Ecevit'in vefatının 8. yıl dönümü dolayısıyla Devlet Mezarlığı'nda DSP'nin gerçekleştireceği anma programı daha önce olmasına karşın, CHP heyetinin de mezarlığa geleceğinin öğrenilmesi üzerine, DSP Genel Başkanı Masum Türker ve beraberindekiler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bekledi.

CHP heyetinin de katılımıyla gerçekleştirilen programda, Kılıçdaroğlu ve Türker, Ecevit'in mezarına birer çelenk koydu ve dua etti.

Türker, burada Ecevit'e hitaben yaptığı konuşmasında, "Senin yolunda yürüyenler hangi noktada olursa olsun, senin düşüncelerini, dürüstlüğünü ülkenin önüne yönetim anlayışı olarak koydukları zaman halkımız huzura kavuşacaktır" dedi.

Ecevit'in ilkelerini sonsuza kadar yaşatacaklarını bildiren Türker, daha sonra sözü Kılıçdaroğlu'na verirken de "Senin bir zamanlar genel başkanlığını yaptığın ve demokratik solda büyük adımlar atacağına inandığımız CHP Genel Başkanı" ifadelerini kullandı.

"O HALKIN KARA OĞLANIYDI..."

Kılıçdaroğlu ise Bülent Ecevit'in Türkiye siyasi tarihinin çok önemli bir simgesi olduğunu belirterek, "Onunla siyaset, ahlakı öğrenmiştir. Onunla siyaset, mütevazı olmayı öğrenmiştir. Onunla siyaset, dürüstlüğü öğrenmiştir. Onunla siyaset, karşılıklı bir araya gelmeyi, konuşmayı ve tartışmayı bize öğretmiştir" diye konuştu.

Ecevit'in, halkının çıkarlarını sonuna kadar savunan bir devlet adamı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Halkın gönlünde, o halkın kara oğlanıydı. Halkın bağrına bastığı bir siyasetçiydi. Mütevazı, düzgün yaşadı. Son nefesine kadar halkına hizmet etti. Bizim görevimiz siyasal tarihimizin yetiştirdiği bu ender insana layık olmak. Onun ilkeleri bugün için de geçerli. Dün de geçerliydi, gelecek için de geçerli. Çünkü o diyordu ki 'Dünyada ne ezen olsun, ne ezilen olsun, insanca hakça bir düzen olsun.' Bugün de aynı kurallar bütün dünyada geçerli."

"KOŞULLAR BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZİ ZORUNLU KILIYOR"

Kemal Kılıçdaroğlu, Ecevit'in en büyük özelliklerinden birinin de halkın taleplerini yaşama geçirmek olduğuna işaret ederek, Ecevit'in, emeğe ve alın terine büyük önem verdiğini hatırlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı dönemde, 12 Eylül askeri darbesiyle işçilerin ellerinden alınan pek çok hakkı Bülent Ecevit'in geri verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Sendikal yaşamı, emeğin önemini o bu topluma öğretti. Bizim görevimiz onun çattığı yoldan ilerlemek. Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştırmak. Bunu kuşkusuz bölünerek, ayrışarak değil, bir araya gelerek yapmak zorundayız. Rahmetli Ecevit hem CHP'nin hem DSP'nin genel başkanlığını yaptı. Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar birlikte hareket etmemizi zorunlu kılıyor, beraber olmamızı zorunlu kılıyor. Bu ülkenin bütün aydınları, emekçileri, işçileri çağdaş uygarlık yolunda katkı vermek isteyen her kesimin desteğine ihtiyacımız var. O halkın kara oğlanıydı, bizim de devlet adamımız, önderimiz, liderimiz… Sosyal demokrasiye Türkiye'de kan veren liderimiz. O nedenle onu mezarının başında saygıyla anıyoruz."

Anma törenine, DSP'nin eski genel başkanlarından Zeki Sezer ile CHP eski genel başkanlarından Hikmet Çetin ve iki partinin yöneticileri, il ve ilçe örgütleri temsilcileri de katıldı.

Anma programı sırasında, dua okuyan imamın da iki partiye yönelik birlik mesajı vermesi dikkati çekti.