Birlik bünyesinde tüketiciye yardımcı olmak hedefiyle kurulan Zorunlu Sigortalar Garanti Fonu ve Sigorta Tahkim Komisyonu gibi kurumların vatandaş tarafından pek bilinmediği de kaydedildi.

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nde sektörün gelişimi ve istatistikler konusunda basın toplantısı düzenlendi.

Birlik Başkanı Namık K. Kural, Sigorta Bilgi Merkezi’yle sektörün önünün açıldığını, sigortacılıkta çok daha iyi bir dönemin başlayacağından emin olduklarını söyledi.

KURAL: “EKONOMİ İÇİN CİDDİ ÖNEME SAHİP BİR SEKTÖR… 2013’TE 3.2 MİLYON TL VERGİ”

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Namık K. Kural basın toplantısında yaptığı konuşmada, Birliğin, adanın en güçlü birliklerinden biri olduğunu vurguladı.

Kural, sigortacılık sektörünün 2013 yılında 3.2 milyon TL vergi, 30 milyon TL komisyon ödeyen bir sektör dolayısıyla “KKTC ekonomisi için ciddi öneme sahip bir sektör” olduğunu belirtti.

Kural, 2014’te üretimin 200 milyon TL olduğu sektörün sermayesinin de 85 milyon TL’ye çıktığını açıkladı.

KAVÇIN: “1300 KİŞİ ÇALIŞIYOR”

Sektör hakkında detaylı bilgi veren Birlik Genel Sekreteri İbrahim Kavçın ise, sigortacılık sektörünün ülkede ikinci en büyük finans sektörü, yüzde yüzü (vergi açısından) kayıt içi olan, devlete vergi kanalıyla büyük katkı yapan bir sektör olduğunu, yan sektörler dışında sektörde bin 300 kişinin çalıştığını söyledi.

“Ülkede sigortacılık bilinci ve farkındalığının henüz tam anlamıyla yerleşmediğini” de belirten Kavçın, kişi başına düşen prim gelirinin 241 Euro olduğunu, Kıbrıs Rum kesiminde ise bu rakamın 723 Euro olduğunu belirtti.

ÇALIŞTAY KONUSUNDA BAKANLIĞA ELEŞTİRİ

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen 2015 KKTC Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştayı’na Birlik bünyesinde oluşturulan ve istatistik tutan Sigorta Bilgi Merkezi’nin davet edilmemesini eleştiren Kavçın, “Yoldaki trafiğin birinci unsurlarından biri olan sigortacılık sektörü çalıştayda yok... Gelişmiş ülkelerde trafik istatistikleri polis veya devletin başka bir birimi tarafından değil sigorta şirketleri tarafından yapılır. Çünkü yaşanan her kazanın polise yansıması mümkün değil” dedi.

POLİSTE 3 BİN 800; SİGORTA ŞİRKETLERİNDE 60 BİN KAZA RAPORU

Çalıştayda sunulan Polis tarafından derlenen istatistiklere işaret eden Genel Sekreter Kavçın, polis raporlarına 3 bin 800 kaza yansıdığını, sigorta şirketlerinin ise 60 bin kaza raporu dosyaladığını ifade etti.

“BİRLİĞİN KURUMLARINDAN YETERLİ FAYDALANILMIYOR”

Kavçın, Sigorta Hizmetleri Yasası altında tüketiciye yardımcı olma hedefiyle bazı kurumların oluşturulduğunu belirterek “Ancak tüketiciye yönelik olan bu kurumlar vatandaş tarafından çok fazla bilinmiyor” dedi.

ZORUNLU SİGORTALAR GARANTİ FONU’NDA 13 MİLYON 700 BİN TL VAR

Birlik bünyesinde oluşturulan Zorunlu Sigortalar Garanti Fonu’nun ilgili yasa tahtında kurulduğunu kaydeden Kavçın, Fon’un sigortasız, ehliyetsiz sürücülerin, faili meçhul kazalarda veya sigorta şirketinin iflasından oluşan zararların ödenmesi için kurulduğunu ve Fon’da 13 milyon 700 bin TL para biriktiğini belirtti.

SİGORTA BİLGİ MERKEZİ

Oluşturulan Sigorta Bilgi Merkezi sayesinde de kaza yapmayan sürücülerin sigortalarında yüzde 40’a kadar indirim yapılmasının önünün açıldığını belirten Kavçın, Merkez’in desteğiyle sahte hasarların önlenmesinde de büyük başarı elde ettiklerini ifade etti.

