Eniz Orakcıoğlu

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu,  Yeni Bakış’a uyuşturucu kullanımı, başka ülkelerde alınan tedbirler, Denetimli Serbestik yasası, denetimler, komisyonun icraatları ve daha birçok konu başlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Hedef; kronik hale gelmiş önyargıları kırmaktı”

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun çalışmalarına değinerek şunları söyledi, “Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak,  belirlediğimiz strateji çerçevesinde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.  Gerçekleştirdiğimiz çalıştay ve yaptığımız bilimsel araştırmalar sonrasında, özellikle yaz dönemindemadde bağımlılığıyla mücadele konusunda toplumsal bilincin ve farkındalık düzeyinin yükseltilmesi yönünde birçok etkinlik düzenledik. Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’de gerçekleştirdiğimiz sosyal ve kültürel etkinliklere gençlerimizin ve halkımızın katılımı ve katkısı bizleri çok mutlu etti.Güçlerimizi birleştirdiğimiz oranda uyuşturucuya karşı toplumsal koruma zırhımızı güçlendirebileceğimizin bilinci içerisinde hareket ederek, yaptığımız tüm etkinliklerde paydaşlarımızı çoğaltarak yolumuza devam ettik. Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa Belediyeleri yanında özellikle Kıbrıs Alternatif Sporlar Derneği’nin büyük katkılarıyla düzenlediğimiz etkinliklerden çok olumlu geri dönüşler aldık. Komisyon olarak çok ciddi bir adım daha atarak bize başvuran ve iyileşme sürecine giren madde bağımlısı çocuklarımızı da bu etkinliklerimizde yer almasını sağladık.

Buradaki esas hedefimiz madde bağımlısı gençlere ve onların ailelerine karşı kronik hale gelmiş önyargıların bir nebze olsun kırılmasını sağlamaktı.”

“Bu çocukların utanacak bir şeyi yoktur”

Karaokçu, üzerine basa basa “Bu çocukların utanacak bir şeyi yoktur”, “Çocuğunun madde bağımlısı olması utanılacak bir şey değildir” mesajını topluma vermeye çalıştıklarını söyleyerek, “İyileşmekte olan çocuklarımız ve gençlerimiz katıldıkları tüm etkinliklerden başarı ile çıktılar. Çocuklarımızın yüreklerini dağladıkları uyuşturucu çamurunu söküp atarak, onların yüreklerindeki gerçek güzellikleri ortaya koymalarına fırsat yaratmaya çalıştık. Aslında onların yeniden normal yaşamlarına dönmelerine katkı sağladık. O kadar çok memnun kaldılar ki neredeyse bu etkinliklere katılan tüm çocuklarımız “Hiç bu kadar sahipleneceğimiz aklımıza gelmiyordu” diyerek Komisyonumuza teşekkür ettiler.Kendilerine güvenleri geldi, onların yeniden eğitim yaşamlarına dönmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile çok verimli bir çalışma ortamı yakaladık.Toplum olarak şunu çok iyi anlamamız gerekir. Bu çocuklarımıza sahip çıktığımız oranda, onları toplum yaşamını içinde rehabilite edebildiğimiz oranda uyuşturucuyla mücadelede başarı şansımız yükselecektir” şeklinde konuştu.

“Uyuşturucu tacirlerinin kucağına itiliyor”

Uyuşturucu tacirlerinin tuzağına çocukları, gençleri ve yaşamını bağımlı halde sürdürmek zorunda kalan ergen bireyleri dışlayarak toplum dışına itmenin onları yeniden uyuşturucu tacirlerinin kucağına itmek demek olduğunu vurgulayan Karaokçu, “Kucaklamadığımız, sahiplenmediğimiz, dışladığımız, okulundan ve işinden atarak toplum dışına ittiğimiz her gencin, bizim çocuklarımıza risk olarak dönebileceğiniz aklımızda çıkarmamamız gerekir.Bugüne “Kamu yararı”  öne sürülerek cezaevine atılan, okulundan atılan tek bir madde bağımlısını topluma kazandıramadık. Madde bağımlısı, yani hasta olan bir kişiyi cezaevine atmanın “kamu yararı” açısından ne faydası olduğunu birilerinin topluma anlatması gerekmektedir.Biz bu nedenle Madde Bağımlıları ve Kullanıcılarına Yönelik Denetimli Serbestlik Yasası’nın geçmesi gerektiğini savunduk. Bu yasa da Cumhuriyet Meclisi’nden oybirliği ile geçerek yürürlüğe girdi. Bu uyuşturucuyla mücadelede atılan en önemli ve tarihi adımlardan biri olmuştu” dedi.

