Ceren Özbil

Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun yönetim ve işletmesi konusunda henüz bir karar alınmaması nedeniyle su denize akıtılıyor. Bu suyun bölgelerine ulaşmasını bekleyen belediye başkanları ise hükümetin artık bu konuda karar almasını bekliyor.

Havadis’e konuşan Çatalköy, Değirmenlik, Mehmetçik ve Lefke Belediyeleri başkanları Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun ülke için önemine işaret ederek, hükümeti suyun yönetimi ve işletmesi konusunda karar almaya davet etti.

Belediye başkanları karar alınmasını bekliyor

Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu hükümetin karar almaması nedeniyle şu anda suyun boşa akıp gittiğini, Mehmetçik Belediye Başkanı Mehmetçik ve Mehmehçik Belediyesi’ne bağlı köylerde su sıkıntısı yaşanıp bu uyun bölgelerine ulaşmasını beklediklerini ve Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal ise bir karar alınmasını beklediklerini anlattı. Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya ise Lefke Beldesi’nin Türkiye’den gelecek suyun dağıtılacağı bölgeler arasında yer almamasına rağmen, bu suyun diğer bölgelere dağıtılmasıyla Lefke bölgesinden diğer bölgeler  için artık su alınmayacağını belirtti.

Hulusioğlu: Bilgi kirliliği var

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Türkiye’den KKTC’ye gelen su konusunda bir an önce her iki tarafında bütün paydaşları ile konuya eğilmesi gerektiğini söyledi. Bir karar alınması için geç bile kalındığını söyleyen Hulusioğlu, “Bu sorunu çözmek istiyorsak, istenilen noktaya ulaşılabilmesi için hem mali hem de teknik düzeydeki kabiliyetlerin ortaya konulması gerekiyor” dedi. Hulusioğlu ortamın boş bırakılması durumunda bilgi kirliliğinin devam edeceğini söyledi.

“Hükümet ortakları hem fikir olmalı”

Halkta da bu konu ile ilgili huzursuzluk olduğunu dile getiren Hulusioğlu, acilen hükümet ortaklarının bir araya gelerek ortak bir karar alması gerektiğini anlattı. Hulusioğlu aksi takdirde farklı görüşler ve fikirlerin var olmaya devam edeceğini belirterek ortak bir politika olması gerektiğine vurgu yaptı.

“Belediyeler başka hükümet başka söylüyor”

Su işletmesi ile ilgili belediyelerin başka hükümetin başka söylediğine dikkati çeken Hulusioğlu hatta belediyelerin kendi içinde farklı söylemler olduğunun altını çizdi. Hulusioğlu konunun muhatabı hükümetse hükümetin, Doğal Kaynaklar Bakanlığı ise doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın oturup bir karar vermesi gerektiğini belirtti. “Karşı tarafın karşına proje ile çıkmalıyız” diyen Hulusioğlu, karşı taraftaki dinamikler karşısında güçlü görünmemiz gerektiğini ifade etti.

“Su boşa akıyor”

Kış boyunca ülkede bir damla yağmur yağmadığını kaydeden Hulusioğlu, henüz bir karar alınamaması nedeniyle de Türkiye’den gelen suyun denize aktığını hatırlattı. Hulusioğlu, su projesinin önemine işaret ederek yöneticilerin bütçe görüşmelerinin hemen ardından su konusunu ele alması gerektiğini belirtti.

“Hükümet net tavrını ortaya koymalıdır”

Hükümetin net tavrını ortaya koyması gerektiğini söyleyen Hulusioğlu, şu ifadeleri kullandı:

Doğru bilgi vatandaşa tek ağızdan verilmiyor. Ortada bir bilgi kirliliği var. Belediyeler arasından bile farklı görüşler var. Hükümet ortakları acilen bir araya gelip suyun nasıl işletileceği konusunda hemfikir olmalıdır. Bu şekilde kamuoyuna net bir açıklama yapılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuda tavrı nettir. Ancak bizde ayni ciddiyeti göremiyorum.

“Projenin önün tıkıyoruz”

Su projesinin içme kullanma suyu olarak kullanılması, suyun arıtılıp tarımda kullanılması ve yağmur drenaj suyunun tarımda kullanılması olmak üzere 3 bacaktan oluştuğunu kaydeden Hulusioğlu, böyle ciddi bir projenin plansızlık ve programsızlıkla önünün tıkandığını belirtti. Hulusioğlu ayrıca ortaya net bir plan konulmadığı için şu anda belediyeler ve devletin yaptığı alt yapı ve üst yapı yatırımlarının boşa gideceğini söyledi ve “Asfaltlayıp yaptığımız yollar, proje çalışmaları yapılırken yeniden kazılacak. Ayni durum devletin yatırımları içinde geçerli” dedi.

Sarıçizmeli: Su kaynaklarımız kısıtlı

Mehmetçik Belediyesi Başkanı cemil Sarıçizmeli, su konusunun hükümetin takip ettiği bir süreç olduğunu söyledi ancak bir an önce bu konudaki sorunların aşılıp suyun dağıtımına geçilmesini beklediklerini kaydetti.

Mehmetçik ve Mehmetçik Belediyesi’ne bağlı köylerde ciddi anlamda su sıkıntısı yaşandığına işaret eden Sarıçizmeli, belde de su kaynaklarının az olduğunu anlattı. Sarıçizmeli hem bölgede tarımsal alanda kullanma hem de içme ve kullanma suyuna ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kaya: Lefke kapsam dışında

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya Lefke Beldesi’nin Türkiye’den gelen suyun dağıtılacağı alanın dışında olduğunu söyledi. Ancak şu anda Lefke’den diğer bölgelere de su gönderilmesi nedeniyle Lefke’deki suyun azaldığına işaret eden Kaya, bu suyun bölgelere dağıtılmaya başlaması ile Lefke Beldesi’nde kalan suyunda artacağını belirtti.

Işısal: Su yönetimi ile ilgili görüşmeler devam ediyor

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal, Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun önemine işaret etti ve bu suyun işletmesi ile BESKİ’nin sunduğu bir proje olduğuna vurgu yaptı. Bu konuda hükümetin görüşmelerinin devam ettiğine dikkati çeken Işısal, kendilerinin de bu süreci takip ettiklerini ifade etti.