Proje, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı himayelerinde “Dur Deme Zamanı” sloganıyla gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, The Dance of Cyprus’un sahneleyeceği “Karanlığın Gösterisi” isimli oyun ilk olarak 15 Şubat Pazartesi günü Güney Kıbrıs’ta yer alacak. Güney’de sergilenecek oyun ise, Rum lider Nikos Anastasiadis’in eşi Andri Anastasiadis’in himayelerinde, “uyuşturucunun iki toplumu da tehdit ettiği” gerçeğinden yola çıkılarak sahnelenecek.

“Karanlığın Gölgesinden Aydınlık Yarınlara Projesi” bugün, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen  basın toplantısıyla tanıtıldı. Basın toplantısında projenin amaçları ve hedefleri anlatıldı.

“Uyuşturucuya karşı büyük bir farkındalık yaratmak ve toplumsal duyarlılığı yükseltmek” amacıyla Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun yürüttüğü “Karanlığın Gölgesi’nden Aydınlık Yarınlara Projesi” ile 5 bin öğrenciye ve toplamda ailelerle birlikte 10 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Basın toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, uyuşturucuya karşı savaş açtıklarını ve uyuşturucuyu bu ülkede istemediklerini belirterek, uyuşturucu ile mücadelenin 16 Şubat’tan itibaren eğitim müfredatına dahil edileceğini açıkladı.

Dürüst, ailelere; “Çocuklarımızla daha fazla ilgilenelim, onlara vakit ayıralım, çocuklarımızın nerede olduğunu, ne yaptığını, kiminle arkadaşlık ettiğini bilelim. Hangi ortamda olduğunu, kiminle ne paylaştığını bilen bir aile yapısının ülkede egemen olmasını istiyoruz” diye seslendi.

Basın toplantısına sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Meral Akıncı adına Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Dr. Meltem Onurkan Samani, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, projenin ana sponsorluğunu üstlenen KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, “Karanlığın Gölgesi” isimli dans tiyatrosu genel yönetmeni Tanju Hastunç ve projeye destek veren örgüt ve kurum temsilcileri katıldı.

“Karanlığın Gölgesi” isimli oyun, ilk olarak liderlerin eşleri himayelerinde 15 Şubat’ta Güney Lefkoşa’da sahnelenmesinin ardından, 17 Şubat’ta Kuzey’de üst protokole yönelik gala gösterimi yapacak.

Oyun, 19 Şubat’ta ise halk gösterisi ile sahnelenecek ve Şubat ayı sonundan itibaren okullarda sahnelenecek.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, okullarda oyun ile 5 bin öğrenciye ulaşmanın hedeflendiğini ve bu sayının ailelerle 10 bin olduğunu kaydetti.

Basın toplantısında ilk sözü Meral Akıncı adına basın toplantısına katılan Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Samani aldı. Samani, komisyonun Meral Akıncı himayelerinde gerçekleştirdiği projenin uyuşturucu ile mücadelede önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, Meral Akıncı’nın çok istemesine rağmen kız kardeşini kaybetmesi ve sağlık sorunu yaşaması nedeniyle basın toplantısına katılamadığını kaydetti.

Akıncı’nın sosyal sorumluluk projesine destek vermekten mutluluk duyduğunu belirten Samani, ayrıca Meral Akıncı’nın basın toplantısına gönderdiği mesajı da okudu.

Meral Akıncı, mesajında, bağımlılığın tanım olarak; “beyni, vücudu, duyguları, psikoloji ve sosyal ilişkileri içeren karmaşık bir süreç”, izahının ise; “bir kişinin bir şeyi çok arzulaması, ondan geçici zevk alması veya yanıltıcı bir rahatlama hissetmesi ancak netice olarak bunun olumsuz sonuçlarına katlanıp, bu olumsuz sonuçlara rağmen bu alışkanlığından vazgeçememesidir” olduğunu kaydetti.

Akıncı, bağımlılığın; “madde bağımlılığı, alkol, sigara, eroin ya da kokain tarzı maddeye yönelik olabileceği gibi kumar, yemek, alışveriş, iş, tehlikeli sporlar, ilişkiler veya internet de olabileceğine” işaret ederek, mesajında özetle şunları kaydetti:

“Bağımlılık tek başına aktivite ile ilgili değil, bunun geçiçi rahatlama veya zevk verip vermediğiyle de ilgilidir. Bağımlı olunan şey her ne ise, ona ulaşılamadığı durumlarda ona karşı kontrolsüz bir arzulama hissiyatı var mı? Olumsuz sonuçlar doğuruyor mu ve bu sonuçlara rağmen vazgeçmek zor oluyor mu? Eğer durum bu ise, o zaman bu bir bağımlılıktır.

Bağımlılık için ailede bağımlılık geçmişi, ruhsal hastalık öyküsü ve alışkanlık yapan tıbbi ilaçların kullanımı dahil birçok risk faktörleri bulunmaktadır.  Olumsuz çocukluk deneyimlerinin yaşam boyu sağlık ile ilgili olası sonuçları konusunda tıp alanında artan bir ilgi vardır. Birçok araştırma çocukluk çağı travması ile madde bağımlılığı riski arasındaki bağlantıyı desteklemektedir.”