“Portekiz, tüm uyuşturucuların kullanımına cezasızlık getirdi”

Karaokçu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Hala daha buna karşı çıkıp direnenlere karşı Portekiz örneğini vermem gerekiyor. Artık dünyada en yaygın kanı uyuşturucu bağımlılarının dünyayla tekrardan bağ kurabilmesine olanak sağlayan ve böylece bağımlılıklarını geride bırakmasına yardımcı olan bir sistem kurulması yönündedir. 15 yıl önce Portekiz Avrupa’da en fazla uyuşturucu problemi yaşayan ülkeydi, toplumun yüzde 1’i eroin bağımlısıydı. Uyuşturucuyla savaş politikası izlediler ve işler daha da kötüleşti. Bunun ardından radikal bir yol seçip tüm uyuşturucuların kullanımına cezasızlık getirdiler. Uyuşturucu kullanıcılarını bulup hapse atmaya harcadıkları parayı, onların yeniden toplumla ve kendi duygularıyla bağ kurabilmesi için kullandılar. Barınma haklarını güvence altına alıp, iş bulmalarını kolaylaştırarak bağımlıların hayatta bir amacı olmasını sağladılar. Bağımlıları sıcak bir ortama sahip kliniklerde ağırlarken, yıllar süren travmalarından ve suskunluklarından çıkarmak için yollar aradılar. İş kurmaları için krediler verdiler.

“Portekiz’deki bağımlılık oranı yüzde 50 düştü”

Karaokçu, açıklamalarını şöyle sürüdürdü; “British Journal of Crimilogy’de yayınlanan bir bağımsız araştırmaya göre, Portekiz’deki de-kriminalizasyonun ardından bağımlılık oranı sert bir düşüş yaşadı, ülkedeki toplam uyuşturucu kullanımı ise yüzde 50 azaldı. De-kriminilazisyon politikası o kadar başarılı oldu ki ülkede kimse eski sisteme dönmeyi tartışmıyor bile. De-kriminalizasyonun en büyük karşıtlarından olan, politika değişikliği öncesinde bunun ülkeye felaket getireceğini haykıran dönemin Uyuşturucuyla Mücadele Birimi Başkanı JoaoFigueria, tüm tahminlerinde yanıldığını ve dünyanın Portekiz’i örnek alması gerektiğini açıkladı. Dünyada yaşanan bu gerçeklere baktığımızda, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak, madde bağımlılarını cezaevine atmayarak toplum içinde rehabilite edip onları kazanmamız gerektiği yönündeki politikamızın ne kadar doğu olduğunu görebiliriz.”

Alo danışma hattı

Komisyon olarak göreve geldikleri günden bu yana en büyük hedeflerinin birinin de “Alo Danışmanlık Hattı”nın kurulması olduğuna değinen Karaokçu, “Şu anda yüzlerce anne, baba,  çocuğunun madde kullandığından şüphelenmesine karşın, bir danışmanlık hattı olmamasından dolayı bunu açıp paylaşamamaktadır. Komisyona birçok başvuru yapılmasına karşın, çok sayıda başvurmayan ailenin de olduğuna inanıyoruz. Bu hattın kurulmasıyla, bu yöndeki eksikliğimiz giderilmiş olacak. Bu hatta görevli kişiler, alanda uzman kişiler olacak. Başbakanımız Sayın Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş, Komisyonun çalışmalarına ciddi destek sağlamaktadır ve Danışmanlık Hattı’nın kurulmasına da çok olumlu bakmaktadırlar. Gerekli onayın alınmasından sonra önümüzdeki günlerde bu yönde ciddi bir adım atacağımıza inanıyorum” dedi.