Birlik Başkanı Namık K. Kural ise bu konuda, “Sigorta Bilgi Merkezi ilerlemenin önünü açan bir sistemdir. Sigortacılık açısından çok daha iyi bir dönem başlayacağından eminim” dedi.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU

Sigorta yaptıranlar ile sigorta şirketleri arasındaki uyuşmazlıkların, zaman alan ve maliyeti yüksek mahkeme yöntemi yerine, birlik bünyesine erken çözüme ulaştırılabilmesi için, Yasa tahtında “Sigorta Tahkim Komisyonu” kurulduğunu ifade eden Kavçın, söz konusu Komisyon’un başvuru tarihinden itibaren 60 gün içerisinde menfi veya müspet karar alması gerektiğini, 40 bin TL’ye kadar ödeme kararı alabileceğini, ödemelerin kaynağının ise Birlik üyelerinin aidatlarından karşılandığını, 10 bin TL’ye kadar olan talepler için alınan ücretin 100 TL olduğunu anlattı.

Birlik bünyesinde sigorta sahiplerine yönelik yeniliklerin çok fazla bilinmediğini de belirten Kavçın, “Yeterli bir müracaat yok” dedi.

YÜKSEK CC’Lİ ARABALARIN SİGORTASI...

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Namık K. Kural, motor hacmi yüksek araçlardan motor hacmi küçük olanlara kıyasla daha yüksek sigorta ücreti talep edilmesini getiren düzenlemeyle ilgili bir soru üzerine, söz konusu düzenlemenin, yapılan araştırmalarda yüksek motor hacmine sahip araçların kaza sıklığının daha yüksek olduğunun ortaya çıkmasıyla yapıldığını anlattı.

SİGORTALARIN GÜNEY KIBRIS’TA GEÇERLİLİĞİ

Araç ve sağlık sigortalarının Güney Kıbrıs’ta geçerliliğiyle ilgili bir soru üzerine İbrahim Kavçın, KKTC’de çıkartılan araç sigortalarının Güney Kıbrıs’ta da geçerli olması için yapılan girişimlerde Kıbrıs Rum kesimindeki sigorta temsilcilerinin, limitlerin uyuşmadığını ve KKTC Polisi’nden rapor kabul edemeyeceklerini öne sürerek anlaşmaya yanaşmadığını söyledi.

Kavçın, Kıbrıs Rum kesimindeki sigorta şirketlerinin temsilcilerinin, KKTC’de kaza geçiren Kıbrıs Rum plakalı araçlara ve Güney Kıbrıs’ta kaza geçiren KKTC plakalı araçlara teknik yardım sunulması için bir komite oluşturulması teklifini dahi kabul etmediğini ifade etti. Kavçın, Kıbrıs Rum kesimindeki sigorta sektörü temsilcilerinin tavrını “ Ne söylersek ‘ohi’ diyorlar” şeklinde ifade etti.

Kavçın, kuzeyde çıkarılan kaskoların Güney Kıbrıs’ta geçerli olduğunu ancak Güney Kıbrıs’taki sigorta şirketlerinin hiçbirinin, çıkardığı kaskoları Kuzey Kıbrıs’ta geçerli saymadığını da belirtti.

“SAĞLIK SİGORTALARI GÜNEYDE DE GEÇERLİ”

Sağlık sigortası yapan sigorta şirketlerinin az oluşu ve yerel kuruluşların büyük çoğunluğunun bu hizmeti vermemesiyle ilgili olarak ise Birlik Başkanı Namık K. Kural, yerli şirketlerin bu ürünü sunmamasının nedenlerinden birinin, uzman ekiplerin bulundurulması koşulu olduğunu kaydetti. Kural, KKTC’de sunulan sağlık sigortalarının Güney Kıbrıs’ta da geçerli olduğunu ifade etti.

BASINDAN TALEP

Basın yayın organları tarafından sigorta şirketleri hakkında zaman zaman asılsız haber yayınlandığını savunan Birlik Genel Sekreteri İbrahim Kavçın ise, haberler yapılırken daha dikkatli olunmasını, sadece sigorta sahibi değil diğer tarafın da dinlenmesi talebinde bulundu.