Karpaz’da sahile yapılan bungalovlar ile ilgili İskele Kaza Mahkemesinin hafta içinde bungalov işletmecileri, Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan aleyhine açılan Eski Eserler ve doğal sit alanı içerisinde izinsiz müdahalede bulunmak, Çevre Yasası’na aykırı olarak, ekolojik etki ve görüş değerlendirme raporu almadan inşaat yapmak ve yollar ve binalar yasası altında yetkili makamdan izin almaksızın inşaat yapmak suçlamalarından mahkum etmesi üzerine dün Karpaz’da eylem vardı.

Bungalov işletmecileri, Karpaz’da sahile yapılan bungalovlar ile ilgili İskele Kaza Mahkemesi’nin mahkumiyet kararı üzerine eylem yaptı. Dipkarpaz Köyü girişinde toplanan işletmeciler, orada pankart açıp konuşma yaptılar ve bungalovlarının yıkılmasına karşı çıktılar.

“YETKİLİLERİN 20 YILDIR AKILLARI NEREDEYDİ”

Yıkımları gündemde olan ve daha süreci devam eden bungalovların işletmecileri dün eylem yaptılar. Bu eylemlerin devam edeceği belirtildi. Detay’a konuşan eylemi organize edenlerden bungalov işletmecisinin oğlu 23 yaşındaki Özgür Erdoğan, “yetkililerin 20 yıldır akılları neredeydi. 20 yıldır bu tesisi çalıştırıyoruz. Onca emek ve para harcadık, bugüne kadar akılları neredeydi” diye sordu. Özgür Erdoğan, bu 14 tesiste yaklaşık 100 kişinin çalıştırıldığına dikkat çekti ve Karpaz halkının ekmeği ile oynandığını söyledi. Eylemde okunan basın açıklamasında şöyle denildi:

“ALTINKUMSAL’IN TÜRKİYELİ BİR ŞİRKETE VERİLDİĞİ SÖYLENTİSİ”

“Bizler 40 yıldır bu topraklarda yaşayan Dipkarpazlılar olarak, köyümüzün yol, elektrik ve sağlık sorunları başta olmak üzere, tüm cefasını çekmekteyiz. Bizim tesislerimiz burada olduğu sürece Karpaz baki kalacaktır. Aksi taktirde sermayenin eline geçecek ve 5 yıldızlı devasa otellerle beton yığınına dönüşecektir. Altınkumsal’ın Türkiyeli bir şirkete verildiği söylentisi bizleri ciddi şekilde rahatsız etmektedir. Bizim çevreye duyarlı ahşap yapılarımız, böyle bir projenin önünde en büyük engel olurken, maalesef çevreci geçinen bazı marjinal gruplar, piyon olmayı tercih etmişlerdir.”

“BUNLARIN ÜZERİNE NİYE GİDİLMİYOR?”

“Karpaz Milli Parkı içerisinde, Çevre Dairesi’nin yaptırdığı betonarme yapılar, 6 yıldır yarım kalmış, görüntü kirliliğinden başka bir özelliği olmayan ucube binalardan haberiniz var mı? Girne, Mağusa ve İskele Boğazı’nda denizin 50 metre içerisine kadar beton dökülerek yapılan restoranlarla ilgili herhangi bir eylem yaptınız mı? Emirname olan başka bir bölgede ağaçların kesilip dozerle düzeltildikten sonra tepeye yapılan ilginizi çekiyor mu?”

“VATANDAŞLARIN TATİL HAKKINI ELLERİNDEN ALAMAZSINIZ”

“Şehir havasından, trafiğinden ve iş yoğunluğundan bunalan, Lefkoşalı, Mağusalı, Girneli ve Güzelyurtlu kardeşlerimizin Karpaz’da tatil yapıp dinlenme haklarını elinden alamazsınız. Vatandaşlarınızı yurtdışı tatiline zorlayamazsınız. Sermayenin ultra lüks otellerinde, casinodan 3 bin dolarlık oyun ciplerinin alınmasının zorunlu kılındığı bir ortamda, Karpaz’daki bu tesislerin değerinin iyi anlaşılması gerekir.”

“1000 KKTC VATANDAŞININ TATİL YAPTIĞI BİR YER”

“Her hafta sonu yaklaşık bin KKTC vatandaşının gelip, haftanın tüm yorgunluğunu attığı bu tesisler hakkında vatandaşların görüşüne önem verilmesi ve mahkemenin halkın görüşünü alması gerektiğini düşünüyoruz.”

“DAVADA KRİTİK GÜNLER”

Bilindiği gibi, Karpaz bölgesinde, ‘Şelonez, Zafer Burnu Manastır Bölgesi ve Altınkumsal’ mevkiinde, sit alanı olarak ilan edilip, koruma altına alınan bölgelerde, yetkili makamdan izinsiz inşaat veya mevcutlara izinsiz ekleme yapıldığı ile ilgili açılan dava sürüyor.

Eski Eserler ile Çevre Koruma Dairesi’nin şikâyeti üzerine Karpaz bölgesinde, kaçak inşaat yapıldığı gerekçesiyle 10’u aşkın işletmeciye dava açılırken, iki yıl süren dava neticesinde, bungalovların yıkım kararının verileceği düşünülüyor.

“KARAR 10 TEMMUZ’DA”

Yeni İskele Kaza Mahkemesinde uzun zamandır devam eden Karpaz bölgesindeki bungalovlarla ilgili kararı hafta içinde mahkemede açıklandı. Onlarca kişiye açılan davalardan 2 tanesiyle ilgili karar mahkûmiyet yönünde oldu. Zanlılar Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan aleyhine açılan 4 davadan 3 tanesinden mahkûmiyet kararı verilirken, 1 davadan beraat verildi. Mahkûmiyet kararının ardından cezaların takdir edilip açıklanacağı 10 Temmuz gününe kadar her iki zanlının da 3 gün süreyle tutuklanması emrini veren mahkeme, zanlı Gültekin Erdoğan’ın sağlık durumunu göz önünde bulundurarak, Erdoğan’ın tutukluluğunu iptal etti. Diğer zanlı Burhan Kalın ise, mahkeme kararı açıklanana kadar 3 gün süreyle tutuklandı.

Rana SARRO