Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Kaplumbağalarımıza hep birlikte hayat veriyoruz” sloganı ile başlattığı kampanyanın devamında “Kaplumbağa Yumurtlama Gözlemi”, “Sahil Temizliği” ve “Bebek Kaplumbağaların Denize Bırakılması” etkinlikleri yapılması planlandı

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape: “Havadan gözlem cihazı ile kaplumbağaları gözlemlemek için çalışmalar başlattık. Ayrıca balıkçı gemilerinin takibi için de tekne takip cihazlarının takılması konusunda da girişimlerimizi sürdüreceğiz. Böylece koruma bölgelerin giren balıkçıları takip etme şansımız olacaktır.”

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin kaplumbağaların korunması ve sürdürülebilir çevre anlayışıyla imzaladıkları işbirliği protokolü çerçevesinde “Kaplumbağa Bilgilendirme Semineri” çevre dostları ve Mağusa ilçesindeki balıkçıların katılımı ile Gazimağusa’da gerçekleşti. 

“Kaplumbağa Bilgilendirme Semineri”nin ikincisi Gazimağusa Belediyesi Gelişim Akademisi Seminer Salonu’nda yer aldı. 

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape yönetimindeki semineri Kuzey Kıbrıs Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, Gazimağusa Belediyesi çalışanları, Mağusalı Balıkçılar ve “Kaplumbağa gönüllüleri” izledi.
İlk seminer, geçtiğimiz hafta Lefkoşa’da, Kuzey Kıbrıs Turkcell merkezinde yapılmıştı.

Eğitim çalışmaları sürüyor

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 2015 yaz döneminde gerçekleştirilmesi planlanan aktivitelerden ikincisi olan “Gazimağusa Bilgilendirme Semineri” yapıldı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Kaplumbağalarımıza hep birlikte hayat veriyoruz” sloganı ile başlattığı kampanyanın devamında “Kaplumbağa Yumurtlama Gözlemi”, “Sahil Temizliği” ve “Bebek Kaplumbağaların Denize Bırakılması” etkinlikleri yapılması da planlanıyor. 

Kaplumbağa Koruma Evi de devreye girecek

Kuzey Kıbrıs Turkcell Marka ve Müşteri Deneyimi Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış’ın yaptığı açıklamada “Kurulduğumuz günden itibaren ülkemizin en değerli ziyaretçileri olan kaplumbağalar sosyal sorumluluk projelerimizin içinde önemli bir yer tutmuştur. Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ile eğitim çalışmaları ile başlayan işbirliğimizin bu yıl da önemli sonuçlar vermesini bekliyoruz. Kaplumbağalarımızın yumurtladıkları sahilleri temizleyecek, hep birlikte kaplumbağa gözlemi yapacak, yeni yavruları sahile bırakacağız. Çevre Bakanlığı ile birlikte yaralı kaplumbağaları iyileştirme için ‘Kaplumbağa Koruma Evi’nin de devreye girmesi için çalışıyoruz” dedi.  Kuzey Kıbrıs Turkcell’in çevre odaklarından bahseden Barış “Bugüne kadar adamıza çevre konusunda birçok yatırım yaptık. Yeni ormanlar yaratmak için 70 bini aşkın fidan diktik, sahil temizliği yaptık, “Let’s Do It” kampanyasına çalışanlarımızın katkılarıyla en geniş katılımı sağladık  ve kaplumbağaların korunması konusunda birçok projeye imza attık. Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ile ve kaplumbağa gönüllülerimiz ile bu yıl da çok güzel işleri hayata geçireceğimize inanıyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Balıkçılara özel bilgiler

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape, yaptığı sunumda ülkemizdeki kaplumbağa türleri ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Snape, dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağasından Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türlerinin Akdeniz'de yaşam mücadelesi verdiğini anlattı.

Kuzey Kıbrıs’ın kaplumbağalar için önemini vurgulayan Snape, denizin ve doğanın korunmasının kaplumbağaların yaşamlarını sürdürmesi için şart olduğunu belirtti. Kıbrıs’taki uluslararası araştırma çalışmaları ve yapılan anket sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape, “Kaplumbağaların korunması konusunda özellikle balıkçıların yapması ve yapmaması gerekenler” konusunda bilgi verdi.
Hayatlarını denizden kazanan balıkçıların avlanırken kaplumbağalara zarar vermemek için nelere dikkat etmesi gerektiğini detaylarıyla anlatan Snape, “Gece avlanan balıkçılar için ağlara takılan led ışıkların kaplumbağaları ağlardan uzak tuttuğunu, bunun da avlanma esnasında kaplumbağa ölüm ve yaralanma oranlarını %50 azalttığını” dile getirdi. 