Akıncı, ülkede de pek çok insanın madde kullanımına yöneldiğini ifade ederek, madde kullanımı ve bağımlılığının yıllarca üzerinde pek fazla konuşulmayan bir tabu olarak kaldığını ancak son yıllarda uyuşturucu madde deneme yaşının 11’e kadar düşmesiyle bu toplumsal soruna yönelik farkındalığın da aynı oranda bir artış sergilemeye başladığına dikkat çekti.

Günümüzde ise kullanıcı oranının arttığını ve uyuşturucu kullanımında ilk deneyimin erkeklerde 10’lu yaşlarına kadar indiğini işaret eden Akıncı, “Madde kullanımı ve bağımlılığıyla mücadelede başarı, arzın azaltılması yanında talebin de azaltılmasını ve rehabilitasyon imkanlarının genişletilmesini kapsayan üç boyutlu bir çalışmayla mümkün olabilir” dedi.

Meral Akıncı, bu kapsamda “Karanlığın Gölgesinden Aydınlık Yarınlara” projesinin sürece önemli bir katkı sağlayacağına inanç belirterek, “Hep birlikte dayanışma içerisinde vermemiz gereken bu mücadelede her zaman yanınızda olmaya devam edeceğim” dedi.

Komisyon Başkanı Hasan Karaokçu da, göreve geldiklerinden beridir uyuşturucu ile mücadelede farkındalık yaratma ve gençleri bilinçlendirmek için çalıştıklarını vurgulayarak, yaptıkları çalışmaları anlattı.

Karaokçu, “Karanlığın Gölgesi” isimli oyunun sahnelenme programının ileriki günlerde açıklanacağını belirterek, hedeflerinin 10 bin kişiye ulaşmak olduğunu söyledi.

Proje çalışmalarını anlatan Karaokçu, projeye destek veren Meral Akıncı, Kemal Dürüst, oyun yönetmeni Hastunç ve Telsim’e teşekkür etti.

Sponsorların tamamen sosyal sorumluluk bilinciyle projeye destek verdiklerini belirten Karaokçu, uyuşturucuya karşı savaş açtıklarını, daha çok çocuğu bu yolda kaybetmek istemediklerini ve mücadelenin süreceğini vurguladı. 

The Dance of Cyprus Genel Yönetmeni Hastunç da, gençlere ve halka yönelik düzenlenen uyandırma ve farkındalık projesine destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek, proje kapsamında oyun gösterilerinin 15 Şubat'tan itibaren başlayacağını söyledi.

Hastunç, sahne sanatlarının farkındalık yaratmasının önemine işaret ederek, oyuna ve projeye destek veren herkese teşekkür etti.

Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da, Telsim olarak bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesine destek verdiklerini, ancak ilk kez uyuşturucu ile mücadele projesinde yer aldıklarını ifade ederek, çocukların ne kadar spor, kültürel ve sosyal projelerle buluşturulursa bu tehlikeden o kadar uzak tutulabileceğine inanç belirtti.

Tanpınar, ülkenin konumu dolayısıyla uyuşturucu ile mücadeleye ayrı bir önem gösterilmesi gerektiğini belirterek, yetkililer yanında özellikle ailelerin çocuklarına ayrı önem vermesi ve bu sorundan uzak tutması için önlem alması gerektiğine işaret etti.

Uyuşturucuya karşı verilen savaşı her zaman yürüteceklerini belirten Tanpınar, projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını söyledi.

DÜRÜST

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de, bakanlık olarak böylesi kutsal bir etkinliğe destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek, etkinliğin önemine işaret etti.

Dürüst, projeyi yürüten ve destek veren herkesi kutlayarak, amacın; ülkenin geleceği çocukların sağlıklı halde yetiştirilmesi, bilinçlendirilmesi, uyandırılması ve farkındalık yaratmak olduğunu vurguladı.

Sanat spor çevre ile ilgili konular yanında halk dansları ile ilgilenen, kitap okuyan, dersleriyle ilgilenen bir nesil yaratmak istediklerini ifade eden Dürüst, “geleceğimize sahip çıkalım, hayır diyebilen bir gençlik yaratalım” dedi.

Komisyona yönelik ciddi katkılar vermeye çalıştıklarını belirten Dürüst, uyuşturucu ile mücadelenin 16 Şubat'tan itibaren eğitim müfredatına gireceğini kaydetti.

Dürüst, ailelere; “Çocuklarımızla daha fazla ilgilenelim onlara vakit ayıralım, çocuklarımızın nerede olduğunu ne yaptığını kiminle arkadaşlık ettiğini bilelim, hangi ortamda olduğunu kiminle ne paylaştığını bilen bir aile yapısının ülkede egemen olmasını istiyoruz” diye seslendi.

Bu projenin etkili olacağına inanç belirten Dürüst, halka inebilmek, gençlere ulaşabilmek, iletişim kurmak ve sağlıklı bir iletişim kurmanın son derece önemli olduğuna vurgu yaptı, anne ve babaların sadece ders veya çocuklarının cebine para koymakla değil, her şeyiyle ilgilenmesi gerektiğine işaret etti.

Dürüst, “Uyuşturucuya savaş açtık, uyuşturucuyu bu ülkede istemiyoruz. Her türlü mücadeleyi devlet yapısıyla vereceğiz, müfredata koyacağız, halkı bilinçlendireceğiz. Basın da bize destek verecek, inanıyoruz. Proje başarıya ulaşacak” diye konuştu.