Kaya, Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorumlu komiseri Phil Hogan’a gönderdiği mektupta, ekonomik, sosyal, kültürel boyutları olan “Hellim” ve “Halloumi”nin coğrafi işaret tescili konusunda Kıbrıslı Türklerin hassasiyetinin anlaşılması ve Avrupa Komisyonun “kazan-kazan” mantığını esas alarak dengeli bir çalışma içerisinde olmasını talep etti.

Kaya Hogan’a gönderdiği mektubu basınla paylaştı. Kaya, Phil Hogan’a gönderilen mektubun içeriğinin; Güney Kıbrıs makamlarının başvurusu üzerine Hellim ve Halloumi’nin Avrupa Birliğinde Coğrafi İşaret Tescili (PDO) süreci devam ederken Kıbrıslı Türk üreticilerin pozisyonuna yönelik net bir politika belirlenmediği olduğunu kaydetti.

Yüzyıllardır Kıbrıs’ta ortak olarak üretilen bu üründen Kıbrıslı Türkleri mahrum edebilecek olan bu gelişmeden başta hayvancılar ve hellim üreticileri olmak üzere nüfusun yüzde 16,5’inden fazlasının direkt olarak olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çeken Kaya, mektupta şunları işaret etti:

“Kıbrıslı Türk üreticiler bu konuda yok sayılmakta ve Hellimin Kıbrıs’ta yaşayan herkesin ortak kültürel bir ürünü olduğu gerçeği görmezden gelinmektedir.

Toplam ihracatımızda hellimin payı %25’le yaklaşık 30 milyon dolara denk gelmesi gerçeği göze alındığında, Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve kültürel anlamlarda mağdur edilmesini kabul etmemiz söz konusu olamaz.

Kıbrıslı Türkleri ekonomik olarak yıkıma götürecek kararların AB tarafından onaylanması, AB kurumlarına olan güveni  ve adada barış sürecini olumsuz etkileyeceğine inanıyoruz.”