Pelin Yükselay Dal

Sütleri ellerinde kalan bir grup Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyesi dün SÜTEK önünde eylem yaptı.

Eylemciler, sütlerinin alınmasını, sorunun çözümlenmesini talep etti. SÜTEK Müdürü Mehmet Karadayı eylemcilerin yanına gitti, konuşarak sorunu çözmek istedi. Eylemcilerle müdür arasında bir süre tartışma yaşandı. Ardından Birlik Asbaşkanı Cemal Darbaz ve eylemcilerden bir grup, müdür Mehmet Karadayı ile toplantıya girdi. 

Görüşme sonrasında alınan kararı SÜTEK Müdürü Karadayı açıkladı. Karadayı, bölgeyi rahatlamak açısından süt toplama işlemi için bir araç daha koymaya karar verdiklerini kaydetti. Karadayı bu yöntemle sütlerin daha hızlı, daha seri bir şekilde fabrikaya iletilebileceğini de sözlerine ekledi.

Darbaz, alınan karara sahip çıktı…

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Asbaşkanı Cemal Darbaz da alınan karara sahip çıktı. Darbaz, fazladan bir arabayla şimdilik durumun çözülebileceğini dile getirerek, esas yapılması gerekenin soğutucu sistem kurulması olduğunu kaydetti. Darbaz, soğutucu sistem için de SÜTEK’in gerekli çalışmaları yapacağının sözünü verdiğini dile getirdi.

Naimoğluları: Merkezi soğutucular koymak lazım

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da süt fabrikalarının keyfi davrandığından şikâyetçi oldu. 

Naimoğluları, şunları kaydetti, “Şu anda varılan anlaşma nakliyeci sayısının artırılması ve bu sütün en hızlı şekilde fabrikalara getirilmesi yönündedir. Bence bu da çözüm değildir. Siz sütü sabah saat 4.00’te sağıyorsunuz. Nakliyeci sütü saat 7.00’de alıyor. Ne kadar hızlı olursanız olun, bu sütü 5-6 saat içerisinde ancak getirebilirsiniz. Yine bu sütler bu şartlar altında bozulacaktır. O yüzden benim düşüncem bölgelere merkezi soğutucular konulması yönündedir. Bostancı, Doğancı ve Güzelyurt’a kurulacak merkezi soğutucular, açık sütlerin toplanmasının ardından soğutulmasını sağlayacak ve bu sütler soğumuş olarak fabrikalara taşınacaktır. Bunun yapılması lazım. Bu da çok büyük maddi bir külfet değildir. Sayın müdürle konuştuk, bunu yönetim kurulunun bilgisine getirecek ve umarız en kısa zamanda çalışmalar başlayacak. Bu çözüm çok daha önceden bulunmalıydı.” 

Aylardır sorunlarını dile getirdiklerini ve çözüm istediklerini de dile getiren Naimoğluları, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde, daha büyük eylemlerin yolda olduğunu söyledi.