Eniz Orakcıoğlu

Karpuzun fiyatı tavan yaptı. Kilosu 2 ve 2 buçuk TL’den satılan karpuzun yeni fiyatı vatandaşları şok etti. Karpuz yemek isteyen vatandaşlar bir karpuz için 15-20 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Yeni Bakış’a konuşan seyyar satıcı Mehmet Şanlıer, karpuzun neden pahalı olduğunu anlatı. Birinci sebebinin kuraklık ve kuyulardaki suyun bitmesi olduğunu söyleyen Şanlıer, diğer bir sebebin ise bu sene geçtiğimiz yıl karpuzların üreticinin elinde kalması sebebi ile daha az ekilmesi olduğunu söyledi. Şanlıer, Güney Kıbrıs’ın ülkemizdeki karpuzlara talep etmesi ve iyi fiyatlara bu karpuzları almasının da karpuz fiyatlarında patlamaya neden olduğunu belirtti.

Kuraklık karpuzu da vurdu

Şanlıer, Marketlerde karpuzun 2 TL’ye satıldığını ancak kendi ürününün çekirdek karpuz olduğu için fiyatının  2 buçuk TL kilosu olduğunu belirterek, “Karpuzun fiyatlarının yükselmesinin bir sebebi, kuraklık, susuzluk ve kuyulardaki suyun bitmesidir. Kuraklık bu yıl karpuzun daha az üretilmesine sebep olan bir etken olarak karşımıza çıktı ve karpuz fiyatları bu sebeple bu gün 2 buçuk TL kilosu satışa sunuluyor. Bunun yanında kuraklık sadece karpuzu değil salatalık, börülce gibi ürünleri de etkiledi. ” dedi.

“Karpuz üreticisi ilk kez bu kadar kazandı”

Karpuz fiyatını etkileyen diğer bir sebebin ise Güney Kıbrıs’ta yaşanan turist patlamasından dolayı olduğunu vurgulayan Şanlıer, “Güneyin kendi yetiştirdiği karpuzun hem turiste, hem de kendi vatandaşına yetmemesi sebebi ile ülkemiz karpuzları da Güneyde oldukça rağbet görüyor ve karpuzun kilosu Rumlar tarafından 60-70 cent’e alınıyor. Hatta İlk defa karpuz üreticilerinin bu denli iyi para kazandığını söylemek mümkündür. Kaldı ki Güney’de karpuz bize göre daha pahalı satılıyor” şeklinde konuştu.

Geçen yıl karpuzlar elde kaldı

Geçtiğimiz yıl birçok üreticinin karpuzlarının elinde kaldığını söyleyen Şanlıer, “Bu sebeple bu yıl üreticiler daha az karpuz ekti, bu da bugünkü karpuz fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur” diye konuştu.