Özlem Çimendal

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, göreve geldiklerinde üç temel amaç üzerinde odaklandıklarını belirterek, bunları  yüzleşme, kabul etme ve çözüm olarak sıraladı.  Öncelikle yüzleşmeyi hayata geçirdiklerini ve bunun da  halkta farkındalık oluşmasının sevindirici olduğunu söyleyen Karaokçu, Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun ve Denetimli Serbestlik Yasası’nı olumlu gelişmeler olarak değerlendirdi.

“Değişen 3 hükümet de destek verdi”

Yüzleşmeden sonra kabule geçme aşamasının gerçekleştirilmeye başladığına vurgu yapan  Karaokçu, çalışmaları esnasında  3 hükümet değişmesine karşın komisyona  verilen destekten son derece mutlu olduklarını vurguladı. İleriki dönemlerde kurumsallaşma yolunda ilerleyeceklerine de  inanç belirten Karaokçu, “16-17 aylık dönemde ülkenin koşulları, mevcut sistem, bürokrasi, yanlış algılara rağmen  gelebildiğimiz en iyi noktaya geldik” şeklinde konuştu.

“Dünyada uyuşturucu bağımlısı çocuk ve gençleri cezaevine atma  kalmadı”

Denetimli Serbestlik Yasası üzerinden çok ciddi eleştirilere de maruz kaldıklarını anımsatan  Karaokçu, “Dünyada uyuşturucu bağımlısı çocuk ve gençleri cezaevine atma olgusu kalmadı. Biz halka doğruları ve yaptığımız çalışmaları anlattık” dedi.

“Mahkum edilen çocukları tekrar uyuşturucu tacirlerinin kucağına attık”

 Karaokçu, “Çocukları işledikleri ve cezasını çektikleri suçlarını aslında ömür boyu omuzlarında taşıyor. Bu sistemi kim nasıl isterse anlasın ama bugüne kadar bana göre şimdiye kadar yakalanıp, mahkum edilen çocukları tekrar uyuşturucu tacirlerinin kucağına attık, şimdi bu çocukları kendi işleri için kullanan çevrelerin elinden kurtararak tedavi ederek kazanacağız” ifadelerini kullandı.

“Rehabilitasyon merkezleri ağır bağımlılar için hizmet vermektedir”

Denetimli Serbestlik Yasanın meclisten  2 defa oybirliğiyle geçtiğini anımsatan Karaokçu, “Meclisten oybirliğiyle geçen bir yasa varsa herkes saygıyla karşılamalı ve elinden geldiğince katkı koyarak gerekliliğini yapmalı. Hiçbir yasa dört dörtlük değildir, komitede rahatsız olan herkes rahatsızlıklarını ortaya koydu ve gerekli değişiklikler de yapıldı. Polise ek külfet getirmeyecek, görevini aynı şekilde yapacak. Savcılık da aynı yolunu izleyecek. Tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin yetersiz olduğu söylendi. Bu çocukların zaten çoğu ağır bağımlı değil. Rehabilitasyon merkezleri ağır bağımlılar için hizmet vermektedir. Bu yasanın kapsamına girenler ayaktan tedavi olanlardır zaten” dedi.

“Çocuklar, gençler canavar gibi görülüp, ön yargılı davranılıyor”

Asıl üzerinde durulması gerekenin, bağımlı bireyleri yeniden aramıza kabul etmeye hazır mıyız noktası olduğunu ifade eden Karaokçu, çocukların gençlerin "Canavar" gibi görüp ön yargılı davranıldığını söyledi.

“Birileri el altından iş yaparak, bazı örgütlere aleyhte açıklama yaptırıyor”

KKTC’nin gelişen ve eğitimli bir toplum olmasına rağmen hala birilerinin  el altından değişime  direnç gösterdiğine dikkat çeken Karaokçu, “Bizim doğal olarak destek beklediğimiz kurumlarla  birilerinin el altından iş yaparak, bazı örgütlere açıklama yaptırması doğru değil. Bu zihniyet belki biraz yıpratacak ama onlar da zaman içerisinde eriyecekler” ifadelerini kullandı.

“Uyuşturucu bağımlısı olmak utanılacak bir şey değil”

Komisyonunun göreve başladığı günden bu yana  gönüllü destek vermek isteyenlerin olduğunu görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini kaydeden Karaokçu, “Mevcut olumsuzluklara rağmen birçok çocuk ve aileye el uzattık. Bataktan kurtardığımız liseli çocuklarımız da oldu. Kabullendik, gerekli tedavi sürecine destek ve psikolojik destek verdik. Uyuşturucu bağımlısı olmak utanılacak bir şey değil. O çocukların utanacak hiçbir şeyi yoktur. Bu çocuklarla düzenlediğimiz etkinliklerle toplumun önüne çıktık” dedi.

"Bazı okul yönetimleri hoş görülü değil"

Karaokçu, mücadelelerinin uyuşturucunun tehtit ettiği liselerde  de devam ettiğini vurguladı.

“Yasadan birinin yararlanmış olması memnuniyet verici”

Yasanın ön gördüğü kurallardan birinin Denetimli Serbestlik Kurulunun oluşması ve bu kurulun çalışmasını denetleyen tüzüğün olduğunu ifade eden Karaokçu, “Biz bu kurulun oluşması ve sistemin oturması için, bu tarz çocukların davalarının ertelenmesinin beklerdik. Geçtiğimiz günlerde  Denetimli Serbestlik Yasasından bir genç  yararlandı ve çok mutlu olduk” şeklinde konuştu.

“Fırçalarla Hayata Dönüş”

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu olarak, uyuşturucunun kötü etkilerini konu etmek yerine sosyal aktiviteler ve sporsal faaliyetlerde bulunduklarından da bahseden Karaokçu, “Etkinlikleri hep çocuklarla birlikte gerçekleştirdik. Nilgün Güney hocamız da bize yardımcı oldu ve bu çocukları atölye öğrencileriyle birlikte çalışma ortamı yarattı ve 2 ay içerisinde sergi çalışması gerçekleştirdiler. Yüreklerindeki karanlıkların yerine güzellikleri çıkardık dışarı. Toplum olarak dışlanan çocukları topluma kazandırmaya çalıştık. Serginin adını Da Fırçalarla Hayata Dönüş koyduk. Dalış, bisiklet sürüşü ve daha birçok aktivite gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.