GPS ile gözlem

Kaplumbağaları koruma çalışmaları adına yapılan bir diğer aktivitenin de kaplumbağalara takılan GPS gözlem aletlerinin olduğunu anlatan Snape “Bu özel cihazlar sayesinde kaplumbağalarımızın nerede olduklarını uydu vasıtası ile gözlemliyoruz. Böylece yumurtlama ve sonrasındaki yolculuklarını takip etme şansımız oluyor. Hayvan severler GPS ile izlediğimiz kaplumbağalarımızın yaşam döngüsünü http://www.kktcell.com/tr/sosyal-sorumluluk#cevreye-katki adresinden takip edebilirler” diye konuştu. 

Önümüzdeki dönemlerde özellikle Gazimağusa bölgesini kendine yuva edinen kaplumbağaları koruma adına bir dizi çalışmaların yapılacağını dile getiren Snape “Havadan gözlem cihazı ile kaplumbağaları gözlemlemek için çalışmalar başlattık. Ayrıca balıkçı gemilerinin takibi için de ‘Tekne Takip Cihazları’nın takılması konusunda da girişimlerimizi sürdüreceğiz. Böylece koruma bölgelerin giren balıkçıları takip etme şansımız olacaktır.” şeklinde konuştu. 

Kaplumbağaların ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğunu anlatan Snape “Adamızın sembolü haline gelen kaplumbağalar sayesinde ülkenin Eko Turizmi’ne ciddi anlamda katkı sağlıyor, her yıl yurt dışından 5000’e yakın kaplumbağa ve doğasever bu güzel hayvanların yaşam döngüsünü izlemek için adamıza geliyor” dedi.
Sunumun sonunda Kuzey Kıbrıs Turkcell’e de teşekkür eden Snape, “Kuzey Kıbrıs Turkcell’in bizlere uzun yıllardır verdiği destek ve sürdürdüğümüz özverili çalışmalar ile kaplumbağa ölüm oranlarını azalttık” şeklinde konuştu. 
Kaplumbağa Koruma Cemiyeti ile işbirliğini sürdüreceğini dile getiren Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkilileri ise bundan sonraki aktivitelerinin Sahil Temizliği ve Bebek Kaplumbağaların Denize Bırakılması olduğunu, tüm gönüllülerin aktivitelere katılabileceğini dile getirdi. 

Kaplumbağa gönüllüsü olmak isteyenler Kuzey Kıbrıs Turkcell Facebook sayfasından kaydını yaptırabilir ve aktivitelere katılabilir.

‘Kaplumbağa gönüllüsüyüz’

Kemal Atakan (Balıkçılar Birliği Başkanı): “Öncelikle Turkcell’in balıkçılara karşı gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz. Çok memnun olduk. KKTC’de balıkçılar sektörünün varlığına da bu vesile ile dokunulmuş oldu. Kaplumbağalar konusundaki hassasiyeti ve çalışmaları önem arz etmektedir.” 

Barbaros Öz (Mağusa Balıkçısı): “Bizler kaplumbağa konusunda çok hassasız ve kaplumbağa gönüllüsüyüz. Diğer vatandaşların da hassasiyetini istiyoruz. Kaplumbağa Bilgilendirme Semineri ile önemli bilgiler öğrendik ve deneyimlerimizi paylaştık. Herkesi bu güzel hayvanlar için gönüllü olmaya bekliyoruz. 

balikcilar-birligi-baskani-kemal-atakan.jpg

barbaros-oz-(magusali-balikci).jpg

gazimagusa-kaplumbaga-koruma-semineri-(1).jpg

gazimagusa-kaplumbaga-koruma-semineri-(2).jpg

gazimagusa-kaplumbaga-koruma-semineri-(4).jpg

gazimagusa-kaplumbaga-koruma-semineri-(8).jpg