Deniz Abidin

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Lefke'nin 6'ncı ilçe olmasına destek verdiklerini ifade ederek, oluşturdukları Lefke Platformu çatısı altında Lefke'nin ilçeleşmesi için eksikliklerin tamamlanması için mücadele ettiklerini belirtti. Karlıtaş, 1974 yılı öncesinde Lefke'nin bir merkez olduğunu anımsatarak, bölgenin önemini daha sonraları ise kaybettiğini kaydetti. Karlıtaş, Lefke'nin köyleştirildiğini, dernek olarak isteklerinin Lefke’nin yeniden hak ettiği yere gelmesi olduğunu söyledi. Karlıtaş, Lefke'de mevcut bir altyapı olduğuna dikkat çekerek, Lefke Belediyesi’nin ise  Kıbrıs'ta kurulan en eski Türk belediyesi olduğunu belirtti. Karlıtaş, iyi bir yapılanma ile Lefke’nin yeniden 6'ncı ilçe olması gerektiğini söyledi.

"İyi bir planlama ile Lefke merkez olabilir"

Karlıtaş, Lefke'nin Türk bölgesi olduğunq dikkat çekerek, devam etmekte olan Kıbrıs müzakerelerinde verilecek olan bölgeler arasında yer almadığını hatırlattı. Karlıtaş,  olası bir çözümde güçlü bir Lefke'ye ihtiyaç olduğunu vurguladı. İyi bir planlama ile Lefke'nin bir merkez olabileceğini ifade eden Karlıtaş, müzakerelerin güçlü bir Lefke ile yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Güzelyurt-Lefke sahil şeridi Kuzey Kurucu Devleti'ne ait olmalı"

Karlıtaş, şunları söyledi, "Lefke bütün Batı bölgesinin ve özellikle Dillirga denilen bölgenin merkezi olabilir. Bizim bir diğer hassas olduğumuz nokta CMC mallarının kullanımıdır. Kıbrıs sorununda bunun özel yeri olmalıdır. Güzelyurt Lefke arasındaki sahil şeridi ise mutlaka Kuzey Kurucu Devleti'ne ait olmalıdır. Lefke halkı anlaşma metnini görmeden tavır belirlemek istemiyor. Ne evetçidir, ne de hayırcıdır. Olası bir anlaşma metnini gördükten sonra hedef belirleyecektir. Bizim gözlemlerimize göre Lefke halkında olumlu bir hava mevcut ancak hayalci değil, gerçekçiyiz. Anlaşma metnini merakla bekliyoruz"

"Öğrenci nüfusu ekonomik ve sosyal anlamda katkı sağlıyor"

Karlıtaş, Lefke'nin geçmişte çok göç veren bir kasaba olduğunu ifade ederek, üniversitenin açılmasıyla birlikte bazı turizm yatırımlarının gelmesi ve tarımsal potansiyelin gelişmesiyle birlikte Lefke'nin bugün nüfusunu koruduğunu, hatta nüfusta artışın başladığını  söyledi.

Karlıtaş, Lefke ve on iki köyün nüfusunun 12 bin dolayında olduğunu belirterek, bölgede 9 bin öğrencinin olduğuna vurgu yaptı. Karlıtaş, öğrencinin Lefke bölgesine hem ekonomik hem de sosyal anlamda katkı sağladığını kaydetti.

"Lefke'nin geleceği özel ilgi turizmindedir"

Karlıtaş, Lefke'de yeni bir madenciliğe karşı olduklarını belirterek, CMC maden alanının kabul edilebilir yöntemlerle şeffaf bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Karlıtaş, bölgenin turizm açısından, tarihi, kültürü ve doğal değerleri açısından  son derece zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bölgenin eksiğinin planlama olduğuna değinen Karlıtaş,  merkezi yönetimin Lefke'ye daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini kaydetti.

Karlıtaş, "Kapsamlı Lefke turizm gelişim planı hazırlanıp kırsal turizm ve bölgesel turizm anlamında bölgenin gelişmesi gerekiyor. Lefke'nin geleceği özel ilgi turizmindedir"diye konuştu.