MAHKÛMİYET KARARI

Karpaz’da sahile yapılan bungalovlar ile ilgili dün İskele Kaza Mahkemesi önemli bir karar çıktı. İki davalı aleyhine açılan 4 davadan 3 tanesinde mahkûmiyet kararı çıkarken, işletmecilerin 3 gün tutuklanması için verilen karar ise davalıların avukatı Öner Şerifoğlu’nun tepkisine neden oldu.

YIKIM GÜNDEMDE

İskele Kaza Mahkemesi’nin kararı henüz açıklanmazken yıkımın gündemde olduğuna işaret ediliyor. Tam 2 yıldır süren dava Eski Eserler ile Çevre Koruma Dairesinin şikâyeti üzerine açılmıştı. Karpaz bölgesinde kaçak inşaat yapıldığı gerekçesi ile 10’u aşkın işletmeciye dava açılırken bunlardan yalnızca 2 tanesi için mahkûmiyet kararı çıkmış oldu.

Oshan SABIRLI

Dipkarpaz bölgesinde 10’u aşkın bungalov işletmecisine, kaçak olarak inşaat yapıldığı gerekçesi ile ilgili 2013 yılında başlatılan mahkeme sürecinde dün bir ilk olarak mahkûmiyet kararı çıktı ve bir de tutuklama yaşandı.

Şelonez, Zaferburnu Manastır bölgesi ve Altın Kumsal mevkiinde Bakanlar Kurulu tarafından sit alanı olarak ilan edilip koruma altına alınan bölgelerde, yetkili makamdan izinsiz inşaat veya mevcut inşaatlarına izinsiz ekleme yapıldığı gerekçesi ile devam eden süreçte önemli bir gelişme yaşandı. İşletme sahiplerine “sit alana müdahale” ve “Çevre ve Koruma Dairesinden izinsiz yapı yapmak” gibi suçlamalar ile Eski Eserler Dairesi ve Çevre Dairesinin polise şikâyette bulunması üzerine başlayan süreçte ilk 2 dava kısmen sonuçlandı.

Çevre Dairesi ve Eski Eserler Dairesinin şikâyeti ve Savcılığın mahkemeye yaptığı başvuru neticesinde dün İskele Kaza Mahkemesinde önemli bir mahkûmiyet kararı açıklandı. Açılan 4 davanın 3 tanesi davalıların aleyhine, 1 tanesi ise lehine sonuçlandı.

Mahkeme dün Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan için 3 gün tutuklama kararı verirken, Erdoğan’ın sağlık nedenleri göz önünde bulundurularak tutuklanmaması onaylandı.

NELER YAŞANDI?

2013 yılında başlayan mahkeme sürecinde, özellikle son 3 ayda çok yoğun duruşmalar gerçekleşti. Dün ise mahkemenin kararı açıklandı. Mahkeme zanlıları üç davadan mahkûm ettiğini, bir davadan ise beraat ettirdiğini kaydetti. Davalıların avukatı Öner Şerifoğlu ise ceza verilmeden önce mahkemeye, Anayasaya Aykırılık iddiasını sundu. Mahkeme davalıların iddiasını kabul eder ise dava Anayasa Mahkemesine sunulacak.

4 DAVA AÇILDI

Çevre Dairesi ve Eski Eserler Dairesinin şikâyeti ve savcılığın mahkemeye yaptığı başvuru kapsamında davalılara 4 dava okundu. Eski Eserler ve doğal sit alanı içerisinde izinsiz müdahalede bulunmak, Çevre Yasası’na aykırı olarak, ekolojik etki ve görüş değerlendirme raporu almadan inşaat yapmak ve yollar ve binalar yasası altında yetkili makamdan izin almaksızın inşaat yapmak suçlamalarının yanı sıra, Sahilleri Koruma Yasası altında yüz metrelik sahil veya kıyı şeridinde inşaat yapmak suçlamaları ile davalılara dava okundu.

Bu davalardan ilk üç tanesi davalıların aleyhine sonuçlanırken, mevcut bungalovların, 100 metrelik sahil veya kıyı şeridinde olmadığı gerekçesi ile 4. Dava düştü.

TUTUKLAMA KARARINA TEPKİ

Detay Gazetesine açıklama yapan davalıların avukatı Öner Şerifoğlu müvekkili Burhan Kalın İçin verilen mahkûmiyet kararını anlamadığını kaydetti. Şerifoğlu tutuklama ile ilgili kendi kişisel yorumunun, mahkemenin kararsızlığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Şerifoğlu, 30 yıllık meslek hayatında, müvekkili için verilen tutuklamanın, Anayasa Mahkemesi'ne havale talebi aşamasında görmediğini kaydetti. Şerifoğlu, bunun hiçbir hukuki nedenini düşünemediğini ve geçmişte de benzer bir hukuki karar duymadığının altını çizdi.

Şerifoğlu, kararın Anayasa Mahkemesi'ne havalesini talep ettiğini ifade ederken İskele Kaza Mahkemesinin 10 Temmuz günü, davanın ve Anayasa Mahkemesi'ne havale edip etmeyeceğine karar vereceğini söyledi. Şerifoğlu “cezanın açıklanacağı zaman, yani davanın bittiği ve cezanın açıklanacağı gün arasında sanığın tutuklaması uygulaması vardır. Anayasaya havale kararı okunacaksa, zanlının tutuklanması kararı yoktur. Sanığın birisine sağlık nedenlerinden dolayı bu karar verilmedi ama Burhan Kalın ile ilgili hukuki bir durum yoktur” ifadesini kullandı.