Hükümet ve Maliye Bakanlığına “yasal yükümlülüğü yerine getirip acilen protokol görüşmelerini başlatma”  çağrısı yapan KTAMS, aksi halde grev dahil her türlü eylemi hayata geçireceğini belirtti.

KTAMS yetkilileri, Maliye Bakanlığı’nı protesto etmek için Bakanlık  önünde basın açıklaması yaptı.

Sendikanın açıklaması, KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan tarafından  okundu.

Basın açıklamasının okunmasının öncesinde KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da açıklama yaptı.

AHMET KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, ülkede çalışan herkesin mutsuz olduğunu ileri sürerek, devleti yönetenlerin maalesef devletin halk için olduğunu unutarak halkın devlet için olduğunu düşünmeye başladıklarını öne sürdü.

Halkın çektiği sıkıntıların kimsenin umurunda olmadığını savunan Kaptan,  ülkede yasaların uygulanmadığını, halkın beklentilerine cevap verilmediğini, “ bizim elimizde değil ” denilerek geçiştirildiğini iddia etti.

Kaptan, “Sorunları çözme mekanizmalarını oluşturamayacaksanız ve sadece mazeretler üretecekseniz halk tabiriyle böyle hükümet olmaz olsun” dedi.
Özel sektördekilerin 40 saatin üzerinde çalıştığını ve bunu kimsenin denetlemediğini ifade eden Kaptan, “28 Temmuz 2013’de ülkeyi mahvetti diyerek hükümeti UBP’den teslim alanların bugün aynı kişilerle birlik olarak ülkeyi yönetmeye çalıştığını” söyledi.

Kaptan, 2013 Temmuzunda asgari ücret 1415 TL iken bugün yüzde 22 artarak 1730 TL olduğunu, kamuda çalışanların bu sürede yüzde 17 artış aldığını ama sterlin 2.96 iken bugün 4.67 olarak yüzde 58 yükseldiğini anlattı.
Başbakan Kalyoncu’nun kamu reformu yapılacağı yönündeki söylemlerini de eleştiren Kaptan, kamu reformunda var olanların bile uygulanmadığını, bütçe hazırlığı yapılırken bile çalışanlara, örgütlere danışılmadığını savundu.

BASIN AÇIKLAMASI

KTAMS’ın basın açıklamasında, Hükümet ve Maliye Bakanlığına “yasal yükümlülüğü yerine getirip acilen protokol görüşmelerini başlatma”  çağrısı yapıldı ve aksi halde grev dahil her türlü eylemin hayata geçirileceği belirtildi.
Hayat pahalılığının hızla yükseldiği bu dönemde çalışanların alım gücünü koruyucu tedbirler acilen hayata geçirilmesi gerekirken Maliye Bakanlığı’nın bu konuda hiçbir adım atmadığı savunulan açıklamada, yasal bir zorunluluk olan protokol görüşmelerinin bir an önce başlatılıp 2016 yılı bütçe görüşmeleri tamamlanmadan mali konularla ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “CTP hükümet yetkililerinin her fırsatta hükümet programlarına sadık kalacaklarını ifade ederken yasalara sadık kalmayıp protokol masasını kurmayarak hukukun üstünlüğü ilkesine ne kadar sadık kaldıklarını tüm topluma gösterdiği” ileri sürüldü.

KTAMS açıklamasının devamında özetle şu ifadeler yer aldı:
“Kamu Görevlileri Yasasının 135. maddesi "Kamu görevlilerinin işverenle ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal durumlarını korumak, geliştirmek, çalışma esaslarını düzenlemek amacıyla en çok üyeye sahip iki memur sendikası ile işveren olarak Hükümet adına Maliye İşleriyle Görevli Bakanlık arasında her yıl görüşme yapılır. Uyuşmaya varıldığı takdirde bir sözleşme ile bağlanan konular ilgili yılda uygulanmak üzere hayata geçirilir. Yasal düzenleme gerektiren konular Cumhuriyet Meclisine sunulur" demektedir.

Ocak ayına kadar yasalaşması öngörülen Kamu Reformu Yasası da protokol görüşmelerine Eylül ayının ilk 10 günü içinde başlaması ve en geç Eylül ayının son gününe kadar tamamlanması ve uzlaşmaya varılan konuların protokole dönüştürülmesini emretmektedir. 

Son iki yıl içerisinde TL'nin döviz karşısında % 55 oranında değer kaybetmesiyle ve hükümetlerin uygulamış olduğu yanlış ekonomi politikaları sonucunda halkın alım gücünde büyük bir gerileme yaşanmıştır. Bu durumdan en çok etkilenenler asgari ücretle çalışan özel sektör çalışanları ve kamu görevlileri olmuştur”