“2017’de Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi hayata geçirilecek”

Toplumun en büyük beklentisinin Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulması olduğunu belirten Karaokçu, “ Bu konuda da Hükümetin ciddi bir kararlılığı vardır. Kalkanlı’dakiyarım kalmış otelin tedavi ve rehabilitasyon merkezine dönüştürülmesi yönünde bir karar alınmış bulunmaktadır. Buranın alt yapısının oluşturulması ve kadrosunun tamamlanmasına yönelik çalışmalar Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanımız Sayın Serdar Denktaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Hamza Ersan Saner tarafından yürütülmektedir. En geç 2017’nin başında Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin de hayata geçirileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu

“Güzelyurt’ta denetimler başlıyor”

Denetimlerin Komisyon olarak göreve geldikleri günden bu yanan en fazla önem verdikleri konular arasında olduğunu vurgulayan Karaokçu, “Özellikle okul çevrelerindeki market, kafe, internet kafe ve bet ofisler, bunun yanında gençlerin yoğun olarak gittiği disko ve barların denetimleri konusunda geçtiğimiz dönemde çok ciddi çalışmalar yürüttük. Özellikle bundan önceki Kaymakam Sayın Mehmet Envergil’in ciddi duyarlılığı sayesinde Girne’de gece ve gündüz çok ciddi denetimler gerçekleştirdik ve bu denetimler konusunda halkımızda çok olumlu geri dönüşler aldık. Girne’deki kadar olmasa da diğer ilçelerde de geçtiğimiz dönem denetimler yapılmıştır.Yeni hükümet döneminde aynı zamanda ilçe emniyet kurulu başkanı olan kaymakamlarımızla Başbakanlıkta bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda geçtiğimiz dönem yapılan denetimlerin değerlendirilmesi yapılırken, yeni dönemde çok daha ciddi ve sistemli şekilde denetimlerin yapılmasına yönelik kararlar üretildi.Güzelyurt Kaymakamı Sayın Teyfik Direnç, Komisyonumuz, Güzelyurt Polis Müdürü, Güzelyurt Belediyesi’nden temsilcilerin de katılımı ile bölgedeki bet ofis işletmecileri ve internet kafe sahipleriyle bir toplantı düzenledi. Oldukça verimli geçen bu toplantıda bet ofis işletmecileri ve internet kafe sahiplerine yasalara uymaları konusunda gerekli uyarılar yapıldı. Kendi sorunlarını aktarma fırsatı da bulan bet ofis işletmecileri ve internet kafe sahipleri, toplantıda memnun kaldıklarını ve düzenli denetim yapılmasını kendilerinin de istediğini özellikle vurguladılar. Güzelyurt bölgesindeki denetimlere Kaymakamımızın yapacağı planlama çerçevesinde önümüzdeki günlerde başlanacaktır. Diğer ilçelerde de denetimlerin önümüzdeki günlerde başlatılacağını söyleyebiliriz” dedi.

“Uyuşturucu eğitimi müfredatta girecek”

