Karadeniz Kültür Derneği, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin sürdürülen müzakerelerde mülkiyet konusuyla ilgili yapılan açıklamalardan endişe duyduğunu bildirdi.

Dernek Başkanı Baki Aygün yaptığı yazılı açıklamada, tartışmaların  “eski mülk sahibi” ve “yeni mülk sahibi” üzerinden yapılması; “tazminat” ve “takas” ile kişilerin karşı karşıya getirilmesinin, iki toplum arasında 1974 yılı öncesinden bile daha büyük kaos, kavga ve çatışmalara yol açma tehlikesi taşıdığını ileri sürdü.

Konunun bir diğer boyutunun ise ekonomi üzerindeki etkisi olduğuna  değinen Aygün,  ekonomik gelişmenin önündeki en büyük engelin belirsizlik olduğunu mülkiyet konusundaki çözümlerin kaos ve belirsizlik yaratmayacak ve mümkün olabilecek kısa bir süre içerisinde olmasının Kuzey Kıbrıs’ın gelişimi ve imarı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Aygün açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“KKTC’deki mülkler konusunda 2005 yılında yasalaşan ve halen yürürlükte olan Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da kabul görmüş uluslararası hukuka uygun bir Yasadır. Bu açıdan da ortada elde edilmiş bir kazanım vardır.

10 yıldır uygulanan bu yasanın ülke ekonomisine herhangi bir olumsuz yansıması olmamış, tersine mülkler açısından bazı kuşkuları ortadan kaldırmıştır. Mülkiyet konusunda bulunacak çözümün bu çerçevenin dışında olması kazanımların berhava edilmesi demektir”.

Aygün, Kıbrıs’ta varılacak bir antlaşma gerçekten bir barışı amaçlıyorsa, toplumun her kesimini mutlu edecek bir şekilde olması gerektiğini kaydederek, ayrıştırıcı ve bir kesimi mutlu, bir kesimi mutsuz eden çözümlerin kalıcı olmayacağı, ülkeye barış değil çatışma ve çözülme getireceğini ileri sürdü.

Aygün, mülkiyet konusundaki çözümün, kaos yaratmadan, bugünkü tapular esas alınarak ve eski mülk sahipleri ile Güney’de mülk bırakmış KKTC vatandaşlarının da devlet ve/veya devletler tarafından tazmin edileceği bir çözümün bulunması yönünde olması görüşünde olduklarını ifade etti.