Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi’nin “toplumsal katılımı sağlamak adına sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini anlatabilmesi için” yeniden görüşülmek üzere komiteye iadesini talep etti.

Yasa önerisi ile ilgili görüşlerini yazılı olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na ilettiklerini belirten Aygün, yasa önerisinin komite çalışmalarına dernek olarak davet edilmeyi talep ettiklerini ancak hiçbir sivil toplum örgütünün davet edilmediğini kaydetti.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, alt komitede onaylanıp genel kurula sevk edilen yasa önersinin, “ülkedeki siyasal problemleri çözmekten uzak, seçmen iradesini yönlendirmeye ve belli bir kalıba hapsetmeye yönelik düzenlemeleri içerdiğini” savundu.

Genel Kurula sunulmuş şekliyle kamuoyunda “tek bölge” seçim sistemi olarak sunulan yasa önerisi bölge kontenjanlarını koruyarak kendi mantığı içerisinde çelişki oluşturduğunu iddia eden Aygün, şunları kaydetti:

“Dernek olarak en çok eleştirdiğimiz tercih sistemindeki zorunlu tercih sayıları (her bölgedeki aday sayısının yarısı kadar tercih yapma zorunluluğu) maalesef  bu yasa önerisi ile de korunmaktadır. Bunun seçmen iradesini yönlendirmeye ve mevcut seçilenlerin yeniden seçilebilmesi yönünde avantaj yaratmaya yönelik olduğunu düşünmekteyiz. Bunu milletvekili adaylarında aranacak aday olduğu bölgede ikamet etme zorunluluğunun mevcut vekillere ilk seçimde uygulanmamasını öngören geçici maddeden açıkça görebiliriz.”

Bağımsız adayların seçilebilmesine yönelik iyileştirme yapıldığının “aldatmaca” olduğunu da iddia eden Aygün, önerinin alt komiteye iadesini talep etti.