Madde bağımlılığı eğitimi konusunda bugüne kadar eğitim sistemimizde kalıcı ve ciddi adımlar atılmadığına dikkat çeken Karaokçu, “Biz göreve geldikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde madde bağımlılığı eğitiminin müfredata girmesi konusunda ciddi bir çalışma başlattık. Bu çerçevede Komisyon Üyemiz olan Prof. Dr. Sayın Mehmet Çakıcı’nın uzun yıllar önce hazırladığı “Kişisel ve Sosyal Becerileri Geliştirme Kılavuzu” yeniden gözden geçirilerek bir eğitim kitabı haline getirildi. Bu kitabın müfredata girmesi konusunda da gerekli adımlar geçtiğimiz hafta atıldı. 9’uncu Sınıflarda uygulamaya başlanan “Kişisel ve Sosyal Becerileri Geliştirme Kılavuzu” ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uyuşturucu eğitimi resmen müfredata girmiş oldu. Dünyada henüz birçok ülkenin başaramadığı bu adımı atmanın tarihi bir adım olduğuna inanıyoruz.Bu noktada Prof Dr. Mehmet Çakıcı yanında, Yrd. Doç. Dr. Asuman Bolkan’a, Okul Psikolojik Danışman Aysel Çeliktaşlılarve Uzman Psikolog Süreyya Geylan’a, ayrıca daha önceki Millli Eğitim Bakanımız Sayın Kemal Dürüst ve şimdiki Eğitim Bakanımız Sayın Özdemir Berova’ya sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonraki hedefimiz süratle ilkokul ve ortaokullara yönelik olarak başlattığımız eğitim programını tamamlayarak hayata geçirmektir”  diye konuştu.

“2 kişi başvuruda bulundu”

Karaokçu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Uyuşturucu Kullanıcı ve Bağımlılarına Yönelik Denetimli Serbestlik Yasası’nın geçmesinin ardından yasanın öngördüğü ve denetimli serbestlik sürecini yönetecek olan Denetimli Serbestlik Kurulu oluşturuldu. Denetimli Serbestlik Kurulu hafta içerisinde ilk toplantısını gerçekleştirerek gerekli planlamalarını yaptı. Şu ana kadar haklarında denetimli serbestlik kararı verilen iki kişi başvuruda bulunmuş bulunmaktadır. Biz en başta beridir söylediğimiz gibi Denetimli Serbestlik Yasası’nın çok ciddi yararlar getireceğine inanıyoruz.”

Mahkemede uyuşturucu suçları ön planda

Uyuşturucu suçlarında bir artış olduğunun gözlemlendiğini söyleyen Karaokçu, “Burada polisin yaptığı başarılı operasyonların da etkisi vardır. Mahkemelere de baktığımızda uyuşturucu suçlarının ön planda olduğunu görebiliriz. Madde kullanımı ile ilgili en sağlıklı veri yapılan bilimsel araştırmalarla alınabilir. Komisyon olarak 2015’te ilkokul, ortaokul, lise ve KKTC geneli olmak üzere 4 bilimsel araştırma yaptırdık. Buradan elde ettiğimiz veriler geçtiğimiz yıllara göre bir artış olduğunu ortaya koymuştur.  Bunun üzerine Komisyonumuzun önderliğinde atılan birçok adım oldu ve yeni adımlar da atılma aşamasındadır.Bunların sonuçlarının ne derce etkili olduğunu görmek ve bilimsel olarak  tespit yapmak için yeni araştırmalar planlamaktayız” şeklinde konuştu.

“Polisin icraatları toplumun beklediği düzeyde değil”

Karaokçu, sözlerine şu şekilde son verdi; “Polis Genel Müdürlüğü ile Komisyonumuz arasında verimli bir çalışma ortamı olduğunu söyleyebilirim.  Gerek yasal altyapı çalışmaları, gerekse gerekli koşullarda bilgi paylaşımı konusunda işbirliğimiz iyi noktadadır. Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü personeli büyük bir özveri ile görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Çok başarılı operasyonlar da gerçekleştirmektedirler. Buna karşın polisin bu konuda toplumun beklentisi düzeyinde yeterli olduğunu söylemek, sağlıklı bir değerlendirme olmaz.

Polisten uyuşturucu ile mücadelede beklenen başarının sağlanması için, talep ettikleri yasal ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi mutlaka gereklidir.Başbakanımız Sayın Hüseyin Özgürgün bu yasaların hazırlanması konusunda gerekli talimatı vermiş bulunmaktadır. Komisyon olarak Polis Genel Müdürlüğü ile işbirliğinde Teknik Takip Yasası; Kontrollü Teslimat Yasası ve Muhbir Kullanımı ile ilgili yasaların bir an önce hazırlanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Hedefimiz Yeni Yasama Yılı’nda bunları Meclis’ten geçirmektir.”