerin en kısa zamanda bu konuyla ilgilenerek bir çare bulmalarıdır, çünkü insanların hayatı ile oynanmaktadır”

Namık Nurioğlu; “Antenler köy dışına taşınmalı”

“Köyde söylenen ve inanılan GSM operatörlerinin evlerin çatılarına kurduğu antenlerin kansere yol açtığı yönünde, eğer bu söylenenlerin gerçeklik payı varsa bu antenlerin köyün dışına taşınması şarttır diye düşünüyorum”

Yücel Ergel; “Antenlerin kaldırılması şarttır”

“GSM iletişiminin kapsama alanını genişletmek için bina çatılarına kurulan, antenler ve mikrodalga yaydığına inanılan ve birçok bilirkişin de bu yönde açıklamalarını dikkate alarak bu antenlerin köyden kaldırılması şarttır.”

Tansel Güneralp: “Canımıza tak etti”

“İnsan sağlığını tehdit eden bu GSM antenlerinin acilen köy dışına çıkarılması ve köylünün de bu konuda daha duyarlı olması gerekmektedir. Şu anda antenlerin evinin çatısında bulunan insanlarımız bu işten çıkar elde etmiş olabilirler ama onlarında bize yardımcı olarak hatta öncülük yaparak bu sorundan hep beraber kurtulmamızı sağlamaları şarttır. Bu bağlamda köylü bir biri ile hısım akrabadır diye çekinerek sırf bu işten para kazananları incitmemek için susup, insanlarımızın teker teker bu hastalıktan hayatını kaybetmesine göz yummak da doğru değildir. Bu konuda köylü ve siyasilerimizin duyarlı olması beklentisi içindeyiz. Kaldı ki kanser vakaları ve ölümler artık canımıza tak etmiş durumdadır ve sorun çözülene kadar susmaya niyetimiz yoktur, gerekirse de eylem yapmaya hazırız.  Biz bu konuda oldukça kararlıyız ve bu antenleri bu köyün dışına çıkaracağız, bu sorun yalnızca bizim köyde değil, ülkenin birçok yerinde yaşanmaktadır. 600 nüfuslu bir köyde en az 30-40  kanser vakası varsa, 6 ayda 10  kanser vakasından cenazemiz olursa, bu ülkemizin ayıbıdır, artık sabrımız tükenmiştir.”

Sami Akcan;“Tüm köy halkı endişeli”

Köyde artan kanser vakaları tüm köy halkını endişelendirmekte ve bunun sebebi de GSM operatörlerinin antenleri olduğu düşünülmektedir. Köyde bulunan 2 antenin köy dışına taşınarak halkın sağlığı ile artık oynanmaması iyi olur.”