Avrupa Komisyonu Delegasyonunun Lefkoşa’da gerçekleştirdiği “Dünya Sahnesinde AB” adlı kamuoyu tartışmalarında yer alan Dışişleri Bakanı, gerçekleştirilen bir konferansın başarılı olamamasının çok yazık olacağı, bunun, daha önce kat edilen yolun sonu anlamına geleceği değerlendirmesinde bulundu.

İlgili bir soruyu yanıtlayan Bakan, AB’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına çok ilgi gösterdiğini belirterek, iki liderin, Yüksek Temsilci Federica Mogherini’ye bir rol vermesi dileğinde bulundu.

“Mogherini, bu konuya karışma ve yardım etme konusundaki şahsi isteğini dile getirdi. Her iki liderin, belli bir aşamada ona bu olanağı vereceklerini ümit ederim”.

Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides, Lefkoşa’nın, zamanı geldiğinde, çok taraflı görüşmelere AB’nin de katılımını arzuladığını, bu görüşmenin de Kıbrıs sorunundaki çözüm çabalarının doruğa ulaştığı anlamına geleceğini” belirterek, “bunun doğru olarak hazırlanması gerektiğini, gerçekleştirilmesinden önce iki tarafın güvenlik konusunda anlaşmaya yaklaşmaları gerektiğini” söyledi.

Kasoulides konuşmasında, üçlü entegrasyonun bireysel olarak, sektör başına, bölgedeki görüş ayrılıklarının barış içinde çözülmesi ve bölgenin ekonomik ve siyasi açıdan kalkınması amacıyla, Yakın Doğu’da çok taraflı esnek bir diyalog ve işbirliği sistemi geliştirilmesi ümidinden söz etti.

Bunun sekreterliği olmayan, esnek vücut olarak, herkesin aynı masa etrafında oturmasına ve güvenlik konularını tartışmasına yardımcı olacağını belirtti. Hemen hemen herkesin masa altından işbirliği yaptığını, kaydeden Bakan, İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkiyi örnek olarak verdi ve bunun artık bir gerçek olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kasoulides, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyetini tanımıyor olması bir yerde sona erecek. Bu yönde Kıbrıs ve Türkiye’nin oynayacak bir rolleri var” dedi.

Küçük bir ülke olarak Kıbrıs’ın, savaş halinde olan tarafların yan yana gelmesinde bir rol oynayabileceğini belirten Kasoulides, Kıbrıs Cumhuriyetinin, Kıbrıs sorunu olmadan kanatlarını daha çok açabileceğini ve bu bağlamda katkısının daha büyük olacağını vurguladı.

Kıbrıs ve Yunanistan’ın, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan ve Filistin arasındaki üçlü ilişkilerin sadece siyasi açıdan değil, daha başka alanlarda da derinleştirilmesi konusuna değinen Kasoulides, “hedefimiz siyasi bildirimler değil, bölge ülkeleri arasında, enerji, iş ve kültürel alanlarda işbirliğini gerçekleştirmektir” diyerek bunun, uluslararası hukuka saygı gösteren hiç bir ülkeyi dışlamadığını belirtti.

Birliğin, Doğu Akdeniz bölgesindeki katılımına da değinen Bakan, üç temel alanda yaşanan zorlukların işbirliği imkânlarına dönüşebileceğinden söz etti. Özellikle, güvenlik ve terörle mücadele, yaşayabilir ekonomik kalkınma ve AB-Mısır arasındaki işbirliğine değindi.

“Bazı üyeler, Mısır’ın bölgede oynadığı önemli rolü anlamıyorlar. Brüksel ile Kahire arasındaki ilişkiler, ağırlıklı olarak, insan hakları ışığında kısıtlanarak göğüslenemez”.

Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides, “Sissi Hükümetine karşı sebepsiz ciddi eleştirilerden bulunan aşırı zayıf rejimlerden, Mısır halkının büyük çoğunluğunun onayı ile tam tolerans yönetimine geçildi” dedi.

İnsan hakları konusundaki diyaloğun “bir kriter değil, ilişkinin parametrelerinden birisi olması gerektiğini” belirten Kasoulides “günün sonunda Mısır, Birlik müzakeresi altında olan bir ülke değildir” dedi. Seçici bir yaklaşım sergilendiğinden söz eden Bakan, “şu an, ülkede pek çok yasanın çiğnenmesine rağmen Türkiye el üzerinde tutulmaktadır” diye hatırlattı.

Kıbrıs’taki Avrupa Heyeti Temsilciliği Başkanı Georgios Markopouliotis, Yunanistan Büyükelçisi İliyas Fotopoulos ve Jean Monnet: Mükemmellik Merkezi Başkanı Michalis Attalides de etkinlikte birer selamlama konuşması yaptılar. (ABHaber)