CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs sorununu her zaman bir milli dava olarak gördüğünü ancak Kıbrıs sorununda insan hakları boyutunun da  bulunduğunu ve Kıbrıs sorununun bu yönünün dünyaya yeteri kadar anlatılamadığını söyledi.

İNSAN HAKLARI

Karayalçın, “Konunun insan hakları yanını yeterince dile getiremedik şimdiye kadar. Belki, siz de getiremediniz, biz de getiremedik. Eğer Kıbrıs sorununu milli davamız olmasının yanısıra bir insan hakları sorunu olarak dünya kamuoıyuna duyurabilseydik, belki sorunu daha iyi anlatmış oldurduk” dedi.

Kıbrıs sorunu ile ilgili dış dünyanın bilgi eksikliğinin yanında başka mülahazaların da bulunduğunu bilen bir siyasetçi olduğunu kaydeden Karayalçın, “İşin bir de iktisadi yönünü seslendirebilmeliydik. Pazarı olmayan bir ülkenin ekonomisinin de olamayacağını ifade edebilmeliydik”  dedi.

GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELERİNDEN DE OLUMLU MESAJLAR

Kıbrıs’ta bir çözüme varılma olasılığıyla ilgili olarak olumlu mesajlar almakta olduğunu dile getiren Karayalçın, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nı ziyarete gelen Birleşmiş Millettler Güvenlik Konseyi üyelerinin temsilcilerinden de olumlu mesajlar almaya başladığını kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler ile Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin de hayırlı olması ve Kıbrıs sorununun çözülmesi dileklerini dile getiren Karayalçın, CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu’nun da selamlarını iletti.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise özgür ve rahat bir yaşam insanın en doğal hakkı olmasına rağmen Kıbrıslı Türklerin 1963 ile 1974 yılları arasında bu haklardan mahrum edildiğini, bugün yeniden başlayan çözüm müzakelerleriyle adada “iki halkın da mutlu olacağı, adil ve kalıcı bir çözüm” bulunmasını arzuladıklarını kaydetti.

Siber, Kıbrıs Türk insanının hem kendi ülkesinde hem de dünyada barıuş görmeyi arzulayan bir halk olduğunu söyledi.

Görüşmede ziyaretin anısına karşılıklı hediyeler de verildi.