“Özelleştirmek için önce bir proje hazırlanır, vizyon ortaya konur, hesap kitap yapılır ve ondan sonra ben bu projeyle buna çıkıyorum denir” 

“Protokole yazılan her şey uygulanacaksa onun bir hazırlığı ve altyapısı vardır”

“Özelleşecekse, limanda iş yapan firmaların, şirketlerin haklarını koruyarak özelleşebilir” 

Özge KİZİR

Limanların özelleştirilmesi konusunu değerlendiren Kaşif, altyapı hazırlanmadan özelleştirme yapılamayacağına dikkat çekerek, “özelleştirdim demekle özelleşmez” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Ahmet Kaşif, limanların özelleştirilmesi konusunu Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne değerlendirdi. ‘Özelleştirdim’ demekle özelleştirme yapılamayacağını ifade eden Kaşif, “Özelleştirmek için önce bir proje hazırlanır, vizyon ortaya konur, hesap kitap yapılır ve ondan sonra bu projeyle buna çıkıyorum denir” şeklinde konuştu.

“Laf olsun diye söylenmiş bir kelimedir”

Mağusa Limanında denizcilik işiyle uğraşan şirketlerin, “Taçoy fikrimizi almadı” şeklindeki söylemlerini yorumlayan Kaşif şunları söyledi: “Demek ki ‘özelleştirme’ laf olsun diye söylenmiş bir kelimedir. Protokolde bunlar yazılıyor. Her protokol elbette ki uygulanmak için yazılır ama sorun hazırlık yapmadan özelleştiriyorum demektir. Dersini alırken bile sınava girersin, sınava girmeden öncede çalışmak gerekir. Çalışarak girmezse sınıfta kalır. Protokole yazılan her şey uygulanacaksa onun bir hazırlığı ve altyapısı vardır.

 “Şirketlerin haklarını koruyarak yapılabilir”

Nasıl ki Ercan Havalimanı ihaleye çıkarken belli prosedürler uygulandı, uluslar arası bir ihaleye çıkacak hale getirildi, bu da öyle olmalıydı. Şartları nedir, uluslararası tekniği nedir, hukuku nedir, hep bunların çalışarak ortaya konması lazım. Üzerinde çalışılmadan özelleştiriyorum demek doğru değildir. Özelleştirme, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleşir. Özelleşecekse, limanda iş yapan firmaların, şirketlerin haklarını koruyarak özelleşebilir.”