Suna Erden

Anayollar ve şehir içi yollarında aydınlatmadan, temizliğe, yol çizgilerinden, bilgilendirici levhaların eksikliğine kadar birçok sorun bulunuyor. Özellikle yol aydınlatmalarında sık sık sorun yaşanırken, Lefkoşa’da Dr. Burhan Nalbantoğlu yolunun Ortaköy ışıklarına kadar olan kısmındaki aydınlatma lambaları aylardır çalışmıyor. Yine bir ayı aşkın süre devre dışı kalan Girne-Lefkoşa anayolunun ciklos mevkiindeki aydınlatma ışıkları daha birkaç gün önce faaliyete sokulurken, Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, yaşanan aksaklıkların nedeninin hem bütçe hem de personel eksikliği olduğunu ifade etti. 

Star Kıbrıs’a konuşan Erduran, Karayolları Dairesi’nin anayollardaki aydınlatma ve bakımından, Kıb-Tek’in ise şehir içi ve köylerdeki aydınlatma ve bakımından sorumlu olduğunu ancak Karayolları Dairesi’nde görev yapan tek teknisyenin adada 75 elektrik sayacı ve yaklaşık 8000 armatüre bakım yapmakla yükümlü olduğunu açıkladı. Erduran, ayrıca yolların güvenli hale gelebilmesi için önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. 

TEK BİR KİŞİ TÜM ADAYA BAKIYOR 

Star Kıbrıs’a konuşan Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, anayollar ve şehir içi yollarda birçok eksiklikler olduğunu ifade ederek, Karayolları Dairesi’nde tek bir elektrik teknisyeni olduğunu, bu kişinin adada 75 elektrik sayacı ve yaklaşık 8000 armatüre bakım yapmakla yükümlü olduğunu ifade etti. Yolların gece gündüz demeden bakıma ihtiyacı olduğunu kaydeden Erduran, tek bir kişi ile işlerin yürüyemeyeceğini hem gece hem de gündüz için bir ekip olması gerektiğini dile getirdi. Erduran, “Yollarımızın güvenli olması için her birime önemli görevler düşüyor” dedi. 

BÜTÇE YETERLİ DEĞİL 

Erduran, Karayolları Dairesi’nin bütçesinin 50 milyon TL olduğunu ifade ederek, “Bu tutarın büyük bir kısmı personel maaşlarına gitmektedir. Ancak daire olması gereken personel sayısından yüzde 50 eksik personelle çalışmaktadır. Hem bütçe miktarının hem de personel sayısının artırılması gerekmektedir. Ancak Maliye Bakanlığı talep edilmesine rağmen yeterli bütçe ayırmamaktadır. Yeterli personel olmadığı için de Karayolları Dairesi sorumluluğunda bulunan işleri tam olarak yerine getirememektedir” ifadelerini kullandı. Erduran, personel eksikliğinin yanı sıra bütçede de sıkıntı olduğunu, yol yapım bakım ve trafik güvenliği bütçesinin gerekenden çok az olduğunu belirterek, “Karayolları Dairesi ister Maliye Bakanlığı keser” dedi. 

KIB-TEK BAKIM YAPMIYOR 

Şehir içindeki aydınlatma lambalarındaki sorunlara da değinen Erduran, Kıb-Tek’in aydınlatmaları belediyelerden aldığını ancak gerekli özen ve bakımı yapmadığını dile getirdi. Erduran, “Yolların ışıklandırılması hayati önem taşımaktadır. Yol ve trafik güvenliği için aydınlatma şarttır. Bu nedenle aydınlatmalardan sorumlu olan birimler üstüne düşeni yapmalı ve hatta arızaları hemen giderecek hazır bir ekip bulundurmalıdır” ifadelerini kullandı. 

MAKİNA VAR PERSONEL YOK 

Yollardaki yönlendirici ve bilgilendirici çizgilerin çoğunun silinmesine rağmen yenilenmemesi konusuna da değinen Erduran, Karayolları Dairesi’nde çizim için gerekli makinanın olduğunu ancak yeterli personel olmadığını söyledi. Erduran, Karayolları Dairesi bünyesinde sürekli bir trafik ekibi olmasının şart olduğunu dile getirdi. 

BELLİ BİR HIZDA TELEFONLAR BLOKE EDİLMELİDİR 

Erduran, yolların güvenli hale gelmesi için birçok önlem alınması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehir planlama ve bölge belediyeleri anayollarda servis yollarını dizayn edip uygulamalıdır. Yollara her noktadan giriş çıkış olmamalıdır. Karayolları Dairesi oto korkuluk ve yol boyu ağaçlandırma yapamayacak vaziyettedir. Bu konuda yasal düzenleme gerekmektedir. Görevde olduğum süre içerisinde bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’na rapor yazmıştım. Ayrıca yol güvenliği için yol kenarlarındaki reklam levhaları sökülmelidir. Öte yandan cep telefonları araç 10 km saat hıza gelince bloke olmalı, sadece 155, 112gibi acil numaralara açık kalmalıdır. Motorların hızları da yol sınıfına göre salon araç hızına eşitlenmelidir.” 

HER YÖNÜ İLE ELE ALINMALI 

Erduran, yolların temizliği ve çevre düzenlemesinin belediyelerin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek, turizm ülkesi olan KKTC’nin yollarının temizlik bakımın şart olduğunu vurguladı. Erduran, yolların temizliği, aydınlatması, levhaları ve diğer yönleri ile tam teşekküllü ve güvenli olması gerektiğini vurguladı.