Yüksek Adliye Kurulu, bazı açıklamalarından dolayı Sağlık Bakanı Salih İzbul’u eleştirdi ve  tüm kesimleri Anayasa, yasalar ve yargı kararlarına saygılı olmaya davet etti.

Sağlık Bakanı Salih İzbul’un  doktorların ikinci iş yasağıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili “Anayasa Mahkemesi kararını uygularsam ortaya kaos çıkar, bu riski neden göze alalım” açıklaması yaptığını belirten Yüksek Adliye Kurulu, “Anayasa’nın 136’ncı maddesinin (3)’üncü fıkrası, Yasama ve Yürütme organları ile Devlet Yönetimi makamlarının, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduklarını belirtmektedir.  Bu durumda Sayın Bakanın açıklamasının en hafif deyimle, çok talihsiz  bir açıklama olduğunu söylemek gerekir” dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Yüksek Adliye Kurulu, yargının, verdiği kararların uygulanmaması halinde resen işlem yapmadığını; ancak mahkeme emrine riayetsizlik olduğu nedeni ile şikayetçi tarafın müracaat etmesi halinde Mahkemenin karar verip gerekli müdahalede bulunduğunu kaydetti.

Yüksek Adliye Kurulu açıklamasında şunları ifade etti:

“6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası ile ilgili  Anayasa Mahkemesinin kararının uygulanmaması nedeni ile Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu vasıtası ile Yargıtay’a, Asli Yetki olarak, 3/2/2015 tarihinde dava dosyalanmıştır. Yargıtay’ın huzurunda dinlenmek üzere 31/3/2016 tarihine tayinli Yargıtay Asli Yetki 1/2015 numaralı bu davada Sayın Bakan Davalı No:1’dir. 

9/1976 sayılı Mahkemeler Yasası madde 52(1)(c) altında yargısal işlemlerin askıda veya kararlaştırılmamış olduğu sırada, işlemi yanlış aksettiren veya işlemin adil bir şekilde görülmesine halel getirici nitelikte olan veya adaletin seyrini engelleyen veya geciktiren veya işlerin huzurunda yapıldığı veya yürütüldüğü kişinin otoritesini küçük düşürücü nitelikte konuşma yapması veya harekette bulunması suç sayıldığı halde Sayın Bakanın böyle bir açıklama yapması anlaşılır değildir.”